Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Διαστημικό περίπατο 6,5 ωρών έκαναν δύο Αμερικανοί αστροναύτες...

Αρχισαν τις εργασίες στον Διαστημικό Σταθμό

χθες το μεσημέρι, μία ημέρα μετά την άφιξη του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για την τελευταία προγραμματισμένη διαστημική αποστολή του «Ατλαντίς», καθώς η εποχή των διαστημικών λεωφορείων πλησιάζει στο τέλος της.
Εως το τέλος της χρονιάς προγραμματίζονται οι τελευταίες αποστολές των διαστημικών λεωφορείων «Ντισκάβερι» και «Εντέβορ», ενώ στη συνέχεια, η εξυπηρέτηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα γίνεται μόνο από ρωσικά διαστημόπλοια.
Οι δύο αστροναύτες, Γκάρετ Ράισμαν και Στίβεν Μπάουεν, έμειναν επί ώρες στον λεγόμενο προθάλαμο του Διαστήματος, προκειμένου να απομακρυνθεί το άζωτο από το κυκλοφορικό τους σύστημα, και εν συνεχεία φόρεσαν τις διαστημικές στολές και άρχισαν τις εργασίες για την εγκατάσταση δεύτερης κεραίας επικοινωνίας του Διαστημικού Σταθμού. «Υπέροχο», ακούστηκε μέσα από τα μικρόφωνα να λέει ο Ράισμαν βγαίνοντας στο Διάστημα, σε ύψος 354 χιλιομέτρων πάνω από τις χιονισμένες Ανδεις της νότιας Αμερικής. Λίγα λεπτά αργότερα, καθώς το σύμπλεγμα Διαστημικού Σταθμού-διαστημικού λεωφορείου βρισκόταν πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, οι αστροναύτες αστειεύτηκαν ότι στη Βραζιλία έχει λιακάδα. Ηταν η αρχή του πρώτου από τους τρεις διαστημικούς περιπάτους της αποστολής, η οποία έχει συνολική διάρκεια 13 ημερών.
Στη διάρκεια των ημερών αυτών, το εξαμελές πλήρωμα πρόκειται να μεταφέρει στον διαστημικό σταθμό υλικά και προμήθειες συνολικού βάρους 12 τόνων. Στον διαστημικό περίπατο οι αστροναύτες επρόκειτο να τοποθετήσουν μια πλατφόρμα στο καναδικής κατασκευής ρομπότ του σταθμού, ενώ σήμερα επρόκειτο να εγκαταστήσουν στον σταθμό ένα νέο δωμάτιο, το «Ράσβερ», που στα ρωσικά σημαίνει ανατολή. Πάνω στο ρωσικό αυτό σύμπλεγμα εξαρτημάτων είναι προσαρτημένος και ο ευρωπαϊκός ρομποτικός βραχίονας. Σε έναν από τους δύο επόμενους διαστημικούς περιπάτους, οι αστροναύτες θα πρέπει να απελευθερώσουν και ένα καλώδιο που έχει μαγκώσει στο σύστημα αισθητήρων του «Ατλαντίς», εξαιτίας του οποίου οι αστροναύτες δεν κατάφεραν να ελέγξουν αν το διαστημικό λεωφορείο υπέστη ή όχι βλάβες κατά την έξοδό του από τη γήινη ατμόσφαιρα, την Κυριακή.
Μπορεί να είναι τελευταίο
Το 32ο ταξίδι του «Ατλαντίς» είναι το τελευταίο προγραμματισμένο, αν και η NASA δεν αποκλείει να υπάρξει ένα ακόμη διαστημικό ταξίδι μέσα στο 2011. Σε κάθε περίπτωση, η στιγμή της απόσυρσης πλησιάζει: Το «Ατλαντίς» εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 1985 και έχει διανύσει 115 εκατομμύρια μίλια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...