Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο Άρης είχε ωκεανούς κάποτε;


Σύμφωνα με εικασίες επιστημόνων κάποιοι σχηματισμοί στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη θα μπορούσαν να είναι αποδείξεις ύπαρξης ωκεανών. Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι από το διαστημικό πρόγραμμα Mars Odyssey πίσω το 2001. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα «νησιά» σε σχήμα δακρύων θα ήταν δυνατόν να...



...δημιουργηθούν όταν κάποτε η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε το πυθμένα μιας θάλασσας και μάλιστα με μεγάλο βάθος.

Με αυτήν την αποκάλυψη ενισχύθηκαν τα σενάρια για ύπαρξη Αρειανής ζωής σε κάποια στιγμή στον πλανήτη. Γεωλόγοι από το πανεπιστήμιο του Τέξας μελετώντας το φωτογραφικό υλικό και συγκρίνοντάς τες με αυτές από παρόμοια τμήματα βυθού στον πλανήτη μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς για ύπαρξη ωκεανών.



Υπάρχει όμως και ο αντίποδας, σύμφωνα μα τον πλανητολόγο Devor Burr από το πανεπιστήμιο του Tennessee υπογραμμίζει ότι ο Άρης έχει μικρότερη βαρύτητα οπότε θα μπορούσαν αυτοί οι σχηματισμοί να είναι αποτέλεσμα του ανέμου. Συνεχίζει ότι αυτοί οι σχηματισμοί θα μπορούσαν να παρανοηθούν και να θεωρηθούν ότι σχηματίστηκαν από υψηλές υποβρύχιες πιέσεις.

Η απάντηση των γεωλόγων είναι ότι υπάρχει και αυτή η περίπτωση, αλλά ο μοναδικός τρόπος να δοθεί απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι μόνο με επιτόπια εξέταση.

Απ΄ότι φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα, για να πατήσει ανθρώπινο πόδι στην κόκκινη επιφάνεια του πλανήτη.



Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...