Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Τρισδιάστατη απεικόνιση της έκρηξης ενός σουπερνόβα πέτυχαν για πρώτη φορά οι αστρονόμοι

Στη καρδιά ενός βίαιου συμβάντος

Οι εκρήξεις των σουπερνόβα είναι από τα βιαιότερα γεγονότα στο σύμπαν: εδώ τα υπολέιομματα της έκρηξης του N 63A
Οι εκρήξεις των σουπερνόβα είναι από τα βιαιότερα γεγονότα στο σύμπαν: εδώ τα υπολέιμματα της έκρηξης του N 63A (Φωτογραφία:  Associated Press)
Σαντιάγο, Χιλή
Την τρισδιάστατη απεικόνιση της έκρηξης ενός σουπερνόβα, χαρτογραφώντας με μεγάλη ακρίβεια τα κύματα ύλης που διέφυγαν στο διάστημα από την κολοσσιαία έκρηξη πέτυχαν για πρώτη φορά οι αστρονόμοι.

Η έκρηξη δεν ήταν εξίσου ισχυρή από όλες τις κατευθύνσεις και δημιούργησε λοβούς με ακανόνιστο σχήμα, όπως προβλέπουν μοντέλα σε υπερυπολογιστές.

Μέρος του υλικού βρέθηκε ότι κινείται με 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, περίπου το 10% της ταχύτητας του φωτός, γεγονός που μαρτυρά τη βιαιότητα του γεγονότος.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το κύμα, παρά την ταχύτητά του, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να φτάσει ένα νέφος αερίων μικρότερης ταχύτητας που είχε εκτοξευτεί πριν από τη σύγκρουση.

Η ομάδα των Βρετανών και Σουηδών ειδικών αξιοποίησε τα εξαιρετικά ακριβή όργανα του ευρωπαϊκού Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στη Χιλή προκειμένου να παρατηρήσει το σουπερνόβα 1987A.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μελετημένα συστήματα λόγω της μικρής για τα δεδομένα του διαστήματος απόστασης, καθώς βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, 168.00 έτη φωτός από τη Γη. Πριν την έκρηξη ήταν ένα γιγαντιαίο άστρο που 'έζησε' μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν το εντυπωσιακό τέλος του.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...