Πέμπτη 22 Απριλίου 2010


Η
 στιγμή που ο φακός κατέγραψε την ηλιακή έκρηξη
Ακόμη και οι πιο... προσγειωμένοι επιστήμονες έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Οι εικόνες του ήλιου που έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Solar Dynamics Observatory (SDO), Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής, είναι οι εντυπωσιακότερες που έχουν δει μέχρι σήμερα. Ελπίζουν μάλιστα πως θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι αυτό που προκαλεί την ηλιακή δραστηριότητα.

Οι εκρήξεις αποτυπώθηκαν με λεπτομέρειες, όπως και το σύνολο του ηλιακού δίσκου, κάτι που καθιστά την εξερεύνηση με το SDO ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα επιστημονικά αλλά και συναρπαστική.

«Όταν βλέπουμε αυτές τις φανταστικές εικόνες ακόμη και οι ... σκληροπυρηνικοί φυσικοί που μελετούν τον ήλιο, όπως εγώ, εντυπωσιάζονται», επισημαίνει η Λίκα Γκουχατακούρτα, η επικεφαλής του προγράμματος SDO στην έδρα της NASA.





«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι εντυπωσιακές και οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα σε νέα πεδία έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο τα ηλιακά μαγνητικά πεδία σχηματίζονται και εξελίσσονται, οδηγώντας μας στην καλύτερη κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας», τόνισε από την πλευρά του ο ερευνητής του βρετανικού εργαστηρίου Rutherford Appleton Laboratory, Ρίτσαρντ Χάρισον.

Πολλές  από τις εικόνες-ορισμένες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα-ελήφθησαν σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων.

Όλα αυτά κάνουν τους ειδικούς να ελπίζουν πως, κατά την εξερεύνηση του ήλιου, έφτασαν λίγο πιο κοντά στον μεγάλο στόχο τους-να προβλέπουν δηλαδή την συμπεριφορά του στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...