Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Εντοπίστηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

Μια διεθνής ομάδα 60 αστρονόμων, κυρίως Ευρωπαίων, επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη που έχει σχετικά φυσιολογική θερμοκρασία και γενικότερα μοιάζει με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον βρήκαν, «πρόκειται να γίνει η στήλη της Ροζέτας για την αναζήτηση εξωπλανητών», καθώς είναι δυνατό να μελετηθεί εξονυχιστικά.
Η ανακάλυψη του πλανήτη Corot-9b, που πήρε το όνομά του από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο CoRoT που τον εντόπισε, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008, αλλά από τότε έγιναν εκτενείς επίγειες παρατηρήσεις από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στην Χιλή, το τηλεσκόπιο του οποίου επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν την μάζα του Corot-9b, που είναι περίπου το 80% του Δία, και να επιβεβαιώσουν ότι είναι όντως ένας «νορμάλ» εξωπλανήτης.
  
Τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό “Nature”, δείχνουν ότι ο Corot-9b έχει τροχιά παρόμοια με αυτή του Ερμή και, όπως οι αέριοι γίγαντες του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ είναι πιθανό ότι περιέχει νερό και βράχια.
  
Ο εξωπλανήτης διέρχεται μπροστά από το μητρικό άστρο του κάθε 95 γήινες μέρες. Αυτή η διέλευση κρατά οκτώ ώρες και επιτρέπει στους αστρονόμους να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην κατανόηση της ατμόσφαιράς του. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Corot-9b, αντίθετα με τους άλλους εξωπλανήτες, διαθέτει σχετικά ήπιο κλίμα, με θερμοκρασία στην επιφάνειά του που κυμαίνεται από 160 βαθμούς μέχρι μείον 20 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τη νέφωσή του).
  
Περισσότεροι από 400 εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...