Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Μετά τις αποτυχίες, η Μόσχα αδειάζει τη ρωσική υπηρεσία Διαστήματος

«Παιδαριώδη λάθη»
Τρεις δορυφόροι του Glonass καταστράφηκαν λόγω λανθασμένου υπολογισμού των καυσίμων
Τρεις δορυφόροι του Glonass καταστράφηκαν λόγω λανθασμένου υπολογισμού των καυσίμων   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Μόσχα, Ρωσία
«Χαστούκι» στη ρωσική υπηρεσία Διαστήματος από την κυβέρνηση της Μόσχας: Η Roscosmos διέπραξε «παιδαριώδη» λάθη σε πρόσφατες εκτοξεύσεις δορυφόρων και απέτυχε να κατασκευάσει τα διαστημικά σκάφη που υποσχέθηκε, επισήμανε, σε μια ασυνήθιστα αυστηρή δήλωση, ο Ρώσος αντιπρόεδρος Σεργκέι Ιβανόφ.

Το Δεκέμβριο, τρεις δορυφόροι του Glonass -της ρωσικής απάντησης στο GPS- καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε... αρκετά καύσιμα.

Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

«Η πρόσφατη αποτυχία με τους δορυφόρους του Glonass είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, αλλά ήταν ένα λάθος, ένα παιδαριώδες λάθος με σοβαρές συνέπειες» δήλωσε ο Ιβανόφ έπειτα από συνάντησή του με την ηγεσία της Roscosmos.

«Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών του πρόσφατου παρελθόντος [...] είναι φυσικά απαράδεκτη» προειδοποίησε.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα, και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απώλεια των τριών δορυφόρων του Glonass κόστισε στη Μόσχα 2,5 δισ. ρούβλια, περίπου 63 εκατ. ευρώ. Τελικά, ένας τέταρτος δορυφόρος του Glonass εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Σάββατο και αποκατέστησε έτσι ένα μέρος της ρωσικής διαστημικής αξιοπρέπειας.

Ο Ιβανόφ επέκρινε πάντως τη Roscosmos ότι δεν φρόντισε να ασφαλίσει τους δορυφόρους πριν από την εκτόξευση.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παράδοση νέων δορυφόρων και άλλων διαστημικών φορτίων.

Όπως είπε, από τα 11 φορτία που έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί το 2011, μόνο τα πέντε παραδόθηκαν. Επιπλέον, έξι δορυφόροι που προορίζονταν για πολιτική χρήση απέτυχαν να εκτοξευτούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2010.

Ο Ιβανόφ είχε πάντως και έναν καλό λόγο να πει για το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας του. Επισήμανε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πέρυσι 31 εκτοξεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ περιορίστηκαν στις 16.

Οι ευθύνες της Roscosmos σίγουρα θα αυξηθούν φέτος: μετά την οριστική απόσυρση των τριών διαστημικών λεωφορείων των ΗΠΑ, οι μεταφορές πληρωμάτων θα ανατεθούν αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...