Οσοι είναι αρκετά τυχεροί και μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων, το σημερινό και αυριανό βράδυ θα δουν ένα θέαμα χωρίς προηγούμενο, αρκεί να γυρίσουν το βλέμμα προς τον ουρανό. Το σημερινό και το αυριανό βράδυ –πιστεύουν οι ειδικοί– θα έχουμε μια από τις...
εντυπωσιακότερες βροχές μετεωριτών, των Περσείδων, των τελευταίων ετών. Κι αυτό θα συμβεί επειδή τη φετινή χρονιά ο πλανήτης μας θα διέλθει από το πυκνότερο τμήμα της ουράς του κομήτη Σουίφτ Τατλ. Επίσης, ένας ακόμα βοηθητικός παράγοντας είναι ότι τις ημέρες του αστρικού υπερθεάματος θα έχουμε και νέα Σελήνη, γεγονός που σημαίνει ότι το σεληνιακό φως θα είναι ανύπαρκτο. Την περασμένη χρονιά το αστροθέαμα καταστράφηκε εξαιτίας της Πανσελήνου λίγων ημερών που έλουσε τα πάντα με το φως της και πρακτικά έσβησε τη βροχή των μετεωριτών. Το μαρτύριο ενός αγίου Οι Περσείδες ονομάζονται και «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου». Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Λαυρέντιος, που υπήρξε αρχιδιάκονος στη Ρώμη, μαρτύρησε στα χέρια των Ρωμαίων το 258 μ. Χ. όταν ψήθηκε πάνω σε μια σιδερένια σχάρα. Στα μέσα του μαρτυρίου, ο Λαυρέντιος φώναξε χλευαστικά στους βασανιστές του: «Εχω ήδη ψηθεί από τη μία πλευρά, εάν θέλετε πραγματικά να με ψήσετε, είναι ώρα να με γυρίσετε από την άλλη». Τη μνήμη του τιμούν η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάθε χρόνο στις 10 Αυγούστου. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας, μάλιστα, έχτισε το μοναστήρι του, το Εσκοριάλ, κατά τρόπο ώστε να θυμίζει τη σιδερένια σχάρα πάνω στην οποία μαρτύρησε ο Αγιος Λαυρέντιος. Το πλήθος των διαττόντων αστέρων που σχίζει τον ουρανό κάθε χρόνο, από τις 8 μέχρι τις 14 Αυγούστου, έμεινε γνωστό ως «τα φλεγόμενα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου». Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καλοκαιρινή αστροβροχή δεν είναι τίποτε άλλο από τα απομεινάρια που αφήνει πίσω του, κατά την περιπλάνησή του στο σύμπαν, ο κομήτης Σουίφτ Τατλ. Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε το 1862, χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ηλιο. Στα μέσα του Αυγούστου η Γη περνά κοντά από το αχνάρι του με αποτέλεσμα τα απομεινάρια του να εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας δημιουργώντας τα γνωστά κατάφωτα ίχνη στον νυχτερινό ουρανό. Οι Περσείδες, λόγω της εξαιρετικής τους ομορφιάς, είναι ένα από τα αστρονομικά φαινόμενα που παρακολουθείται με μεγαλύτερη προσήλωση από τους ερασιτέχνες αστρονόμους και τους απλούς ρομαντικούς, όσους, δηλαδή, βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο όπου το φαινόμενο είναι ορατό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βροχή των Περσείδων ενισχύεται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, καθώς εκείνη την ώρα κοιτάμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της κίνησης της Γης που διαγράφει τη δική της τροχιά γύρω από τον Ηλιο. Και βέβαια, η βροχή είναι ορατή με γυμνό μάτι αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη φωτορύπανση στο σημείο που θα επιλέξουμε να σταθούμε. Τέλος, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Περσείδες μειώνονται καθώς ο κομήτης Σουίφτ Τατλ συνεχίζει το ταξίδι του προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.
Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας. Το αποκορύφωμα αναμένεται τη νύχτα της Πέμπτης (12/8) και της Παρασκευής (13/8) με μια θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" που θα είναι ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.
Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.
Ειδικά εφέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.
Οι ειδικοί πάντως της NASA εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα και θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν καλύτερες συνθήκες από ποτέ για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλεται η φωταύγεια των πόλεων.
Ειδικά για φέτος, σε σχέση με άλλες παρόμοιες "βροχές" μετεώρων σε άλλες εποχές του χρόνου, οι Περσείδες υπόσχονται το μεγαλύτερο θέαμα.
Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.
Τα μετέωρα ("πεφταστέρια") είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.
Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι στον ουρανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου