Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Το βράδυ της Τετάρτης η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης εδώ και χρόνιαTo φαινόμενο θα εξελιχθεί με ασυνήθιστη βραδύτητα λίγο πάνω από τον ορίζοντα (εικόν αρχείου)
To φαινόμενο θα εξελιχθεί με ασυνήθιστη βραδύτητα λίγο πάνω από τον ορίζοντα (εικόν αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει τον σεληνιακό δίσκο στις 20.24 ώρα Ελλάδας, λίγο πριν ανατείλει το φεγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι ο σεληνιακός δίσκος θα εμφανιστεί στον ορίζοντα «λειψός».

«Οι παρατηρητές σε όλη την Ευρώπη θα χάσουν τα πρώτα στάδια της έκλειψης επειδή θα συμβούν πριν από την ανατολή της Σελήνης» αναφέρει ο δικτυακός τόπος NASA Eclipse.

H συνέχεια του φαινομένου θα είναι εντυπωσιακή και εύκολα ορατή, αφού αυτή την εποχή η Σελήνη παραμένει διαρκώς χαμηλά στον ορίζοντα, οπότε φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως λόγω οφθαλμαπάτης.

Η διάρκεια της «ολικότητας», δηλαδή της φάσης στην οποία ολόκληρη η Σελήνη παραμένει τυλιγμένη στη σκιά της Γης θα διαρκέσει 100 λεπτά. και το φαινόμενο θα λήξει τελικά στις 02.00 την Πέμπτη.

Την ώρα της ολικότητας ο σεληνιακός δίσκος θα σκοτεινιάσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί τελείως -θα συνεχίσει να λάμπει με ένα αμυδρό κόκκινο φως, καθώς  φωτίζεται από το λιγοστό ηλιακό φως που διαπερνά την γήινη ατμόσφαιρα.

Η κόκκινη απόχρωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας διαθλά περισσότερο το πράσινο και το μπλε χρώμα, αφήνοντας μόνο το κόκκινο θα φτάσει μέχρι το φεγγάρι.

Τα τελευταία 100 χρόνια, μόνο τρεις άλλες εκλείψεις Σελήνης έχουν ξεπεράσει την έκλειψη της Τετάρτης σε διάρκεια.

Η τελευταία έκλειψη ανάλογης διάρκειας συνέβη τον Ιούλιο του 200 και διήρκεσε 107 λεπτά.

Η επόμενη έκλειψη Σελήνης για το 2011 θα συμβεί το Δεκέμβριο. Θα είναι κι αυτή ολική έκλειψη, ωστόσο θα έχει μικρότερη διάρκεια και δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...