Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Το πιο φωτεινο μυαλό της εποχής μας.

Ο πιο Έξυπνος Άνθρωπος στον Κόσμο

Γιώργος Χρήστου
Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν δεν έλυσε μόνο ένα από τα μυστήρια των μαθηματικών, την περίφημη Υπόθεση του Πουανκαρέ, δημιούργησε και πρόσθετους γρίφους.
Image: Grigori Yakovlevich Perelman (Russian: Григо́рий Я́ковлевич Перельма́н) γνωστός και ως «Γκρίσα»
Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν από κάποια απόσταση μοιάζει με έναν συνηθισμένο Ρωσοευραίο. Φαλακρός με ένα παχύ γένι και με το πουκάμισο συνήθως κουμπωμένο και χωρίς γραβάτα, κάτω από ένα μαύρο κουστούμι, δεν σε κάνει να υποθέσεις με την πρώτη ματιά τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβονται κάτω από αυτό το φαλακρό κρανίο. Και μόνο τα φλογερά του μάτια σε αφήνουν κάπως να υποθέσεις γιατί στον κόσμο των Μαθηματικών ο 44χρονος Πέρελμαν έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο έξυπνου ανθρώπου στον κόσμο. Και αυτό γιατί ο Γκρίγκορι Πέρλεμαν -γνωστός και ως «Γκρίσα», είναι ο άνθρωπος που έλυσε ένα από τα εφτά άλυτα ως τώρα μυστήρια των Μαθηματικών. Τον γρίφο της Υπόθεσης του Πουανκαρέ.
Grigori Yakovlevich Perelman proof of Poincaré conjecture
For compact 2-dimensional surfaces without boundary, if every loop can be continuously tightened to a point, then the surface is topologically homeomorphic to a 2-sphere, usually just called a sphere. The Poincaré conjecture asserts that the same is true for 3-dimensional surfaces.
Image: Poincaré conjecture
Για τον πολύ κόσμο, τα Μαθηματικά είναι μια πολύ μακρινή υπόθεση, μια και ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να εισχωρήσουν στον απόλυτο κόσμο τους. Για όλους τους επιστήμονες στον κόσμο τα Μαθηματικά αποτελούν την Απόλυτη Επιστήμη. Στα Μαθηματικά το «1» είναι πάντα «1». Δεν υπάρχουν οι αποκλίσεις που υπάρχουν σε άλλες επιστήμες. Αν και δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι τα πάντα γύρω μας θα μπορούσαν να περιγραφούν με κάποια μαθηματική εξίσωση. Και αν η ανθρωπότητα έχει κάνει τις προόδους που έχει κάνει σε τεχνολογικό επίπεδο αυτό το οφείλει αποκλειστικά στα Μαθηματικά. Είναι ο χώρος που πρώτα επιλύονται θεωρητικά τα όποια θέματα και προβλήματα για να φτάσουμε κατόπιν στην πρακτική εφαρμογή τους και σε όλα αυτά που αποτελούν τον σημερινό κόσμο.
Αυτός ο απόλυτος κόσμος διευρύνει συνεχώς τα σύνορά του μέσα από τις θεωρητικές υποθέσεις κάποιων φωτισμένων μυαλών, που για να προχωρήσει το θέμα πάρα πέρα, πρέπει κάποιος να αποδείξει πως κάποια «υπόθεση» ή κάποιο θεώρημα, μπορεί να λυθεί μαθηματικά. Έτσι μέχρι την αρχή του αιώνα μας υπήρχαν εφτά άλυτα μαθηματικά μυστήρια, για τη λύση των οποίων κάποιοι μαθηματικοί έχει τύχει να ξοδέψουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς καν να φτάσουν σε κάποια λύση. Ένα από αυτά τα μαθηματικά μυστήρια ήταν μέχρι πρότινος και η λεγόμενη Υπόθεση του Πουανκαρέ.
Mια Υπόθεση που μας βοηθάει να καθορίσουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μια σφαίρα. Για τους περισσότερους από εμάς η Υπόθεση αυτή δεν λέει απολύτως τίποτα. Η επίλυση όμως της Υπόθεσης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το χώρο και θα συμπληρώσει τις γνώσεις μας για το σχήμα του σύμπαντος.
Jules Henri Poincaré (1854–1912). Photograph from the frontispiece
 of the 1913 edition of Last Thoughts
Image: Jules Henri Poincaré (1854–1912). Photograph from the frontispiece of the 1913 edition of Last Thoughts
Ο Γάλλος μαθηματικός Πουανκαρέ (Henri Poincaré) είχε κάνει την περίφημη Υπόθεσή του, το 1904
και από τότε κανείς δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην μαθηματική απόδειξή της. Αυτά μέχρι το 2002, οπότε ο Ρώσος μαθηματικός Γκρίγκορι Πέρελμαν, δημοσίευσε τις σημειώσεις του στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ. Ένα μεγάλος αριθμός από ιδιοφυείς μαθηματικούς χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν τις πεντακόσιες σελίδες της απόδειξης του Πέρελμαν.
Ωστόσο η ώρα της βράβευσης του Πέρελμαν με το βραβείο Φίλντς, που αποτελεί το ισοδύναμο των Νόμπελ στα Μαθηματικά, ήταν εκείνη που άρχισε να δημιουργεί έναν καινούργιο γρίφο, αυτή τη φορά γύρω από τον ίδιο τον Γκρίγκορι Πέρλμαν, που στις μέρες μας τον έχει μετατρέψει σε θρύλο. Και αυτό γιατί ο Πέρελμαν αρνήθηκε τη βράβευση με το σκεπτικό ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε η δόξα ούτε τα χρήματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση του, αποφασίζοντας να ζήσει σ’ ένα φτωχικό διαμέρισμα μαζί με την αδελφή και τη μητέρα του και μένοντας από τότε άνεργος. Ωστόσο οι εκπλήξεις από τον Πέρλμαν δεν είχαν τελειώσει. Πριν από λίγες μέρες αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που είχε θεσπίσει το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι, για όποιον έλυνε κάποιο από τα επτά προβλήματα της χιλιετίας, λέγοντας ότι προτιμάει να μαζεύει τα μανιτάρια του, αντί για να μαζεύει χρηματικά βραβεία. Ένα στρατός από ρεπόρτερ μαζεύεται από τότε έξω από την πόρτα του Πέρελμαν, προσπαθώντας να αποσπάσει μάταια κάποια δήλωσή του. Και έτσι για όλους εμάς που δεν είμαστε μαθηματικοί γεννιέται ένα καινούργιο ερώτημα. Τι κάνει τον θεωρούμενο πιο έξυπνο άνθρωπο της εποχής μας να αρνείται τα χρήματα. Ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε αν αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση σ’ αυτή την εποχή της απληστίας.

Poincare Conjecture

Link: http://www.youtube.com/watch?v=ksQs8HWVX1Q
www.klik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...