Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Δύο μαύρες τρύπες αναβιώνουν αστρονομικά μυστήρια γιατί δεν ενεργούν όπως υποθέταμε



Αν και ερευνητές δεν έχουν τεράστιες γνώσεις σχετικά με τις μαύρες τρύπες, δεν βρίσκονται όμως εντελώς στο σκοτάδι. Ως εκ τούτου, ήταν σε θέση να καταλάβουν από παρατηρήσεις ότι δύο γειτονικές μαύρες τρύπες, από τις αρκετές που υπάρχουν στο κέντρο των μεγάλων γαλαξιών, δεν συμπεριφέρονταν όπως θα έπρεπε. Η επιστημονική ομάδα πίσω από μια νέα μελέτη λέει ότι μία από τις παρατηρούμενες κολοσσιαίες μαύρες τρύπες είναι αρκετές φορές λαμπρότερη από όσο θα έπρεπε κανονικά να είναι, ενώ μια άλλη βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική θέση στο χώρο, από ότι έλεγαν οι υπολογισμοί στους αστρονόμους.. Τέλος, να πούμε πως οι δύο μαύρες τρύπες δεν βρίσκονται στο ίδιο γαλαξία.

Η κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών, και με ποιο τρόπο τις μαύρες τρύπες εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν, δεν είναι περιοχές της έρευνας που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Οι αστρονόμοι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι αυτές οι δύο δομές συνιστούν ένα ενιαίο σύνολο, και ότι πρέπει να μελετηθούν από κοινού. Ως εκ τούτου, οι δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Μαϊάμι, κατά την 216η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS 2010), θα πρέπει να προσφέρουν πρόσθετη γνώση στους αστρονόμους ώστε να την χρησιμοποιήσουν στις αναλύσεις τους. Οι συντάκτες των δύο δημοσιευμένων ερευνών, δήλωσαν ότι ορισμένα από τα συμπεράσματα που περιέχονται σε αυτά είναι το λιγότερο μια έκπληξη.

Στη πρώτη από τις δύο δημοσιεύσεις, οι ειδικοί εξετάζουν τα παράξενα φαινόμενα που έχουν ήδη λάβει χώρα στον πλησιέστερο γειτονικό μας γαλαξία της Ανδρομέδας. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν περίπου 4 χρόνια πριν ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρισκόταν στο κέντρο του γαλαξία, έγινε 100 φορές πιο φωτεινή από ό,τι ήταν πριν το 2006, μετά από μια έκλαμψη. Τα φαινόμενα έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουαρίου του 2006

"Έχουμε μερικές ιδέες για το τι συμβαίνει ακριβώς δίπλα από τη μαύρη τρύπα στην Ανδρομέδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες," εξηγεί το μέλος της ομάδας Christine Jones. στο Κέντρο Αστροφυσικής (CFA) του Harvard.

"Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ, επειδή η λαμπρότητα συνδέεται με την αύξηση της συσσωρευμένης ύλης πάνω σε αυτές τις μαύρες τρύπες, που είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις διαδικασίες που διέπουν και την εξέλιξη των γαλαξιών," πρόσθεσε ο Zhiyuan Li, ο οποίος ανήκει επίσης στο CFA. "Οι μαύρες τρύπες και στην Ανδρομέδα και στον Γαλαξία μας είναι απίστευτα εξασθενημένες. Αυτές οι δύο μαύρες τρύπες είναι σαν ειδικά εργαστήρια για μας ώστε να μελετήσουμε κάποια από την πιο εξασθενημένη συσσώρευση ύλης, που έχουμε δει σε μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα », προσθέτει.

Στη δεύτερη δημοσίευση, οι επιστήμονες εξέτασαν τις κεντρικές περιοχές του M87, έναν σχετικά κοντινό μας γαλαξία, που βρίσκεται εντός του βόρειου Σμήνους της Παρθένου, περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μια ομάδα ερευνητών ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που περίμεναν να βρουν στο κέντρο του γαλαξία ήταν στην πραγματικότητα λίγο πιο μακριά . Ο λόγος αυτής της μετατόπισης σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται σε μια προηγούμενη συγχώνευση, κατά την οποία δύο μικρότερες υπερβαρέες μαύρες τρύπες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα η προκύπτουσα νέα δομή να βρίσκεται μακριά από την κανονική της θέση.

"Η θεωρητική πρόβλεψη είναι ότι όταν συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες, η νέα μαύρη τρύπα δέχεται ένα «λάκτισμα», λόγω της εκπομπής των βαρυτικών κυμάτων, τα οποία μπορεί να την εκτοπίσουν από το κέντρο του γαλαξία. Επίσης, βρήκαμε ότι ο πίδακας ύλης του M87 μπορεί να είχε σπρώξει την μαύρη τρύπα μακριά από το γαλαξιακό κέντρο», εξηγεί ο Daniel Batcheldor από το πανεπιστήμιο της Φλόριδας, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των ερευνητών σχετικά με αυτή την έρευνα.

"Το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτή την έρευνα είναι η πιθανότητα ότι αυτό που βρήκαμε να είναι μία ένδειξη της συγχώνευσης δύο μαύρων οπών, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για τους ανθρώπους που αναζητούν τα κύματα της βαρύτητας, όπως και για τους ανθρώπους που μοντελοποιούν τα συστήματα αυτά, ως απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες πραγματικά συγχωνεύονται," συμπέρανε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Andrew Robinson.



http://www.physics4u.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...