Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Μετανάστευσε νοτιότερα το βόρειο σέλας λόγω της έκρηξης στον Ήλιο

Ορατό και στη Γερμανία

Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά φαινόμενα (φωτ.αρχείου)
Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά φαινόμενα (φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία:  Associated Press)
Βερολίνο, Γερμανία
Βόρειο σέλας σε χαμηλότερα γεωγραφικά ύψη έφερε η πρόσφατη έκρηξη στον Ήλιο, η ισχυρότερη των τελευταίων ετών, δίνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους τη δυνατότητα να δουν το εντυπωσιακό και σπάνιο για τα μέρη πολλών από αυτούς φαινομένου του βορείου σέλαος.

Το ξύπνημα του Ήλιου, που σταδιακά φτάνει στο κέντρο του 11ετούς κύκλου οπότε και η δραστηριότητά του θα αυξηθεί, είναι η αιτία για τη μετανάστευση του φαινομένου νοτιότερα.

Αν και ο Ήλιος παράγει συνεχώς ένα κύμα φορτισμένων, τον ηλιακό άνεμο, οι εκρήξεις παράγουν ασυνήθιστα μεγάλα κύματα που όταν φτάσουν στη Γη μετά από 2-3 ημέρες αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο.

Έτσι μπαίνουν στην γήινη ατμόσφαιρα και διεγείρουν τα σωματίδια παράγοντας τους χρωματιστούς κυματισμούς στα βόρεια γεωγραφικά ύψη. Ωστόσο, αν οι εκρήξεις είναι πολύ έντονες το βόρειο σέλας μεταναστεύει νοτιότερα από ότι συνήθως.

Αυτό συνέβη την Τετάρτη όπου το βόρειο σέλας ήταν ορατό από τη Δανία και τη Γερμανία αντί για τη Σκανδιναβία όπου συνήθως είναι ορατό. Είναι πιθανό ότι και τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι ορατό το φαινόμενο.

Στην Ελλάδα το βόρειο σέλας είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς έχουν καταγραφεί τέσσερις περιπτώσεις τα τελευταία 150 χρόνια.

Το βόρειο σέλας δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...