Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η... άρκτος οδηγεί στον Αρη


Η... άρκτος οδηγεί στον Αρη
Τα μυστικά και οι ιδιαιτερότητες της χειμερίας νάρκης των μαύρων αρκούδων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην «οδύσσεια» του Διαστήματος. Οι αρκούδες κρατάνε το κλειδί των μελλοντικών... διαστημικών ταξιδιών! Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ, τα μυστικά της χειμερίας νάρκης των μαύρων αρκούδων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να φτάσει ως τον Αρη! Μετά από παρακολούθηση πέντε αρκούδων, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας αποκάλυψαν πως η χειμερία νάρκη του συγκεκριμένου θηλαστικού διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτήν που βιώνουν μικρότερα θηλαστικά.
Οπως επισημαίνουν, η θερμοκρασία του σώματος των μαύρων αρκούδων κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης πέφτει μόνο κατά 5 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που στα υπόλοιπα θηλαστικά παρατηρείται βουτιά θερμοκρασίας 10 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, παρότι στις μαύρες αρκούδες σημειώνεται πτώση στους ρυθμούς μεταβολισμού της τάξης του 75% -σε σχέση με μόλις 50% στα μικρότερα θηλαστικά-, η απώλεια βάρους και μυϊκού όγκου είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των υπόλοιπων ζώων.
Ολα αυτά οδηγούν τους επιστήμονες στην πεποίθηση πως οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν στα μυστικά της χειμερίας νάρκης των μαύρων αρκούδων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπράιαν Μπάρνες, εάν καταφέρουν να αναπαραγάγουν τη λειτουργία του οργανισμού της μαύρης αρκούδας, τότε θα ανοίξουν νέοι δρόμοι τόσο στην Ιατρική όσο και στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Οπως επισημαίνει, ανακαλύπτοντας τη γενετική και μοριακή βάση του μηχανισμού που οδηγεί στην πτώση των ρυθμών του μεταβολισμού της μαύρης αρκούδας, θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε ένα είδους «ανθρώπινης νάρκης» που θα επέτρεπε στους αστροναύτες να κοιμούνται για μήνες χωρίς επικίνδυνη απώλεια βάρους.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...