Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία εκτόξευση του Discovery την Πέμπτη

Αποχαιρετιστήρια αποστολή

To Discovery επέστρεψε στην εξέδρα εκτόξευσης στις 31 Ιανουαρίου
To Discovery επέστρεψε στην εξέδρα εκτόξευσης στις 31 Ιανουαρίου   (Φωτογραφία:  Reuters)
Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, η NASA άρχισε ξανά την αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία αποστολή του Discovery, πριν το διαστημικό λεωφορείο καθηλωθεί τελικά στο μουσείο.

Το Discovery προγραμματίζεται τώρα να εκτοξευτεί στις 23.50 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Προορισμός του ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), στον οποίο θα παραδώσει εφόδια, καθώς και ένα προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ.

To απόγευμα της Τρίτης, η μετεωρολογική υπηρεσία της NASA δίνει πιθανότητα 80% να είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες.

Η αναχώρηση προγραμματιζόταν αρχικά για τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι προετοιμασίες διακόπηκαν αρκετές φορές στο στάδιο της πλήρωσης της δεξαμενής με καύσιμα.

Η πρώτη αβαρία που εμφανίστηκε ήταν η διαρροή υγρού υδρογόνου. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες επιδιόρθωσης, οι μηχανικοί εντόπισαν ένα σημαντικότερο πρόβλημα: αρκετά μεγάλες ρωγμές στην εξωτερική δεξαμενή καυσίμων.

To Discovery χρειάστηκε να επιστρέψει στο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του κόσμου.

«Πιθανότατα ήταν μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια» σχολίασε ο Στίβεν Λίντσεϊ, ο οποίος θα είναι κυβερνήτης του Discovery στην τελευταία του αποστολή.

Το Discovery εκτοξεύτηκε στην παρθενική του πτήση το 1984, και έκτοτε έχει διανύσει στο Διάστημα 230 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Στην τελευταία του αποστολή, συνολικής διάρκειας 11 ημερών, το κοντέρ θα δείξει ακόμα 7 εκατ. χιλιόμετρα.

Μετά την επιστροφή του, το Discovery θα γίνει μουσειακό έκθεμα, πιθανότατα στο Ίδρυμα Smithsonian.

Μόνο δύο ακόμα αποστολές απομένουν πριν από την απόσυρση και των δύο άλλων διαστημικών λεωφορείων: το Endeavour θα αναxωρήσει για τον ISS τον Απρίλιο, και το Atlantis στα τέλη Ιουνίου.

Η απόφαση για το σκάφος που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Στο μεταξύ, οι επανδρωμένες αποστολές στον ISS θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ρωσικά Soyuz.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...