Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Αστρικό μαιευτήριο

Σούπερ αστρικό μαιευτήριο

ΛΟΝΔΙΝΟ Το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ΕSΟ) έδωσε στη δημοσιότητα τις πλέον λεπτομερείς και εντυπωσιακές φωτογραφίες από το νεφέλωμα ΝGC 3603. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής άστρων και μάλιστα εκεί δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο σε μέγεθος άστρο του γαλαξία μας.

Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 22.000 ετών φωτός από εμάς (είναι το κοντινότερο κοσμικό εργοστάσιο) και γι΄ αυτό οι επιστήμονες έχουν στρέψει επάνω του τα τηλεσκόπια μελετώντας τις διεργασίες γέννησης των άστρων. Η πλειονότητα των άστρων του νεφελώματος είναι μεγέθους παρόμοιου με εκείνο του Ηλίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν όμως και πολλά γιγαντιαία, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στην τελική φάση της αυτοκαταστροφής τους, που θα γίνει σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το Wolf-Rayet Α1 που ανήκει σε ένα σμήνος μεγάλων άστρων και έχει μέγεθος 120 φορές μεγαλύτερο από αυτών.
Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται το λαμπρό αστρικό σμήνος του νεφελώματος ΝGC 3603, όπου βρίσκεται και το γιγαντιαίο άστρο (ΕSΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...