Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Ραντάρ επιβεβαιώνει
Πάγος νερού βρέθηκε και στο βόρειο πόλο της Σελήνης
Τρισδιάστατη απεικόνιση του κρατήρα Coulomb C σύμφωνα με τα δεδομένα της αποστολής Chandrayaan-1 (Πηγή: ISRO)
ΧιούστονΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της NASA για τον εντοπισμό παγωμένου νερού στο νότιο πόλο του φεγγαριού, ερευνητές της υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι το ραντάρ μιας διαφορετικής αποστολής εντόπισε μεγάλες ποσότητες πάγου και στο βόρειο πόλο.Το ραντάρ Mini-SAR της NASA, ένα από τα επιστημονικά όργανα του ινδικού σεληνιακού δορυφόρου Chandrayaan-1, εντόπισε περισσότερους από 40 σκοτεινούς κρατήρες με διάμετρο 1,5 έως 15 χιλιόμετρα, των οποίων οι λεκάνες είναι γεμάτες αποθέσεις πάγου.
«Αν και η συνολική ποσότητα εξαρτάται από το πάχος του πάγου σε κάθε κρατήρα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πάγου νερού» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να... βάλει πάγο στα σχέδια των ΗΠΑ για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.
Το νερό που εντόπισε το Mini-SAR «δείχνουν ότι το φεγγάρι είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό από ό,τι νομίζαμε ως προορισμός για επιστημονική έρευνα, εξερεύνηση και παραμονή» σχολίασε ο Πολ Σπούντις του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτιτούτου του Χιούστον, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο Πλανητολογίας στο Τέξας και πρόκειται να δημοσιευτεί στο Geophysical Research Letters.
Τα ευρήματα του Mini-SAR βρίσκονται σε συμφωνία με τα δεδομένα που μετέδωσε ο Ορυκτολογικός Χαρτογράφος της Σελήνης, ένα άλλο όργανο του ινδικού δορυφόρου Chandrayaan-1.
Ινδοί επιστήμονες ανέφεραν πέρυσι στο περιοδικό Science ότι εντόπισαν ενδείξεις ύπαρξης νερού στη Σελήνη αναλύοντας τα δεδομένα της αποστολής Chandrayaan-1 και δύο άλλων αμερικανικών αποστολών σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
Ωστόσο η θεαματικότερη επιβεβαίωση της ύπαρξης πάγου ήρθε τον Οκτώβριο του 2009, όταν το σκάφος L-CROSS της NASA συνετρίβη ελεγχόμενα στο νότιο πόλο της Σελήνης και εκτίναξε υλικά τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν και αρκετό νερό.
Ίχνη νερού απορροφημένου σε πετρώματα και στη σκόνη φαίνεται ότι υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης.
Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σχεδόν καθαρού πάγου υπάρχουν μόνο σε κρατήρες του νότιου και του βόρειου πόλου, οι οποίοι λόγω της θέσης τους δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου.
Ο πάγος μπορεί να διατηρηθεί εκεί ουσιαστικά επ' άπειρον, αφού η θερμοκρασία στους μόνιμα σκιασμένους κρατήρες μπορεί να είναι ακόμα και -248C, μικρότερη από ό,τι στην επιφάνεια του μακρινού Πλούτωνα.
Η προέλευση του πάγου παραμένει πάντως εν πολλοίς άγνωστοι. Το νερό θα μπορούσε να είχε φτάσει στη Σελήνη με κομήτες που αποτελούνται κυρίως από πάγο, ή, εναλλακτικά, μπορεί να σχηματίζεται διαρκώς λόγω της επίδρασης των ηλιακών σωματιδίων σε πετρώματα που περιέχουν οξυγόνο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...