Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι κοµήτες υπεύθυνοι για το χρώµα των δαχτυλιδιών του Κρόνου και του ∆ία


Οι εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών λωρίδων στους δακτυλίους του Κρόνου οφείλονται  σε σύγκρουση µε κοµήτες
Tο µυστήριο των κυµατισµών στους δακτυλίους του Κρόνου και του ∆ία έλυσαν αµερικανοί επιστήµονες µελετώντας τις φωτογραφίες από τα διαστηµόπλοια «Κασίνι», «Γκαλιλέο» και «Νιου οράιζονς». οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα αυλάκια που εµφανίζονται στους δακτυλίους του ∆ία οφείλονται στη σύγκρουση µε τον κοµήτη Σουµέικερ - λέβι 9 το 1994. Στις φωτογραφίες, εκ πρώτης όψεως, τα αυλάκια αυτά µοιάζουν µε εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών λωρίδων στους δακτυλίους. οι κυµατισµοί εκτείνονται για χιλιάδες χιλιόµετρα τόσο στον Κρόνο όσο και στον ∆ία.

«Το υλικό του κοµήτη διαπερνά τον δακτύλιο, ο οποίος αποκτά κλίση σε σχέση µε τον ισηµερινό του πλανήτη και παίρνει το σπειροειδές του σχήµα», εξηγεί ο Μάθιου Χέντµαν από το πανεπιστήµιο Κορνέλ στη Νέα υόρκη. Θα χρειαστούν δεκαετίες µέχρι να επανέρθουν στην αρχική τους κατάσταση οι δακτύλιοι, εκτιµούν οι επιστήµονες.

«πρώτα καταφέραµε να βρούµε τη χρονολογία των κυµατισµών, το 1994, και µετά θυµηθήκαµε ότι αυτή η χρονιά ήταν που χτύπησε ο Σουµέικερ - λέβι 9 τον ∆ία», λέει ο Μαρκ Σογουόλτερ από το ινστιτούτο SETI της Καλιφόρνια. οι επιστήµονες πιστεύουν πως ακόµα µία σύγκρουση µε κοµήτη το 1990 δηµιούργησε νέους κυµατισµούς στον ∆ία.

Στην περίπτωση του Κρόνου, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των ερευνητών, η πρώτη εµφάνιση των κυµατισµών στους δακτυλίους έγινε το 1983, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόµα να αποδώσουν το γεγονός στο πέρασµα κάποιου κοµήτη.

οι έρευνες των ειδικών δηµοσιεύονται στο «Science».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...