Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Διάστημα Το Herschel ξανά σε πλήρη λειτουργία

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel μετά την επιδιόρθωσή του.
  Ο φασματογράφος HiFi σταμάτησε μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη της αποστολής εξαιτίας κάποιας βλάβης που προκάλεσε η διαστημική ακτινοβολία.

Η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα επανενεργοποίησε το όργανο και δήλωσε ότι η βλάβη δεν πρόκειται να επαναληφθεί. «Είχαμε 30 άτομα που εργάζονταν σ’ αυτό», δήλωσε στο BBC ο Dr Frank Helmich, επικεφαλής του τμήματος για το HiFi από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας SRON. «Δεν βλέπω πολλή τηλεόραση αλλά γνωρίζω το CSI και αυτό ήταν μια τέτοια έρευνα – αλλά στο διάστημα! Βρήκαμε τι συνέβη και μετά σχεδιάσαμε όλα τα επιδιορθωτικά μέτρα».

To τηλεσκόπιο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας τέθηκε σε τροχιά τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να διερευνήσει τον σχηματισμό άστρων και γαλαξιών και την εξέλιξή τους στον κοσμικό χρόνο. Το HiFi είναι ένα από τα τρία επιστημονικά προγράμματα της αποστολής.

Ο υψηλής ανάλυσης φασματογράφος συλλαμβάνει και διαχωρίζει το φως σε διαφορετικά μήκη κύματος, δημιουργώντας ένα είδος «αποτυπώματος» που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη χημική σύνθεση της πηγής φωτός. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν νέα στοιχεία για τη σύσταση και τη συμπεριφορά των νεφών αερίων και σκόνης, της συστατικής ύλης για τον σχηματισμό των άστρων.

Το όργανο έπαυσε να λειτουργεί τον Αύγουστο. Παρόλο που τους ερευνητές και τη «σκηνή του εγκλήματος» χώριζαν περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, η ομάδα του SRON κατόρθωσε να εντοπίσει ως πιθανή αιτία της ανωμαλίας τη βλάβη ενός μικροεπεξεργαστή εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας, η οποία πυροδότησε σειρά δυσλειτουργιών στο λογισμικό και στο ηλεκτρομηχανολογικό τμήμα και εντέλει την καταστροφή ενός ημιαγωγού στο LCU, τμήμα του συστήματος που συμμετέχει στην επεξεργασία των σημάτων.

Ο επικεφαλής του προγράμματος HiFi, Peter Roelfsema, εξήγησε: «Αποδείχθηκε ένα πολύ σύνθετο τεχνολογικό παζλ που έπρεπε να λύσουμε βασιζόμενοι σε περιορισμένες πληροφορίες και κάτω από πολλή πίεση. Αλλά για όλους τους εμπλεκόμενους ερευνητές, η γρήγορη εύρεση της απάντησης ήταν ζήτημα επαγγελματικής υπηρηφάνειας. Έπρεπε να λύσουμε το πρόβλημα με το HiFi το συντομότερο δυνατόν, αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να έχουμε τον χρόνο να είμαστε σχολαστικοί». Εκτός από τη επιδιόρθωση, οι επιστήμονες πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέψουν πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν τώρα να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, «ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι ο Ωρίων. Περιμένουμε δεκάδες χιλιάδες [φασματικών] γραμμών από το HiFi οι οποίες θα απαιτήσουν ερμηνεία».

Η αποστολή του Herschel αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια προτού εξαντληθεί το απόθεμά του σε υγροποιημένο ήλιο το οποίο είναι απαραίτητο για το σύστημα ψύξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...