Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες προοπτικές για ανακάλυψη πλανητών με ύπαρξη νερού

Η επόμενη γενιά τηλεσκοπίων ενδεχομένως να αποκαλύψει την ύπαρξη ωκεανών σε πλανήτες που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Η ύπαρξη νερού προσφέρει την ελκυστική προοπτική να υπάρχει ζωή σε πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος με συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που επικρατούν στη γη.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανταύγεια του φωτός από τις σαν καθρέπτες επιφάνειες των ωκεανών θα μπορούσαν να εντοπιστούν από ένα αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Η σχετική έρευνα των Αμερικανών αστρονόμων δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Astrophysical Journal Letters αναφέρει το BBC.

Η ελπίδα των επιστημόνων είναι η εύρεση πλανητών με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της γης έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Μέχρι στιγμής η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ωκεανού με υγρό μεθάνιο στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.

Ένας άλλος τρόπος ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες θα μπορούσε να είναι η παρουσία βλάστησης, καθώς η χλωροφύλλη δημιουργεί πολύ έντονες αντανακλάσεις σε σχεδόν υπέρυθρα μήκη κύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...