Το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz TMA-19, στο οποίο επιβαίνουν δύο Αμερικανοί αστροναύτες και o ομογενής κοσμοναύτης, έφθασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το Soyuz TMA-19 απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, με κυβερνήτη τον ομογενή Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος) και πλήρωμα τους Αμερικανούς Ντουγκ Γουίλοκ και Σάνον Ουόλκερ.
Η σύνδεση του Soyuz με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε στη 01:21 (ώρα Ελλάδας), καθώς βρισκόταν πάνω από την Αργεντινή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πολύπλοκης πρόσδεσης, οι «Όλυμποι 1, 2 και 3», όπως έχουν ονομαστεί, θα ξεκουραστούν, πριν ενσωματωθούν στη διαστημική «ρουτίνα» των επιστημονικών προγραμμάτων.
Πρόκειται για την εκατοστή πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που πραγματοποιείται από αμερικανικά και ρωσικά διαστημόπλοια.
Οι αστροναύτες θα παραμείνουν ως πλήρωμα στον Δ.Δ.Σ. για πεντέμισι μήνες, μαζί με τους Ρώσους Αλεξάντερ Σβορτσόφ, Μιχαήλ Κορνιένκο και την Αμερικανίδα Τρέισι Καλντγουελ Ντάισον. Το πλήρωμα θα κάνει αρκετούς διαστημικούς περιπάτους, κατά την παραμονή του, επί 163 ημέρες, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Για τον Θοδωρή Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο) είναι το τρίτο του ταξίδι στο Διάστημα και όπως δήλωσε, από το Μπαϊκονούρ, θα επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, το πρώτο διαστημικό ιστολόγιο, που θα απαντά σε ερωτήσεις παιδιών και νέων από όλον τον κόσμο για τη ζωή στο Διάστημα. «Θα περιμένω τις ερωτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια στη διεύθυνση info@ellada-russia.ru και είμαι ευγνώμων στη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Ελλάδα" της Μόσχας και του portal ellada-russia.gr που ανέλαβε να τα μεταφράζει και να μου τα στέλνει στο Διάστημα. Ελπίζω ότι θα έχουν όλοι σύντομα νέα μου και ότι το πείραμα θα αποδειχθεί ενδιαφέρον» είπε, λίγο πριν αναχωρήσει ο ομογενής κοσμοναύτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου