Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας εξαφάνισε τους δεινοσαύρους

Σύμφωνα με νέα θεωρία
Μπορεί αρκετοί επιστήμονες πρόσφατα να ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συναίνεση πως η πιθανότερη αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων υπήρξε η πρόσκρουση στον πλανήτη μας κάποιου μεγάλου ουρανίου σώματος, όμως οι εναλλακτικές απόψεις δεν λένε να σταματήσουν. Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη επιμένει ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όχι από κομήτη ή κάτι τέτοιο, αλλά από μια ξαφνική μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στη Γη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πλίμουθ, υπό τον δρα Γκρέγκορι Πράις, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, διεξήγαγαν μελέτες σε απολιθώματα και ορυκτά στη βόρεια Νορβηγία, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, μια περιοχή που φημίζεται για τα πολλά παλαιοντολογικά ευρήματά της. Συμπέραναν ότι, πριν από περίπου 137 εκατ. χρόνια, οι θάλασσες του πλανήτη μας κατά μέσο όρο κρύωσαν κατά 9 βαθμούς, από τους 13 βαθμούς στους 4 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Η μεταβολή αυτή, όπως εκτιμούν, χρειάστηκε μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες χρόνια να για να ολοκληρωθεί.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνέβη εξαιτίας μιας απότομης μεταβολής στο «Ρεύμα του Κόλπου» στον Ατλαντικό – ένα φαινόμενο που πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να ξανασυμβεί στο μέλλον και να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια νέα εποχή παγετώνων.
  
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Κρητιδική περίοδο σχεδόν σίγουρα θα οδήγησε στη σταδιακή εξαφάνιση των περισσοτέρων δεινοσαύρων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Οι βρετανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εξαφάνιση ήταν αργή και ότι το πρώτο βήμα έγινε με την υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Αρνούνται ότι υπήρξε ένα κατακλυσμικό γεγονός (π.χ. πτώση κομήτη) που προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων και αντιτείνουν ότι υπήρξε μια σειρά από περιβαλλοντικές και οικολογικές αλλαγές, που όλες ξεκίνησαν με την πτώση της θερμοκρασίας των ωκεανών, πυροδοτώντας στη συνέχεια αλυσιδωτά γεγονότα στο κλίμα της ξηράς και στη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.
  
Σύμφωνα με τον Πράις, πολλοί δεινόσαυροι που προηγουμένως ζούσαν μέσα ή κοντά σε ζεστά και ρηχά νερά, καθώς επίσης σε βαλτώδεις περιοχές της ξηράς, θα πέθαναν από το σοκ της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτώση της θερμοκρασίας συνέβη, ενώ η Γη βρισκόταν σε μια φάση «θερμοκηπίου» παρόμοια με τη σημερινή, με αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλλαγή του ρεύματος του Κόλπου, σε έναν Ατλαντικό ωκεανό που ήταν πολύ πιο στενός εκείνη την εποχή σε σχέση με σήμερα, οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων του αρκτικού Βορρά, με συνέπεια να πέσουν οι θερμοκρασίες των ωκεανών –και στη συνέχεια της ξηράς- σχετικά απότομα.

Οι δεινόσαυροι, που πιθανότατα ήσαν ψυχρόαιμοι, είχαν ανάγκη από θερμό κλίμα για να επιβιώσουν, γι’ αυτό αποδείχτηκαν τόσο ευάλωτοι στην πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...