Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Θα Περάσουν 520 Ηµέρες Μέσα σε µια «Διαστηµική» Κάψουλα




Ο 38χρονος Αλεξέι Σίτεφ παντρεύτηκε την αγαπηµένη του, την Εκατερίνα Γκολούµπεβα, τον περασµένο µήνα. Μήνατου µέλιτος δεν πήγαν αλλά η Εκατερίνα δείχνει κατανόηση: ο καλός της ετοιµάζεται να αναχωρήσει µαζί µε δύο ακόµα συµπατριώτες του και τρεις, έναν Γάλλο, έναν Ιταλό και έναν Κινέζο, αστροναύτες για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Mars 500. Θα περάσει στην Ιστορία ως η πρώτη προσοµοιωµένη αποστολή στον Αρη, ένα κοινό πρότζεκτ της ρωσικής και της ευρωπαϊκής υπηρε σίας διαστήµατος µε σκοπό να µε λετηθούν οι επιπτώσεις µιας πραγµατικής αποστολής στον Αρη στο ανθρώπινο σώµα και πνεύµα. Την ερχόµενη εβδοµάδα, ο Σίτεφ και οι πέντε σύντροφοί του, οι οποίοι επελέγησαν µεταξύ χιλιάδων εθε λοντών, θα επιβιβαστούν σε µία κάψουλα και θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι 520 ηµερών: 250 ηµέρες για να φτάσουν στον Αρη, 30 ηµέρες που θα παραµείνουν εκεί και άλλες 240 για να επιστρέψουν. Οπως επισηµαίνουν οι «Sunday Τimes», η κάψουλα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το Ρωσικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβληµάτων. Το πλήρωµα όµως θα είναι πλήρως αποµονωµένο.

Αποκλεισµένοι
Η επικοινωνία µε το κέντρο ελέγχου θα γίνεται µε 20 λεπτά καθυστέρηση, όσο χρειάζονται τα µηνύµατα για να φτάσουν στη Γη. Η επικοινωνία ανάµεσα στο πλήρωµα και τους δικούς τους θα χρειάζεται δύο µερόνυχτα, όσο να σταλεί ένα µήνυµα και να ληφθεί µία απάντη ση. Οι έξι δεν θα έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνα, Ιντερνετ ή φυσικό φως, θα αναπνέουν ανακυκλωµένο αέρα και θα παρακολουθούνται διαρκώς από κάµερες. Θα τρώνε ό,τι τρώνε και οι αστροναύτες, θα µπορούν όµως επίσης να καλλιερ γούν τα δικά τους µαρούλια, λάχανα και ραπανάκια στο µίνι θερµοκήπιο που είναι προσαρτηµένο στην κά ψουλα. Ο χώρος που θα έχουν, όλοι µαζί, στη διάθεσή τους δεν ξεπερ νά σε µέγεθος εκείνο ενός διώρο φου λεωφορείου, στον καθένα αντιστοιχεί µία µικροσκοπική καµπίνα και ένα ντους κάθε δέκα ηµέρες.

Οκτώ ώρες καθηµερινά θα είναι αφιερωµένες σε τεστ και πειράµα τα, άλλες οκτώ στον ύπνο. Οι έξι θα αµειφθούν µε 100 ευρώ την ηµέρα, διατηρούν πάντως το δικαίωµα να εγκαταλείψουν το σκάφος αν η κονσόλα παιχνιδιών Νintendo Wii που πήραν µαζί τους για να σπάει η µονοτονία αποδειχθεί ανεπαρκής και η ψυχολογική πίεση γίνει αβάσταχτη.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 18/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...