Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Το Σύμπαν στο υπέρυθρο Εκατομμύρια νέα άστρα, χιλιάδες νέοι αστεροειδείς σε απογραφή του ουρανού


Μοιάζει με αφηρημένη ζωγραφική, είναι όμως το πορτρέτο ενός γιγάντιου άστρου που απομακρύνεται από το συνοδό του άστρο και δημιουργεί κύμα στη διαστρική σκόνη
Μοιάζει με αφηρημένη ζωγραφική, είναι όμως το πορτρέτο ενός γιγάντιου άστρου που απομακρύνεται από το συνοδό του άστρο και δημιουργεί κύμα στη διαστρική σκόνη   (Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech )
Η NASA δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής WISE, ενός υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου που πραγματοποίησε μια πλήρη απογραφή του ουρανού και κατέγραψε εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες, άστρα, κομήτες και αστεροειδείς.

Αστρονόμοι από όλο τον κόσμο θα περάσουν χρόνια αναζητώντας νέα και ενδιαφέροντα σώματα να μελετήσουν.

* Στην ελληνική μυθολογία, ο Ωρίων ήταν ένας κυνηγός του οποίου η ματαιοδοξία εξόργισε τη θεά Άρτεμη. Στον ομώνυμο αστερισμό, το κεφάλι του Ωρίωνα αντιστοιχεί στο άστρο Λάμβδα του Ωρίωνα -το θολό κόκκινο άστρο στο κέντρο.
* Δύο απόψεις ενός ετοιμοθάνατου άστρου που εκτινάσσει σύννεφα αερίου και ονομάζεται πλανητικό νεφέλωμα NGC 1514. Αριστερά, το νεφέλωμα όπως φαίνεται από επίγειο τηλεσκόπιο στο ορατό φως. Δεξιά, η πολύ πιο λεπτομερής εικόνα του WISE, τραβηγμένη από...
* To νεφέλωμα Ρο του Οφιούχου (παίρνει το όνομά του από το φωτεινό άστρο στο κέντρο) διακρίνεται δίπλα στους αστερισμούς του Οφιούχου και του Σκορπιού. Είναι η πλησιέστερη στη Γη περιοχή όπου γεννιούνται νέα άστρα. Τα χρώματα είναι τεχνητά και...
* Το τμήμα του ουρανού που καλύπτουν τα προκαταρκτικά δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE. Τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το 2012. Η οριζόντια φωτεινή γραμμή στο κέντρο της εικόνας αντιστοιχεί στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Προηγούμενες φωτογραφίες
Επόμενες φωτογραφίες
4 φωτογραφίες
Εκτός από αντικείμενα εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ο θησαυρός του WISE περιλαμβάνει και πολλούς κοντινούς στόχους: είκοσι νέοι κομήτες και περισσότεροι από 33.000 νέοι αστεροειδείς που περιφέρονται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Από την εκτόξευσή του το Δεκέμβριο του 2009, το WISE (Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Απογραφής) σάρωσε τον ουρανό μιάμιση φορά, μεταδίδοντας συνολικά 2,5 εκατομμύρια εικόνες.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία που έβλεπε το τηλεσκόπιο αντιστοιχεί γενικά στην εκπομπή θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι το όργανο μπόρεσε να διακρίνει μακρινά και ψυχρά αντικείμενα, καθώς και σώματα που κρύβονται πίσω από σύννεφα σκόνης που φαίνονται αδιαφανή στο ορατό φως.

Τον περασμένο Οκτώβριο εξαντλήθηκε το ψυκτικό υγρό που διατηρούσε παγωμένο τα θερμοευαίσθητα όργανα του WISE. To τηλεσκόπιο έχασε έτσι την ικανότητά του να βλέπει μακριά στο Σύμπαν και πέρασε τους τέσσερις τελευταίους μήνες της αποστολής του αναζητώντας κομήτες και αστεροειδείς.

Τον Φεβρουάριο, όταν τέλειωσε και αυτό το έργο, το τηλεσκόπιο τέθηκε οριστικά σε κατάσταση αναμονής.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...