Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η πιο πλήρης φωτογραφία του γαλαξία μας



 

Δεν είναι συνηθισμένο να χρειάζονται δύο χρόνια και ταξίδια 26.000 μιλίων συνολικά για να τραβηχτεί μια και μόνη φωτογραφία. Τόσα όμως χρειάστηκε ο 42ρονος καθηγητής φυσικής Άξελ Μέλινγκερ του πανεπιστημίου του Κεντρικού Μίσιγκαν στις ΗΠΑ για να δημιουργήσει μια πραγματικά ξεχωριστή φωτογραφία: την πρώτη υψηλής ανάλυσης (658 megapixel) πανοραμική φωτογραφία του γαλαξία μας.

Ο Μέλινγκερ συνδύασε πάνω από 3.000 επιμέρους φωτογραφίες του γαλαξία μας, τις οποίες τράβηξε από τις πιο διαφορετικές γωνίες στα πιο διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας, από το Τέξας ως τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική, πάντα μακριά από τις πόλεις με την φωταύγειά τους, που θολώνει το σκοτεινό νυχτερινό ουρανό. Η πανοραμική εικόνα δείχνει περίπου 25 εκατ. άστρα και νεφελώματα, μερικά 1.000 φορές πιο αχνά από αυτά που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.
   
Η σύνθεση τόσων χιλιάδων φωτογραφιών σε μια κολοσσιαία και μοναδική φωτογραφία απαίτησε εκατοντάδες ώρες εργασίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη  βοήθεια ειδικού μαθηματικού μοντέλου. Η όλη εργασία θα παρουσιαστεί στο περιοδικό “Publications” της Αστρονομικής Εταιρίας του Ειρηνικού, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
   
«Η φωτογραφία δείχνει την θέση μας στο γαλαξία. Αν μπορείτε να φανταστείτε να κινείστε στο διάστημα χωρίς να υπάρχει γύρω σας η Γη ή ο Ήλιος, αυτό είναι που θα βλέπατε», δήλωσε ο Μέλινγκερ, που χρησιμοποίησε μια κάμερα SBIG STL-11000.

Δειτε στην ιστοσελίδα του δημιουργού την φωτογραφία με επιλογές ζουμ κ.α. http://home.arcor.de/axel.mellinger/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...