Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η βαρύτερη και η πιο σύνθετη μορφή αντι-ύλης



Νέα μορφή αντιύλης κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ερευνητές του Σχετικιστικού Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) της Νέας Υόρκης, αφού, κατά τη διάρκεια πειραμάτων, δημιουργήθηκαν 18 πυρήνες αντιηλίου-4, που είναι και η βαρύτερη και πιο σύνθετη μορφή αντι-ύλης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία του εν λόγω επιταχυντή, καθώς πέρυσι εκεί είχε δημιουργηθεί το αντι-υπερτρίτιο (αποτελούμενο από ένα αντιπρωτόνιο, ένα αντινετρόνιο και ένα ασταθές σωματίδιο το αντιλάμδα), που ήταν μέχρι πρότινος το βαρύτερο γνωστό αντισωματίδιο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα μορφή αντι-ύλης (φωτογραφία αρχείου)
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα μορφή αντι-ύλης (φωτογραφία αρχείου)
Πυρήνες
Αντίστοιχα η πιο σύνθετη μορφή αντι-ύλης που είχε παρατηρηθεί πριν από τον πυρήνα αντιηλίου-4 ήταν ο πυρήνας αντιηλίου-3. Η διαφορά από πέρυσι είναι ότι οι ερευνητές ξεκίνησαν να διεξάγουν συγκρούσεις πυρήνων εξαιρετικά βαρύτερων και σε υψηλότερες ενέργειες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν πυρήνες μολύβδου και χρυσού τα οποία συγκρούστηκαν σε υψηλές ενέργειες, με αποτέλεσμα την παραγωγή των 18 πυρήνων αντιηλίου-4, που είναι ταυτόχρονα η βαρύτερη και πιο σύνθετη μορφή αντιύλης που έχει ποτέ παρατηρηθεί.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα αντισωματίδια έχουν αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο από τα σωματίδια της κανονικής ύλης και έχουν την ιδιότητα όταν έρχονται σε επαφή με σωματίδια της ύλης να εξαϋλώνονται και τα δύο παράγοντας φωτόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...