Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Νέες σημαντικές ενδείξεις για το σωματίδιο του Χιγκς

Σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη του περιζήτητου μποζόνιου του Χιγκς εντόπισε ο Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων (LHC). Οι επιστήμονες ωστόσο εφιστούν την προσοχή, καθώς στο παρελθόν παρουσιάστηκαν παρόμοιες ενδείξεις για την ύπαρξη του υποθετικού σωματιδίου χωρίς όμως αυτή να επιβεβαιωθεί τελικά από αναλύσεις που ακολούθησαν.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), δήλωσε πως «αν το σωματίδιο πραγματικά υπάρχει, τα μέρη στα οποία μπορεί να "κρύβεται" γίνονται όλο και λιγότερα» καθώς ο Επιταχυντής έχει πλέον αποκλείσει τα περισσότερα από τα «όρια της μάζας» στο πλαίσιο των οποίων είναι πιθανό να εντοπίζεται αυτή του μποζονίου.
Τα νέα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά τη σύγκρουση πρωτονίων, σε ταχύτητα που πλησιάζει αυτή του φωτός. Επιστήμονες που συμμετέχουν στα πειράματα ATLAS και CMS που διενεργούνται στο LHC εξετάζουν προσεκτικά τα «συντρίμμια» των συγκρούσεων.
Πρωταρχικός τους στόχος είναι η αναζήτηση για αποδείξεις υπέρ της ύπαρξης του σωματιδίου του Χιγκς, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου. Το Καθιερωμένο Μοντέλο είναι ένα θεωρητικό πλαίσιο που εξηγεί πώς τα γνωστά υποατομικά σωματίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν το μποζόνιο του Χιγκς δεν βρεθεί τελικά, οι φυσικοί πρέπει να βρουν ένα άλλο πλαίσιο για να εξηγήσουν πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα.
Ο γενικός διευθυντής του CERN, Rolf-Dieter Heuer, δήλωσε πως η ποσότητα των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τα πρόσφατα πειράματα ήταν 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι φυσικοί πιστεύουν πως το σωματίδιο του Χιγκς κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στην περιοχή χαμηλής μάζας - μεταξύ 114 GeV (gigaelectronvolts) και 140 GeV.
Ο καθηγητής Heuer δήλωσε ότι οι έρευνες σε περιοχές χαμηλής μάζας παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις "εδώ και εκεί", αλλά ότι αυτό είναι αναμενόμενο, διότι οι φυσικοί αναλύουν αριθμούς σε μια σειρά από διαφορετικά «κανάλια». «Το όλο θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον όσο συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα», εξήγησε.
Η πιο σημαντική διακύμανση παρατηρείται σε μάζα 145 GeV ενώ άλλες διακυμάνσεις από την ομάδα Atlas εντοπίζονται σε μάζα 250 GeV.
Ο Dave Charlton, μέλος της ομάδας Atlas, περιγράφει τα νέα ευρήματα ως «ενδιαφέροντα».
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Σωματιδίων επιταχύνει, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, δύο δέσμες πρωτονίων γύρω από μία κυκλική σήραγγα και τα αναγκάζει να συγκρουστούν μαζί σε επιλεγμένα σημεία σύγκρουσης γύρω από το υπόγειο δακτύλιο. Εξετάζοντας τι παράγεται από τις συγκρούσεις των σωματιδίων, οι φυσικοί ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να ρίξουν περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τη φύση του σύμπαντος.
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...