Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Εξωγήινα τα πρώτα συστατικά της ζωής «Αποκαλύψεις» ενός μετεωρίτη που είχε ανακαλυφθεί στην Ανταρκτική


Εξωγήινα τα πρώτα συστατικά της ζωής

2Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
Λονδίνο Η θεωρία ότι τα δομικά υλικά της ζωής ήρθαν στη Γη από το Διάστημα φαίνεται να ενισχύεται από τη χημική ανάλυση ενός μετεωρίτη που έχει ανακαλυφθεί στην Ανταρκτική. Ο μετεωρίτης Grave Nunataks 95229 αποδεικνύεται πλούσιος σε αμμωνία, και κατ’ επέκταση σε άζωτο, στοιχείο που αποτελεί τη βάση των πρωτεϊνών και του DNA και θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ζωής με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» και διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρους, βασίζεται στην ανάλυση ενός δείγματος περίπου 4 γραμμαρίων σκόνης το οποίο εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία και υδρογονάνθρακες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μετεωρίτες σαν αυτόν θα μπορούσαν να έχουν πέσει σε αφθονία στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια φέρνοντας στο περιβάλλον του νεαρού πλανήτη τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για να σχηματιστεί η ζωή. «Η μελέτη μας δείχνει ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν στο Διάστημα αστεροειδείς οι οποίοι, αν διαλύονταν και γίνονταν μετεωρίτες, θα μπορούσαν να «ραντίσουν» τη Γη με ένα ελκυστικό μείγμα συστατικών, μεταξύ των οποίων μεγάλες ποσότητες αμμωνίας» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Σάντρα Πιτσαρέλο .

Η θεωρία ότι ο πλανήτης μας «ενισχύθηκε» με συστατικά τα οποία μεταφέρθηκαν από κάποιον κομήτη ή αστεροειδή από άλλες περιοχές του Διαστήματος στηρίζεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως, την εποχή που υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε η ζωή, η Γη ακόμη σχηματιζόταν και ορισμένες βασικές χημικές ενώσεις θα πρέπει να έλειπαν από το περιβάλλον της.

Ο εντοπισμός του αζώτου στον μετεωρίτη της Ανταρκτικής θεωρείται σημαντική ένδειξη υπέρ αυτής της θεωρίας. «Ένα από τα προβλήματα με την βιολογία της νεαρής Γης είναι ότι για να συντελεστούν όλες αυτές οι προβιολογικές διεργασίες απαιτείται άφθονο άζωτο, δηλαδή αμμωνία» εξήγησε μιλώντας στο BBC η Καρολάιν Σμιθ, επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου η οποία ειδικεύεται στη μελέτη των μετεωριτών. «Πολλά στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η αμμωνία δεν υπήρχε σε αφθονία στη νεαρή Γη. Πού βρέθηκε λοιπόν:»

Τόσο η κυρία Σμιθ όσο και άλλοι ειδικοί δηλώνουν ωστόσο ότι θα ήθελαν να δουν ανάλογες ανακαλύψεις και σε άλλους μετεωρίτες προτού καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...