Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Την γέννηση ενός νέου πλανήτη βλέπουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν εντοπίσει την γέννηση ενός νέου κόσμου γύρω από ένα απόμακρο αστέρι-ήλιο.
Εάν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, με τη χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκόπιου European Southern Observatory's, θα παράσχει στους επιστήμονες με την πιο τελευταία θεώρηση του πως βραχύβιοι δίσκοι ύλης γύρω από νέα αστέρια σχηματίζουν συστάδες που συνενώνονται στα πρώτα στάδια σχηματισμού των πλανητών.
Οι αστρονόμοι που μελετούν τον T Chamaeleontis (T Cha), ένα ασθενικό αστέρι 350 έτη φωτός μακριά από τη Γη στο νότιο αστερισμό του Χαμαιλέοντα, εντόπισαν ένα μεγάλο κενό στο δίσκο υλικών γύρω από το αστέρι. Ακολούθως βρήκαν ένα μικρό αντικείμενο μέσα στο δίσκο, το οποίο μπορεί να είναι και η αιτία του κενού.
Οι επιστήμονες δήλωσαν πως το συγκεκριμένο αστέρι επελέγη γιατί είναι παρόμοιο με τον δικό μας ήλιο και πως με ηλικία μόλις 7 εκατομμυρίων ετών βρίσκεται ακόμη στη νηπιακή του φάση.
Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες γνωρίζουν πως οι πλανήτες σχηματίζονται από την σκόνη των υλικών που περιβάλλει τα νεογέννητα αστέρια. Όμως, η διαδικασία σχηματισμού πλανητών από την σκόνη αυτή είναι γρήγορη και μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η ευκαιρία παρατήρησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...