Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γαλαξιακό «κονβόι» στην άκρη του σύμπαντος


Ολόκληρες ομάδες γαλαξιών κινούνται με την μορφή νηοπομπής (κονβόι) προς ένα συγκεκριμένο σημείο στην «άκρη» του σύμπαντος σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις αστρονόμων. Η μυστηριώδης «σκοτεινή ροή» φαίνεται να είναι ξεχωριστή από τη γενικότερη συνεχή επέκταση του σύμπαντος.
Η επέκταση του σύμπαντος έχει αποδοθεί στην - επίσης μυστηριώδη- "σκοτεινή ενέργεια".

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια άγνωστη δύναμη πίσω από το ορατό σύμπαν ευθύνεται για το κοσμικό "κονβόι".

Οι κοσμολόγοι ήδη κάνουν λόγο για τη "σκοτεινή ύλη" στην οποία αποδίδεται η περιστροφή των γαλαξιών και για τη "σκοτεινή ενέργεια" που θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος.

Τώρα, στη "σκοτεινή οικογένεια", έρχεται να προστεθεί, όπως φαίνεται, και η "σκοτεινή ροή".

Η νέα μελέτη έγινε υπό τον Σάσα Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard των ΗΠΑ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal Letters.

Η έρευνα ανέλυσε τις διακυμάνσεις στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων. Η ακτινοβολία αποτελεί "απομεινάρι" του αρχικού "Μπιγκ Μπανγκ" της δημιουργίας του σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι η θερμοκρασία είναι η ίδια όπου κοιτάξει κανείς στον ουρανό και φτάνει τους 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Το σκάφος WMAP της NASA όμως έδειξε ότι υπάρχουν μικρής κλίμακας διαφοροποιήσεις σε αυτή την ενιαία θερμοκρασία, της τάξης περίπου του ενός δεκάτου του χιλιοστού του βαθμού Κελσίου.

Οι νέες έρευνες υπό τον Κασλίνσκι έδειξαν ότι οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετακινούνται προς την κατεύθυνση ενός αριθμού ομάδων γαλαξιών, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι αυτοί γαλαξίες κινούνται σε σχέση με το υπόλοιπο σύμπαν, μια κίνηση που είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη διαστολή του σύμπαντος.

Το συμπέρασμα είναι σημαντικό, γιατί, καθώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί με βάση τη γνωστή κατανομή της ύλης στο ορατό σύμπαν, σημαίνει ότι "κάτι" έξω από το ορατό σύμπαν έλκει τους γαλαξίες ομαδικά προς το μέρος του.

Επειδή το φαινόμενο ξεφεύγει από τα μέχρι τώρα γνωστά στην κοσμολογία, οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν κι έκαναν ξανά και ξανά τους υπολογισμούς τους, όμως κάθε φορά επιβεβαίωναν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και απαιτεί κάποια εξήγηση.

Για πρώτη φορά, το φαινόμενο της "σκοτεινής ροής" εντοπίστηκε το 2008 και τώρα η νέα έρευνα, που κράτησε χρόνια, έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος του "κονβόι" των γαλαξιών στα 800 μεγα-παρσέκ ή εκατομμύρια παρσέκ.

Ένα παρσέκ αντιστοιχεί σε απόσταση περίπου 3.262.000 ετών φωτός.

Η προηγούμενη μελέτη είχε κάνει μικρότερη εκτίμηση, γύρω στα 300 μεγα-παρσέκ.

Μια πιθανή εξήγηση για τη "σκοτεινή ροή", κατά τον Κασλίνσκι, μπορεί να δοθεί από την "θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού".

Σύμφωνα με τη θεωρία, το πολύ πρώιμο σύμπαν, απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία του, ήταν σαν αφρός με "μπουρμπουλήθρες".

Μια από τις μπουρμπουλήθρες, "φούσκωσε" απότομα για να γίνει το σημερινό σύμπαν.

Οι γειτονικές αρχέγονες "φυσαλίδες" μπορεί να ευθύνονται για την μυστηριώδη έλξη που ασκούν στους γαλαξίες σήμερα.

Σύμφωνα με τον Κασλίνσκι, "αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει, είναι ότι καταγράφουμε την επίδραση των τμημάτων του χωροχρόνου που βρίσκονταν εκεί, πριν τον πληθωρισμό του σύμπαντος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...