Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Φως στον αργό θάνατο ενός πλανήτη



Τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια της ζωής του μέχρι την πλήρη καταβρόχθισή του από το μητρικό του άστρο περνάει ένας πλανήτης που εντόπισε το τηλεσκόπιο Hubble, σε απόσταση 600 ετών φωτός μακριά!
Η «πλανητοφαγία» αυτή είναι η πρώτη που εντοπίζεται από τους αστρονόμους, παρότι είναι γνωστό ότι τα αστέρια μπορούν να κατασπαράξουν τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω τους!

Φαινόμενο «πλανητοφαγίας» σε απόσταση 600 ετών φωτός «είδε» το 
«Hubble» της NASA
Φαινόμενο «πλανητοφαγίας» σε απόσταση 600 ετών φωτός «είδε» το «Hubble» της NASA
Η πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει σε εκείνο το μακρινό αστέρι δεν ήταν δυνατή, όμως οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν μια εικόνα του πώς περίπου είναι η κατάσταση, βασιζόμενοι στα στοιχεία που παρείχε το Hubble. Υπερθέρμανση
Οπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal Letters, ο Wasp - 12b, όπως είναι το όνομα του εξωπλανήτη αυτού, έχει περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια ζωής ακόμα, αφού είναι τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε να πραγματοποιεί μια περιφορά σε 1,1 γήινες μέρες και υπερθερμαίνεται σε 1.500 βαθμούς Κελσίου!
Η ατμόσφαιρα του πλανήτη εξαιτίας της εγγύτητάς του στο αστέρι έχει διογκωθεί και έχει πλέον ακτίνα ίση με τρεις φορές την ακτίνα του πλανήτη Δία. Εξαιτίας της μεγάλης βαρυτικής έλξης που δέχεται ο Wasp - 12b, υλικό έχει ξεκινήσει να μεταφέρεται προς το αστέρι και να δημιουργεί ένα νέφος που περιβάλλει τον πλανήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...