Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Ηλιακό... τσουνάμι θα χτυπήσει τη ΓηΠροβλήματα στους δορυφόρους και τις τηλεπικοινωνίες φοβούνται οι αστρονόμοι ότι μπορεί να προκαλέσει ένα ηλιακό? τσουνάμι, που κατευθύνεται προς τη Γη. Την 1η Αυγούστου παρατηρήθηκε μια ισχυρή μαγνητική έκρηξη στην επιφάνεια του Ηλιου πάνω από μια γιγάντια κηλίδα στο μέγεθος του πλανήτη μας. Παράλληλα εξερράγη μια μεγάλη ποσότητα αερίων στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου, γεγονότα που πιθανόν να σχετίζονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ετσι από μέρα σε μέρα μπορεί να φτάσει στην ατμόσφαιρα της Γης ένα τσουνάμι από τόνους ηλιακού πλάσματος (ιονισμένα άτομα) δημιουργώντας ένα θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους, αλλά και προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. 

Το ηλιακό... τσουνάμι υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε δορυφόρους και τηλεπικοινωνίες
Το ηλιακό... τσουνάμι υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε δορυφόρους και τηλεπικοινωνίες
Με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) που εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο, οι επιστήμονες της ΝΑSA διαπίστωσαν ότι ο Ηλιος μπαίνει σε φάση "αφύπνισης", ύστερα από αρκετά χρόνια "ηρεμίας". Το τελευταίο ζενίθ της 11ετούς ηλιακής δραστηριότητας καταγράφηκε το 2001, ενώ το τελευταίο ελάχιστο ναδίρ ήταν ιδιαίτερα ασθενές και κράτησε αρκετά χρόνια. Τώρα όμως που ο Ηλιος "ξύπνησε" για τα καλά, οι ειδικοί αναμένουν έξαρση στις ηλιακές καταιγίδες και βομβαρδισμό του μαγνητικού πεδίου της Γης από φορτισμένα σωματίδια.
Αν και το κανονικό σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή κοντά στους πόλους), σε περιπτώσεις γεωμαγνητικών καταιγίδων το φωτεινό στολίδι του ουρανού μπορεί να παρατηρηθεί και σε "χαμηλότερες" περιοχές σαν κοκκινοπράσινη φωτεινή κουρτίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...