Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ενας νέος χάρτης για το Σύμπαν




Ένα νέο μυστήριο έρχεται να προστεθεί στα πολλά που ήδη απασχολούν τους αστροφυσικούς. Απρόσμενα πελώρια κοσμικά κενά, ανάμεσα σε γιγάντιες συγκεντρώσεις ύλης, παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός νέου χάρτη των γαλαξιών, ενός από τους μεγαλύτερους τους είδους του μέχρι σήμερα.



Ένα από τα κενά είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να κατανοήσουν από πού προήλθε.

Η νέα χαρτογράφηση (Six Degree Field Galaxy Survey – 6dFGS) κάλυψε το 41% του ουρανού καταγράφοντας θέσεις και αποστάσεις για 110.000 γαλαξίες σε απόσταση μέχρι 2 δισ. ετών φωτός από τη Γη. Καμία προηγούμενη έρευνα δεν είχε καλύψει τέτοιες αποστάσεις.

Η Sloan Digital Sky Survey, που εστιάστηκε μόνο στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, έχει καλύψει περίπου διπλάσια απόσταση, αλλά μόνο για το 23% του ουρανού, σύμφωνα με το New Scientist. Η ερευνητική ομάδα, υπό τον Χιθ Τζόουνς του Αγγλο-Αυστραλιανού Αστεροσκοπείου στην Αυστραλία, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του νέου «χάρτη», που εστιάστηκε στο νότιο ημισφαίριο.

Αν και οι επιστήμονες ακόμα μελετούν τα στοιχεία που προέκυψαν, ήδη ξεχωρίζουν ορισμένα νέα δεδομένα. Κατ’ αρχήν η μεγαλύτερη συγκέντρωση ύλης που παρατηρήθηκε, είναι μια –ήδη γνωστή- υπερ-ομάδα γαλαξιών (με την ονομασία «Σάπλεϊ), σε απόσταση περίπου 600 εκατ. ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Το πιο σημαντικό εύρημα όμως –και άγνωστο μέχρι τώρα- ήταν η ανακάλυψη μερικών πραγματικά τεράστιων κενών, περιοχών του διαστήματος που είναι απολύτως άδεια.

Ένα από αυτά τα κενά έχει το απίστευτο μήκος των 3,5 δισ. ετών φωτός. Το νέο κενό είναι τόσο μεγάλο, που είναι δύσκολο να «ταιριάξει» με τις παρούσες θεωρίες για το σύμπαν.

Οι προσομοιώσεις σε κομπιούτερ έχουν δείξει ότι η βαρύτητα ωθεί τους γαλαξίες και τις ομάδες γαλαξιών να πλησιάσουν περισσότερο μεταξύ τους, σχηματίζοντας ολοένα μεγαλύτερες δομές και συγκεντρώσεις ύλης, με αποτέλεσμα τα κενά να μεγαλώνουν ανάμεσα τους.

Όμως ο χρόνος που εκτιμάται ότι έχει μεσολαβήσει από την γέννηση του σύμπαντος με τη «Μεγάλη Έκρηξη», δεν θεωρείται αρκετός για να έχει στο μεταξύ δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο κενό. Οι επιστήμονες επιθυμούν τώρα μια ανάλογη λεπτομερειακή έρευνα και στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...