Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

NASA Δορυφόροι «βλέπουν» σε 360 μοίρες τα δύο πρόσωπα του Ηλιου

undefined Οι δορυφόροι έλαβαν τις τελικές θέσεις τους στις 6 Φεβρουαρίου
Οι δορυφόροι έλαβαν τις τελικές θέσεις τους στις 6 Φεβρουαρίου
Οι αστροφυσικοί μπορούν για πρώτη φορά να μελετούν ολόκληρη την επιφάνεια του Hλιου ταυτόχρονα: οι δίδυμοι δορυφόροι Stereo της NASA ευθυγραμμίστηκαν σε αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις γύρω από το άστρο και μεταδίδουν εντυπωσιακές, στερεοσκοπικές εικόνες.

Η δυνατότητα παρακολούθησης του Hλιου από όλες τις πλευρές θα επιτρέψει τον εντοπισμό ηλιακών καταιγίδων που ξεσπούν στην πλευρά του άστρου η οποία παραμένει αθέατη από τη Γη εκείνη τη στιγμή.

Αυτό θα επιτρέψει την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων για επικίνδυνο «διαστημικό καιρό» -τα σωματίδια που εκτοξεύονται στις ηλιακές εκρήξεις απειλούν τους δορυφόρους, τους αστροναύτες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε να παρακολουθούμε την ηλιακή δραστηριότητα σε όλο το 3D μεγαλείο του» σχολίασε ο ελληνικής καταγωγής Άγγελος Βουρλίδας, μέλος της ομάδας Stereo.

Οι φυσικοί υποψιάζονται ότι μεγάλες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου -ηλιακές εκλάμψεις και εκτινάξεις στεμματικού υλικού- μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε αντιδιαμετρικές περιοχές και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η αποστολή Stereo τούς δίνει τώρα την ευκαιρία να εξετάσουν αν αυτό όντως συμβαίνει.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι δορυφόροι της αποστολής θα μπορούν να εντοπίζουν εκρήξεις πριν γίνουν ορατές από τη Γη. Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα, μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη κατάπιε τα δύο τρίτα της ηλιακής επιφάνειας. Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αθέατο εκείνη την ώρα από τη Γη, οι δορυφόροι Stereo όμως ήταν ήδη σε θέση να την καταγράψουν.

Οι δίδυμοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν το 2006 και έκτοτε κινούνται στην ίδια τροχιά με τη Γη στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο. Σταδιακά όμως απομακρύνονταν μεταξύ τους έτσι ώστε ο ένας να προηγείται του πλανήτη και ο άλλος να τον ακολουθεί.

Έλαβαν τις τελικές τους θέσεις στις 6 Φεβρουαρίου, με τον Ήλιο ακριβώς ανάμεσά τους.

Εκτός του ότι παρακολουθούν τον Ήλιο από όλες τις πλευρές, οι δορυφόροι μεταδίδουν στερεοσκοπικές εικόνες που δείχνουν για πρώτη φορά το μητρικό μας άστρο σε 3D.

Τα δεδομένα της αποστολής Stereo θα συνδυάζονται με τις εικόνες και τις μετρήσεις που μεταδίδει ένα άλλο νέο σκάφος, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...