Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Μετέωρος» ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μετά την καθήλωση των ρωσικών Soyuz

Οι εκτοξεύσεις αναβάλλονται
Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, τα Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στον ISS
Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, τα Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στον ISS   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
H ρωσική υπηρεσία Διαστήματος ανέβαλε για μερικές ημέρες την αλλαγή πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς συνεχίζει τις έρευνες για τη συντριβή ενός μη επανδρωμένου πυραύλου Soyuz στη Σιβηρία την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι προειδοποιούν τώρα ότι ο σταθμός ίσως χρειαστεί να εκκενωθεί αν δεν ξαναρχίσουν έγκαιρα οι πτήσεις.

Στις 24 Αυγούστου, ένα μη επανδρωμένο φορτηγό σκάφος Progress, φορτωμένο με 3,5 τόνους προμηθειών για τον ISS, απέτυχε να φτάσει σε τροχιά και συνετρίβη στα Αλταϊκά Όρη, όπου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του.

Το διαστημικό μεταγωγικό είχε εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με πύραυλο Soyuz, το μόνο μέσο που μπορεί να μεταφέρει πληρώματα στον ISS, μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Η συντριβή ήταν η πολλοστή αποτυχία για τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos τους τελευταίους μήνες, μετά την απώλεια συνολικά πέντε δορυφόρους σε τρεις εκτοξεύσεις.

Όπως φαίνεται, οι επανειλημμένες αποτυχίες των Ρώσων θα επηρεάσουν το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο του ISS, καθώς τα Soyuz καθηλώνονται για ελέγχους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συντριβή προκλήθηκε είτε από πρόωρη απενεργοποίηση του πυραυλοκινητήρα του ανώτατου σταδίου του Soyuz, είτε σε αποτυχία κατά την αποσύνδεση των δύο τελευταίων σταδίων.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, η επιστροφή τριών αστροναυτών από τον ISS αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου, αντί στις 8 του μήνα όπως είχε προγραμματιστεί. Επιπλέον, οι τρεις αστροναύτες που θα τους αντικαταστήσουν θα αναχωρήσουν από το Μπαϊκονούρ στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, αντί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως όμως αναμεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της Roscosmos δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Interfax ότι ο ISS θα πρέπει να εκκενωθεί αν το νέο πλήρωμα δεν μπορέσει να αναχωρήσει από τη Γη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Θα ήταν η πρώτη φορά που ο σταθμός μένει άδειος από την εκτόξευση του πρώτου τμήματός του το 1998.

Και αν το χρονοδιάγραμμα αλλάξει όσον αφορά τις επανδρωμένες αποστολές στο συγκρότημα, το ίδιο ίσως χρειαστεί να συμβεί και με τις μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού.

Το Νοέμβριο προγραμματίζεται να ταξιδέψει στον ISS το πρώτο ιδιωτικό σκάφος ανεφοδιασμού, κατασκευασμένο από την αμερικανική εταιρεία Space X -η NASA έχει αποφασίσει να αναθέσει όλες τις διαστημικές μεταφορές στον ιδιωτικό τομέα.

Το σταθμό εξυπηρετούν επίσης μη επανδρωμένα μεταγωγικά από την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...