Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Πώς είναι ένας κόσμος σε άλλον πλανήτη;

cousteni.jpg Αθηνά Κουστένη.
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα

«Δεν ξέρω ακριβώς. Βέβαια περνάμε κάποια στιγμή στην επιστημονική φαντασία αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προβληθώ στην μελλοντική Γη και να φανταστώ πώς θα ζήσουμε σε πολλά πολλά χρόνια από τώρα
Μιλάω για αυτό που αποκαλούμε “space cities”, δηλαδή τις πόλεις του διαστήματος σαν αυτές που σχεδιάζανε ήδη οι Ρώσοι επιστήμονες πριν από πενήντα χρόνια με κύλινδρους που περιστρέφονται γύρω από τη γη ή επάνω στη γη, όπου χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια. Μπορώ να τα φανταστώ. Εκείνο που αναρωτιέμαι είναι,γιατί όταν φανταζόμαστε ένα κόσμο σε πλανήτη άλλον από τον δικό μας, θεωρούμε πάντα ότι θα είναι αναγκαστικά πιο εξελιγμένος? Αυτό για μένα δεν είναι δεδομένο.
Μπορεί αν υπάρχει κάποιος κόσμος αλλού, κάποια όντα αλλού, να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εμάς μόνο και μόνο επειδή έχουν εμφανιστεί και εξελιχθεί με λιγότερο χρονικό διάστημα από το δικό μας. Οπότε, μπορεί να είναι κάτι μικρά μικρόβια, δεν ξέρω, που να βρίσκονται σε κάποιον πλανήτη. Δεν χρειάζονται όλες αυτές οι πολιτείες που φαντάζομαι εγώ.»


krimizis_.jpgΣταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

«Πώς να φανταστώ έναν κόσμο σε κάποιον άλλον πλανήτη του σύμπαντος; Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω επιστημονικές γνώσεις διότι δεν υπάρχουν. Επομένως τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας έχουν πολύ περισσότερα σενάρια από ό,τι μπορώ εγώ να φανταστώ.
Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Ισαάκ Άσιμο ή ο Ρέι Μπράμντου ή Άθρουρ Κλαρκ οι οποίοι έχουν γράψει μυθιστορήματα που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο βέβαια, και θυμάμαι ότι το 1979 που πέρασε ένα διαστημόπλοιο βόρεια και κοντά από τον Δία, είχαμε μία συνάντηση στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια και κάθισα στο ίδιο τραπέζι με τον Άρθρουρ Κλαρκ που έγραψε το “Space Odessey” και πολλά άλλα και ο οποίος πέθανε τώρα τελευταία. Ήταν εξαιρετικά ευφάνταστος και σε ορισμένα θέματα προφητικός όπως για το θέμα των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων κ.ά..»

Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος
Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος
«Οποιοδήποτε βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποτελεί την καλύτερη απάντηση. Δεν θα με ξένιζε σχεδόν τίποτε. Απ’ την άλλη μεριά, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άυλες υπάρξεις. Ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν και να ‘χουνε τελείως διαφορετικές μορφές από οτιδήποτε έχουμε φανταστεί μέχρι τώρα.»

alahiotis.jpgΣταμάτης Αλαχιώτης
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Επειδή πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν - άλλο εάν δε μπορέσουμε ποτέ να επικοινωνήσουμε - η κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να είναι ένας κόσμος σε έναν άλλον πλανήτη και θα είναι συνάρτηση της εξέλιξής του και άρα συνάρτηση της οργάνωσης του. Ανάλογα με το επίιπεδο της νοημοσύνης του θα είναι και τα αιτήματα της κοινωνίας, της οργάνωσης των κοινωνιών του, της τεχνολογίας του κ.τ.λ.
Μη φανταζόμαστε ότι υπάρχει ένας δίδυμος πλανήτης σαν τη Γη κάπου εκεί έξω που θα έχει ωραίους ανθρώπους, ωραίες γυναίκες και κάποτε θα πάμε εκεί και θα πιστεύουμε ότι πήγαμε στο παράδεισο. Η πιθανότητα η ζωή να είναι ίδια με τη γήινη ή ίδια με τη σημερινή είναι απειροελάχιστη. Επομένως, ανάλογα με τα προσαρμοστικά μονοπάτια που ακολούθησαν οι ζωές που εμφανίστηκαν σε άλλους πλανήτες ανάλογη θα είναι και η κατάσταση της κοινωνίας τους, της τεχνολογίας τους, της επικοινωνίας τους, και μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τη δική μας.»

Ανδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Ενδέχεται να υπάρχουνε πολιτισμοί πιο υψηλοί απ’ τον δικό μας και πιο αναπτυγμένοι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος έβαλε τις βάσεις σ’ αυτό που λέμε επιστήμη εδώ και 2.500 χρόνια, ενώ προηγουμένως τα πράγματα που ξέραμε ήτανε υπό μορφή εμπειρικών κανόνων. Έτσι πιστεύω ότι σε άλλους πολιτισμούς που ενδέχεται να ξεκίνησε η πρόοδος παλιότερα, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προχωρημένοι σε σχέση με μας. Δηλαδή αυτά που έχουμε εμείς για τη φυσική ή για τη βιολογία, για αυτούς θα είναι πράγματα, ας το πούμε του δημοτικού. Θα είναι πολύ απλές γνώσεις.»

Γιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

«Έχουμε ως δεδομένο πως αυτά που ακούγονται περί αντιύλης κλπ δεν ισχύουν αφού αντιύλη δεν μπορούμε να ψάχνουμε μέσα στο σύμπαν που έχουμε σήμερα. Από εκεί και πέρα τώρα, σε οποιαδήποτε περιγραφή βάζοντας μέσα και την έννοια της σχετικότητας, εάν υπάρχουν τέτοια όντα θα έχουν μία τελείως διαφορετική ιστορία από εμάς. Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόγνωση.»


simopoulos.jpgΔιονύσης Σιμόπουλος
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»

«Αναφέρεστε μου είπατε σε αυτά που κατά καιρούς λέγονται για έναν κόσμο που θα αποτελείται από άυλες υπάρξεις και αντιύλη και διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν υπάρχουν άυλες υπάρξεις. Όταν ήμουν πιτσιρικάς ήθελα να αποτελούμαι από άυλη ύλη να μπορώ να προχωράω μέσα από τοίχους. robot.jpgΑλλά αυτά είναι παιδικά όνειρα, παιδικές φαντασίες. Η πραγματικότητα μας λέει ότι η ύλη που βλέπουμε είναι αυτό που αποτελεί το σύμπαν έτσι όπως μπορούμε να το παρατηρήσουμε.
Αντιύλη υπήρχε σε ίδια περίπου ποσότητα τα πρώτα τρισεκατομμυριοστά του τρισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου της γέννησης του σύμπαντος. Αλλά αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε ύλη επικράτησε γιατί είχε ένα σωματίδιο ύλης περισσότερο για κάθε τριακόσια εκατομμύρια περίπου σωματίδια αντιύλης. Είχαμε δηλαδή ένα περισσότερο ύλης.
Και γι΄ αυτό βλέπουμε γύρω μας είναι ένα σύμπαν ύλης. Υπάρχουν και σωματίδια ύλης, δημιουργούμε και εμείς σωματίδια αντιύλης, και θα δούμε πολλές καταστάσεις τους επόμενους μήνες στο ευρωπαϊκό εργαστήριο πυρηνικής φυσικής CERN, όπου γίνεται το μεγάλο πείραμα και θα μας πάνε πίσω σε εκείνη τη πρώτη στιγμή της δημιουργίας για να δούμε τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει.
Ψάχνουμε να βρούμε ένα σωματίδιο, το οποίο ονομάζεται σωματίδιο χιγκς, που δίνει έννοια και σημασία, δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια. Εάν λοιπόν βρούμε σε αυτά τα πειράματα ότι το χιγκς είναι πράγματι υπαρκτό, τότε και όλα τα μοντέλα που έχουμε (τα πρότυπα που έχουμε για την φυσική κατάσταση του σύμπαντος) θα τείνουν να πάρουν μια καλύτερη αποδοχή από όλους. Σήμερα δηλαδή το καθιερωμένο πρότυπο όπως το λέμε βασίζεται σε ορισμένες υποθέσεις και σε ορισμένες παρατηρήσεις. Όσο λοιπόν το πρότυπο αυτό αποδεικνύεται σωστό τόσο είμαστε βέβαιοι για αυτά που λέμε.
Αλλά δεν τα ξερουμε όλα. Ο άνθρωπος προσπαθεί να τα ανακαλύψει σιγά - σιγά. Σκάβουμε αν θέλετε σε ένα ορυχείο χρυσού όπου τα κοιτάσματα δεν είναι απεριόριστα, και σιγά - σιγα σε αυτά τα ορυχεία της γνώσης βγάζουμε χρυσό κομμάτι - κομμάτι. Αυτά τα κομμάτια τα συναρμολογούμε τα τελευταία πενήντα χρόνια και μας δείχνουν τις αντιλήψεις που έχουμε για το σύμπαν σήμερα , την ύπαρξη μας, την ύπαρξη της ζωής.»

Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Ένας τέτοιος πλανήτης, ο οποίος είναι σε εξω ηλιακό σύστημα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές αξίες από τις δικές μας. Διαφορετικές αξίες ως προς τη ζωή, ως προς το παρελθόν του, και ως προς το μέλλον του.»

Παναγιώτα Πρέκα
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Είχαν γίνει κάποιες έτσι συζητήσεις για να στηθούν αποικίες στο διάστημα. Αν κάποιος ανατρέξει στη βιβλιογραφία ή μπει στις διάφορες ιστοδελίδες, θα πάρει μια εικόνα πώς θα μπορούσαν να είναι αυτές οι αποικίες του διαστήματος. Μόνο μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε. Η φαντασία μου δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο.»

space_future_alien.jpgΝίκος Κατσαρός
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Ναι, εκείνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι ο άνθρωπος θα ταξιδέψει με διαστημόπλοια στα οποία ενδεχομένως να κατοικούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια των κατοίκων και σε συνθήκες προσομοιάζουσες με αυτές της Γης για πάρα πάρα πολλά χρόνια, και θα αναζητούν πλανήτες παρόμοιους με τη σημερινή Γη.
Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα μπορέσει από την αρχή ο άνθρωπος να προσδιορίσει κάποιον πλανήτη στο σύμπαν που να έχει παρόμοιες μορφές ζωής και συνθήκες με αυτές που έχουμε σήμερα. Θα βοηθηθεί όμως αν βάλει έναν στόχο να ταξιδέψει προς αυτές έστω και αν αυτό πρόκειται να απαιτήσει μέχρι και χιλιάδες χρόνια.»

Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής , καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Η φαντασία του ανθρώπου έχει αποδειχτεί φοβερά περιορισμένη. Δηλαδή για να σας θυμίσω τον Άμλετ προς τον Οράτιο “Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα στη Γη και στουν ουρανό απ΄ ό,τι μπορεί να ονειρευτεί η φαντασία σου.”. Είναι μια πραγματικότητα. Και το είδαμε σε όλους τους διαπρεπείς συγγραφείς μυθσιτορημάτων επιστημονικής φαντασίας όπως ο Ιούλιος Βερν, οι οποίο υπερκεράστηκαν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Δηλαδή η πραγματικότητα η οποία έρχεται είναι φοβερά πιο φανταστική από την τρέχουσα φαντασία του ανθρώπου.»

Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τήματος Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Καταρχήν ας υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος πάει σε έναν άλλο πλανήτη και ζει εκεί. Ποιος θα πάει; Θα πάνε οι πολύ μεγάλες εταιρείες που θα έχουν παραμείνει (μπορεί να είναι και μία), θα πάνε κάποιες υπερδυνάμεις (όποια έχει παραμείνει, μπορεί να είναι και πάλι μία), και θα πάνε να δημιουργήσουνε έναν άλλο τρόπο ζωής σε έναν άλλο πλανήτη, έτσι;
Πώς θα τον δημιουργήσουνε; Τυχαία όπως έγινε στη Γη; Όχι, ασφαλώς.
Θα υπάρχουν κανόνες. Θα υπάρχουν νόμοι. Άρα λοιπόν, θα υπάρχει κάποια ζωή "αλά καρτ" εκεί πέρα: θα υπάρξει ένα μενού με πέντε διαφορετικούς τρόπους ζωής και θα διαλέγεις όποιον θέλεις. Ούτε τι δουλειά θα κάνεις, ούτε τίποτα.Θα μπαίνεις σε ένα κομπιούτερ. Αν φτάσουμε εκεί πέρα, έτσι; Το κομπιούτερ θα βαθμολογεί τα διάφορα προσόντα σου κ.τ.λ. και θα λέει:
“Εσύ θα πας εκεί. Τελείωσε.”. Δεν θα έχεις κανέναν βαθμό ελευθερίας, όπως δεν έχεις και στις μεγάλες εταιρείες. Δηλαδή και σε έναν άλλον πλανήτη να πάμε, η ιδέα της μεγάλης εταιρείας, του μεγάλου αδελφού, είναι πια γεγονός. Εκεί θα γίνει το γεγονός, εδώ να γίνει είναι δύσκολο. Γιατί θα είναι από την αρχή. Το να γίνει εδώ θα είναι δύσκολο γιατί όλο και κάπου θα ξεφύγει κάποιος.
Εκεί πέρα δεν θα είναι πια δύσκολο γιατί θα έχει στηθεί από την αρχή. Και για τα παιδιά που θα μεγαλώσουν εκεί θα είναι φυσιολογικό. Έτσι θα είναι η ζωή για αυτούς.»

Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pylestv-RC-CAFE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...