Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Εξωγήινο το μέλλον του ανθρώπου




Πέρα από τη Γη βρίσκεται το μέλλον του ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με τον γνωστό μαθηματικό και αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Big Think, προειδοποιεί ότι η κατάσταση στη Γη ήδη έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη και το μέλλον για τον άνθρωπο αβέβαιο.

Η μοναδική ελπίδα για το ανθρώπινο είδος είναι να διαχυθεί στο Διάστημα, εκτιμά ο Στίβεν Χόκινγκ
Η μοναδική ελπίδα για το ανθρώπινο είδος είναι να διαχυθεί στο Διάστημα, εκτιμά ο Στίβεν Χόκινγκ
Οπως τόνισε στη συνέντευξή του ο διάσημος επιστήμονας, σε περίπτωση που το ανθρώπινο είδος δεν εποικίσει άλλους πλανήτες μέσα στα επόμενα 200 χρόνια, θα εξαφανιστεί, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μοναδική μας ελπίδα για μακρόχρονη επιβίωση είναι να μην παραμείνουμε προσκολλημένοι στον πλανήτη Γη, αλλά να διαχυθούμε στο Διάστημα».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του πασίγνωστου επιστημονικού βιβλίου «Το Χρονικό του Χρόνου»:
«Εισερχόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο της ιστορίας μας. Βλέπω ότι το ανθρώπινο είδος διατρέχει τεράστιο κίνδυνο. Ο πληθυσμός μας και η χρήση των πεπερασμένων πόρων του πλανήτη Γη αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, παράλληλα με την τεχνική μας ικανότητα να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε το περιβάλλον προς το καλό ή το κακό. Παρά ταύτα παραμένω αισιόδοξος. Γι’ αυτό είμαι υπέρ των επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα».
Παρότι οπτιμιστής, όπως δηλώνει, οι προβλέψεις του σε αυτή του τη συνέντευξη φαντάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες, ιδιαίτερα αυτή στην οποία θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό η ανθρωπότητα να βρεθεί κοντά στη καταστροφή, αφού τα σημαντικά- επικίνδυνα γεγονότα, όπως η κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 που έφερε την παγκόσμια κοινότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου, θα αυξηθούν πιθανότατα μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και σχεδόν σίγουρα τα επόμενα 1.000 ή 1.000.0000 χρόνια!
Συγκεκριμένα, ο Χόκινγκ ανέφερε: «Ο γενετικός μας κώδικας φέρει εγωιστικά και επιθετικά ένστικτα, τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν πλεονέκτημα ως προς την επιβίωση. Στο μέλλον όμως, και ιδιαίτερα τα επόμενα 100 ή 1.000 ή και ένα εκατομμύριο χρόνια, δεν θα αρκούν αυτά τα ένστικτα για να αποφύγουμε την καταστροφή. Εάν είμαστε το μόνο ευφυές είδος στον γαλαξία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να βάλουμε όλα τα αβγά μας σε ένα καλάθι ή καλύτερα σε έναν πλανήτη».
Χρήστος Στασινόπουλος
stasinopoulos@pegasus.gr
εθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...