Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Endeavour

Τουλάχιστον μία ημέρα
Στο «παρά εννιά» αναβλήθηκε η εκτόξευση του Endeavour λόγω καιρού
Ατυχο στάθηκε την Κυριακή το πλήρωμα του Εndeavour, τη Δευτέρα η επόμενη προσπάθεια
Ακρωτήριο ΚανάβεραλΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Εννιά λεπτά πριν αντίστροφη μέτρηση, τα σύννεφα δεν επέτρεψαν την Κυριακή την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Εndeavour με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS). Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για τις 11:39 της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, αλλά ο καιρός επέβαλε την αναβολή της εκτόξευσης για τουλάχιστον μία ημέρα. Η επόμενη απόπειρα για εκτόξευση θα γίνει τη Δευτέρα στις 11:14 (ώρα Ελλάδας), για την οποία αναμένεται καλύτερος καιρός. Kαι τις δύο ημέρες, η εκτόξευση σχεδιάστηκε να γίνει νύκτα.
Κυριότερη αποστολή του εξαμελούς πληρώματος του Endeavour είναι η παράδοση στον ISS της υπομονάδας Tranquility, συνδετικού κόμβου, και του θόλου παρατήρησης Cupola, μαζί με την παράδοση μικρότερων εξαρτημάτων και τη διεξαγωγή πειραμάτων. Το πρόγραμμα προβλέπει τρεις «διαστημικούς περιπάτους» για μέλη του πληρώματος και επιστροφή στη Γη μετά από δεκατρείς ημέρες.
Με την εγκατάσταση Cupola και Tranquility, η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, η δε παρούσα αποστολή είναι καρπός ευρωπαϊκής δουλειάς: Cupola και Tranquility αποτελούν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στον Σταθμό, κατασκευασμένα από την Thales Alenia Space στην Ιταλία.
Ο Cupola, το «μαργαριτάρι» του σταθμού, αποτελεί το μεγαλύτερο θόλο παρατήρησης που έχει εγκατασταθεί ποτέ στο διάστημα και θα κοιτάζει προς την πλευρά της Γης. Η κατασκευή του (πανοραμική) σχεδιάστηκε για να διευκολύνει το χειρισμό ρομποτικών βραχιόνων από το εσωτερικό του Σταθμού.
Ο Τranquility (Γαλήνη), ή «Κόμβος 3», είναι ο τελευταίος του σταθμού και θα στεγάζει εξοπλισμό για την επιβίωση στο διάστημα και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του πληρώματος του ISS. Βάρους 14 τόνων και διαστάσεων, διαθέτει επίσης υποδοχές για μελλοντικές επεκτάσεις. Πήρε το όνομά του από την τοποθεσία προσσελήνωσης του Apollo 11, τη λεγόμενη Θάλασσα της Γαλήνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...