Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Υπάρχει σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν;



Έχουν δίκιο οι επιστήμονες που «βλέπουν» μια σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν να απομακρύνει του γαλαξίες; Ήταν σωστός ο Αϊνστάιν όταν πρότεινε την κοσμολογική σταθερά; Ίσως, τελικά, να καταρρίπτονται και οι δυο θεωρίες ...
Μια ομάδα φυσικών αντιμάχεται αυτό που θεωρεί σαν το κοσμολογικό αντίστοιχο του «μπαμπούλα»: μια ισχυρή σκοτεινή δύναμη, την οποία κανείς δεν έχει δει ποτέ και η οποία απομακρύνει τους γαλαξίες. Σύμφωνα με την συμβατική σοφία, η μυστηριώδης δύναμη που ονομάζεται «σκοτεινή ενέργεια» μπορεί να αποτελεί το 70% του σύμπαντος και ίσως είναι ο καθοριστικό παράγοντας για την καταστροφή του μετά από δισεκατομμύρια χρόνια.
Ιταλοί και Αμερικανοί κοσμολόγοι, όμως, προσφέρουν μια αμφιλεγόμενη εναλλακτική εξήγηση στην επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.
Υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνεται η σκοτεινή ενέργεια αλλά μια παραμελημένη συνέπεια του 'Big Bang' – το οποίο για τους κοσμολόγους ήταν αυτό που δημιούργησε το σύμπαν.
"Καμία μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια δεν χρειάζεται," σχολιάζει ο Antonio Riotto στο ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνική Φυσικής στην Πάδοβα.
"Αν η σκοτεινή ενέργεια είχε το μέγεθος που υποστηρίζουν οι διάφορες θεωρίες, τότε θα είχε αποτρέψει τη δημιουργία και ύπαρξη κάθε τι που ξέρουμε στον κόσμο μας."
Από τα τέλη της δεκαετίας του 90, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τη σκοτεινή ενέργεια για να εξηγήσουν μια προφανή αντι-βαρυτική δύναμη που απομακρύνει τους γαλαξίες μεταξύ τους με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χρησιμοποιώντας επίσης και μια πληθώρα θεωριών για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή της.

Ο Albert Einstein πρότεινε παλιότερα μια παρόμοια «κοσμολογική σταθερά», εισάγοντας έναν αντι-βαρυτικό παράγοντα στη γενική του θεωρία της σχετικότητας, ώστε να αντισταθμίσει τη βαρύτητα και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο και στατικό σύμπαν.

Ήταν σωστός ή λάθος ο Einstein;

Όταν αργότερα ανακάλυψε ότι το σύμπαν μεγάλωνε, παραδέχθηκε ότι η κοσμολογική σταθερά ήταν η μεγαλύτερη γκάφα του, όμως η σκοτεινή ενέργεια αναζωπύρωσε την ιδέα μια αντι-βαρυτικής δύναμης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, δεν χρειάζεται κανένας αντι-βαρυτικός παράγοντας όπως η σκοτεινή ενέργεια ή κοσμολογική σταθερά για να εξηγηθούν οι συμπαντικές δυνάμεις.
"Πιστεύουμε ότι ο Einstein είχε απόλυτο δίκιο όταν παραδέχτηκε ότι είχε άδικο," αναφέρει ο Edward W Kolb από το εργαστήτιο Fermi National Accelerator Laboratory, του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας.
Ο Kolb και οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος είναι το αποτέλεσμα των πτυχώσεων στο χώρο-χρόνο, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από το Big Bang κατά τη διάρκεια μιας φάσης ταχείας ανάπτυξης του σύμπαντος.

Όπως αναφέρουν, δεν έχει δοθεί αρκετή σημασία στις πτυχώσεις αυτές καθώς επεκτείνονται πέρα από το ορατό σύμπαν.
"Αυτοί οι κυματισμοί μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και δίνουν μια επιπλέον διαστολή στο σύμπαν," εξηγεί ο Kolb.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι κοσμολόγοι με τη θεωρία αυτή.
"Η θεωρία τους πρόκειται να υποστεί εξονυχιστική έρευνα και η δική μου εκτίμηση είναι ότι στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχουν άδικο," δήλωσε ο κοσμολόγος Michael Turner από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος κατασκεύασε τον όρο «σκοτεινή ενέργεια» και δημοσίευσε μια έρευνα μαζί με τον Kolb το 1990.
"Όμως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, και αν είναι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι, αμφιβάλω ότι αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα των πτυχώσεων που αναφέρονται. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε πολλές ακόμα αλλαγές," προσθέτει ο Turner.
Οι αλλαγές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στις θεωρίες σχετικά με το μέλλον του σύμπαντος, ιδιαίτερα για το αν αυτό θα καταστραφεί από μια μεγάλη έκρηξη, από ένα τεράστιο σχίσμα ή γιατί οι γαλαξίες θα απομακρυνθούν πλέον τόσο πολύ που δεν θα είναι ορατοί.
"Οι επόμενες γενεές πειραμάτων θα πρέπει να μπορούν να κάνουν το διαχωρισμό και να μας πουν αν κάποια από όλες αυτές τις ιδέες είναι σωστή. Είτε είναι η σκοτεινή ενέργεια είτε η δική μας θεωρία," υπογραμμίζει ο Kolb.

ABC News\

PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...