Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πλανήτης για... εξωγήινους


Ο Gliese 581d, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, έχει χαρακτηριστικά ικανά για να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς

Σημαντικές είναι πλέον οι ενδείξεις πως δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Ινστιτούτου Πιέρ Σιμόν Λαπλάς και του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας, ο εξωπλανήτης Gliese 581d έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών.


Το φως στον Gliese 581d είναι κοκκινωπό και σκούρο. Η βαρύτητα του πλανήτη είναι διπλάσια από αυτή της Γης
Το φως στον Gliese 581d είναι κοκκινωπό και σκούρο. Η βαρύτητα του πλανήτη είναι διπλάσια από αυτή της Γης
Το μητρικό του άστρο Gliese 581 είναι ένας κόκκινος νάνος (αστέρια σχετικά ψυχρά με μάζα 40% μικρότερη από αυτήν του Ηλιου) στον αστερισμό του Ζυγού και απέχει μόλις 20 έτη φωτός από τη Γη, απόσταση που με τα δεδομένα του Σύμπαντος είναι εξαιρετικά μικρή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, ο εν λόγω πλανήτης είναι αρκετά ζεστός ώστε να εμφανίζονται εκεί «σύννεφα, βροχές και ωκεανοί». Βέβαια, όπως τονίζουν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Astrophysical Research Letters, ο Gliese 581d έχει και κάποια χαρακτηριστικά ξένα προς τη γήινη φύση μας.
Το φως από το μητρικό άστρο που φτάνει στην επιφάνεια του βραχώδους αυτού πλανήτη είναι κοκκινωπό και σκούρο, ενώ το μέγεθος του Gliese 581d είναι διπλάσιο από αυτό της Γης, γεγονός που σημαίνει πως η βαρυτική έλξη είναι διπλάσια και άρα ένα αντικείμενο ή ένας ζωντανός οργανισμός από τη Γη εκεί θα ζύγιζε δύο φορές το βάρος του. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα, «ο πυκνότερος αέρας και η πυκνή νέφωση θα κρατούσαν την επιφάνεια σε ένα ζοφερό κόκκινο λυκόφως».
Το χαρακτηριστικό που αποτελεί ευχή και κατάρα του εξωπλανήτη αυτού είναι ότι η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που σημαίνει πως από τη μία η θερμότητα συγκρατείται, από την άλλη οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός από τη Γη δεν θα μπορούσε να αναπνεύσει.
Παλιότερα ο Gliese 581d είχε κριθεί ως ακατάλληλος για να υποστηρίζει την ύπαρξη ζωής, όμως η νέα αυτή έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα, με το σκεπτικό πως η ατμόσφαιρά του προσφέρει προστασία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...