Το Atlantis πάτησε στη Γη
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis
ολοκλήρωσε την τελευταία του αποστολή -και μαζί την εποχή των
διαστημικών λεωφορείων- πριν από λίγο, όταν προσγειώθηκε επιτυχώς στο
διαστημικό κέντρο Κένεντι.
Το μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι των αμερικανικών διαστημικών
λεωφορείων έφτασε στο τέλος του μετά από 30 χρόνια, καθώς το Atlantis
ακούμπησε το διάδρομο προσγείωσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδα
λίγο πριν χαράξει. Το τετραμελές πλήρωμα του Atlantis επέστρεψε μετά
την αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που κράτησε
13 ημέρες βάζοντας τέλος σε μια ολόκληρη περίοδο διαστημικών ταξιδιών,
που η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε κυρίως λόγω του υψηλού κόστους
τους.
Παρά την "άβολη' ώρα πλήθος ανθρώπων μαζεύτηκε για να δει την τελευταία προσγείωση διαστημικού λεωφορείου. Προσγείωση η οποία είναι και συναισθηματικά φορτισμένη καθ΄ςω το τέλος των διαστημικών λεωφορείων θα σημάνει την απόλυση 3000 περίπου ανθρώπων που δούλευαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το διαστημικό λεωφορείο που φέρει το όνομα της χαμένης Ατλαντίδας πάντως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ως έκθεμα μουσείου καθώς η NASA αποσύρει όλα τα διαστημικά λεωφορεία για να κατασκευάσει διαστημόπλοια που θα μπορούν να μας μεταφέρουν μακρύτερα στο διάστημα.
Προς το παρόν βέβαια το Αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα δεν έχει κανένα σκάφος που να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες εκτός της γήινης ατμόσφαιρας και η κυβέρνηση έχει καλέσει τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει δράση, με πληροφορίες να θέλουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες να κατασκευάζουν ήδη σκάφη.
Μέχρι να ολοκληρωθούν όμως οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, από ρωσικά σκάφη Σογιούζ στα οποία θα πληρώνουν ακριβότατο “κόμιστρο”.
Το επόμενο διαστημόπλοιο της NASA σχεδιάζεται ήδη και οι πρώτες προδιαγραφές του θα παρουσιαστούν στο Αμερικανικό Κονγκρέσο πριν το τέλος του καλοκαιριού. Το σκάφος θα έχει κωνικό σχήμα και θα λέγεται “Orion” (Ωρίωνας) αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα μοιάζει ο ένας ή οι περισσότεροι πυραύλοι που θα το μεταφέρουν στο διάστημα, με τελικό προορισμό τη Σελήνη, τους αστεροειδής ή τον Άρη.
Δείτε σχετικό photo gallery AΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου