Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αλλόκοτη ηλιακή έκλειψη ξεκινά την Πέμπτη και λήγει μια μέρα νωρίτερα

Όλα ανάποδα
Οι μεταμεσονύχτιες ηλιακές εκλείψεις γίνονται ορατές μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική (εικόνα αρχείου)
Οι μεταμεσονύχτιες ηλιακές εκλείψεις γίνονται ορατές μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική (εικόνα αρχείου)   (Φωτογραφία:  Reuters )
Μόνο οι πολικές αρκούδες και οι λιγοστοί άνθρωποι που ζουν στην Αρκτική θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επόμενη μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα συμβεί κυριολεκτικά στη μέση της νύχτας, και μάλιστα θα τελειώσει πριν καν ξεκινήσει.
Οι μεταμεσονύχτιες ηλιακές εκλείψεις γίνονται ορατές μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική, όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επόμενη μεταμεσονύχτια έκλειψη θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Ιουνίου, οπότε θα γίνει ορατή στη βόρεια Κίνα και τη Σιβηρία. Η σκιά της Σελήνης θα περάσει στη συνέχεια πάνω από την Αρκτική διασχίζοντας τη λεγόμενη Γραμμή Αλλαγής Ημερομηνίας στον Ειρηνικό.

Οι περιοχές που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής της γραμμής έχουν 24 ώρες διαφορά, δηλαδή ακολουθούν την ίδια ώρα αλλά με διαφορά μίας ολόκληρης ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απόγευμα της Τετάρτης όταν η έκλειψη θα τελειώσει στο βορειοανατολικό Καναδά.

Αόρατη έκλειψη

Η μεταμεσονύχτια έκλειψη στην Αρκτική δεν θα είναι η μόνη αστρονομική παραξενιά το φετινό καλοκαίρι.

Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, την 1η Ιουλίου, μια παρόμοια έκλειψη θα συμβεί στην Ανταρκτική. Επειδή όμως στο νότιο ημισφαίριο έχει ξεκινήσει ο σκοτεινός χειμώνας, ο Ήλιος θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα την ώρα της έκλειψης.

Με άλλα λόγια, η έκλειψη θα είναι «αόρατη», ή τουλάχιστον σχεδόν: θα είναι ορατή μόνο σε ένα μικρό τμήμα του Νότιου Ωκεανού, νότια της Νοτίου Αφρικής, μια περιοχή που κατοικείται μόνο από πιγκουίνους και θαλασσοπούλια.

Και κάτι που θα δούμε

Ακριβώς ανάμεσα στις δύο αλλόκοτες ηλιακές εκλείψεις, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Ευρώπης θα μπορέσουν να θαυμάσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά την ανατολή του φεγγαριού το απόγευμα και θα είναι επίσης ορατό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...