Ο Βρετανός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδεχόμενη επαφή με εξωγήινους ενδέχεται να μην είναι φιλική και για αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Όπως φαίνεται όμως, είναι μάλλον αργά, αφού η NASA και άλλοι οργανισμοί έχουν ήδη στείλει εκπομπές στο Διάστημα. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μάλιστα συζήτησε πριν μερικές ημέρες τις πιο πρόσφατες στρατηγικές της για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
«Η αναζήτηση ζωής αποτελεί κεντρικό σημείο της στρατηγικής μας για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο Στιβ Σκουάιρς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ και πρόεδρος του ειδικού πάνελ της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της χώρας σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές της NASA.
Το πάνελ μελετά 28 πιθανές αποστολές, από τον Άρη μέχρι τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου. Η διαστημική υπηρεσία επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση απλών μορφών ζωής όπως βακτήρια στο ηλιακό μας σύστημα και όχι για μακρινούς εξελιγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μια επίσκεψη εξωγήινων θα ήταν σαν την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, «κάτι που δεν εξελίχθηκε και πολύ καλά για τους αυτόχθονες κατοίκους». Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν και η πλειοψηφία της εξωγήινης ζωής είναι σε μικροβιακή μορφή, οι ανεπτυγμένες μορφές ζωής θα είναι πιθανότατα «νομάδες, σε αναζήτηση κατακτήσεων και εποικισμού».
Τα σχόλια του διάσημου επιστήμονα αναθέρμαναν τη συζήτηση περί αναζήτησης εξωγήινης ζωής στο ινστιτούτο SETI, σκοπός του οποίου είναι ακριβώς αυτός. Θα πρέπει οι αστρονόμοι να σταματήσουν την εκπομπή μηνυμάτων στο Διάστημα, με τον φόβο προσέλκυσης επικίνδυνων εξωγήινων; Ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του SETI, θεωρεί ότι δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία και ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι εκφοβιστική.
Πριν από 20 περίπου χρόνια, η NASA πραγματοποίησε ένα συνέδριο με αυτό το θέμα. Τότε, οι περισσότεροι επιστήμονες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την προσέλκυση του «λάθους είδους» εξωγήινων, επεσήμανε ο Κρίστοφερ Κράφτ, πρώην διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA.
Η πιο διάσημη εκπομπή προς το Διάστημα πραγματοποιήθηκε το 1974, από το Παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, διάρκειας τριών λεπτών. Οι Καναδοί πραγματοποίησαν και αυτοί μια σειρά εκπομπών χρησιμοποιώντας μια ουκρανική κεραία στη δεκαετία του 1990. Το 2008, η NASA εξέπεμψε το τραγούδι «Across the Universe» των Beatles, προς το άστρο Πολάρις, με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων της υπηρεσίας και των σαράντα χρόνων από τη δημιουργία του διάσημου συγκροτήματος. Χωρίς να χρειάζεται να αναφερθούν τα σήματα που εκπέμπονται καθημερινά ως μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη Γη: Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες.
Πάντως σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων, ο κοντινότερος εξωγήινος πολιτισμός θα απέχει από τη Γη μερικές δεκάδες έτη φωτός. Με το ένα έτος φωτός να ισούται με 5,9 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, θα χρειαστούν γενιές ταξιδιωτών για να φτάσουν εδώ, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός. Σε ότι αφορά τον αριθμό εξωγήινων πολιτισμών, υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο γνωστός επιστήμονας Κάρλ Σαγκάν, θεωρούσε ότι πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο. Δεδομένου του μεγέθους του σύμπαντος, ο κοντινότερος μας γείτονας θα απέχει τουλάχιστον 5.900 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά. «Ο Θεός έχει φροντίσει να μας βάλει σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Σαγκάν.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου