Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Ζωντανά» στο διαδίκτυο το πείραμα του CERN

Όσοι επισκεφθούν αύριο, από τις 9.30 το πρωί, την ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί «λεπτό προς λεπτό», στους θαλάμους ελέγχου των πειραμάτων και του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Αύριο επιχειρείται, για πρώτη φορά, η σύγκρουση των δεσμών ισχύος 7 TeV (3.5 TeV κάθε δέσμη πρωτονίων).
Ο επιταχυντής έχει επιταχύνει εδώ και δέκα ημέρες τις δέσμες πρωτονίων στη μεγαλύτερη εφικτή ενέργεια μετά την επαναλειτουργία του, το Νοέμβριο του 2009.
Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.
Η ομάδα του ΑΠΘ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου, έχει κατασκευάσει το 10% του Μιονικού Φασματομέτρου ATLAS, το οποίο καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 5600 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί την "καρδιά" στην αναζήτηση του σωματιδίου Ηiggs (το "σωματίδιο του Θεού") καθώς και στην αναζήτηση "νέας φυσικής".
Συνολικά εργάστηκαν πάνω από 40 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι ερευνητές και τεχνικοί, τα τελευταία δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Σήμερα, η ομάδα του ΑΠΘ παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ATLAS και οι νέοι της υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που αποτελούν τον κορμό της, θα είναι οι κύριοι πρωτεργάτες των μελλοντικών ανακαλύψεων και οι συνεχιστές της πρωτοποριακής αυτής έρευνας για την κατανόηση των νόμων της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...