Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

1.300 γιγάντιες μαύρες τρύπες



Του ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια μικρή σχετικά περιοχή στον αστερισμό του Βοώτη το Διαστημικό Τηλεσκόπιο ακτίνων Χ «Τσάντρα» μάς αποκάλυψε 1.300 υπεργιγάντιες Μαύρες Τρύπες στα κέντρα ενεργών γαλαξιών που βρίσκονται σε απόσταση 6 έως 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Οι αποστάσεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να πληροφορηθούμε την κατάσταση που επικρατούσε στα πρώτα μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του Σύμπαντος, αλλά επίσης και τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα παράξενα αυτά αντικείμενα.

Η περιοχή που παρατηρήθηκε από το «Τσάντρα» έχει έκταση 40 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Πανσελήνου μόνο, ενώ κάθε μία από τις Μαύρες Τρύπες που εντοπίστηκαν αποτελούνται από υλικά αρκετών δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών. Ο εντοπισμός τους έγινε από τις τεράστιες ακτινοβολίες σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπονται από γαλαξίες με ενεργούς πυρήνες. Τα υλικά που καταρρέουν στο εσωτερικό αυτών των Μαύρων Τρυπών με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Εχθρικό περιβάλλον
Τα τελευταία χρόνια ένα άλλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο, το «GΑLΕΧ», εξερευνώντας πάνω από 800 γειτονικούς μας ελλειπτικούς γαλαξίες διαφόρων μεγεθών, διαπίστωσε ότι οι υπεργιγάντιες Μαύρες Τρύπες που ελλοχεύουν στους πυρήνες των περισσότερων γαλαξιών δημιουργούν ένα περιβάλλον εχθρικό στη γέννηση νέων άστρων.

Τέλος, ένα άλλο διαστημικό τηλεσκόπιο, το «Σουίφτ» είναι σχεδιασμένο να καταγράφει τις εκρήξεις των ακτινοβολιών υψηλής ενέργειας. Οι ακτινοβολίες αυτές εκπέμπονται στη διάρκεια της γέννησης μιας Μαύρης Τρύπας. Η έκρηξη αυτή είναι τόσο ισχυρή ώστε λάμπει με την ένταση ενός δισεκατομμυρίου, δισεκατομμυρίων άστρων σαν τον Ηλιο.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...