Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή, τμήμα του Columbia βρέθηκε στο Τέξας

Συντρίμμια στη λίμνη
H δεξαμενή, με διάμετρο περίπου ένα μέτρο, αποκαλύφθηκε όταν έπεσε η στάθμη της λίμνης
H δεξαμενή, με διάμετρο περίπου ένα μέτρο, αποκαλύφθηκε όταν έπεσε η στάθμη της λίμνης   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Μια μικρή αλουμινένια δεξαμενή από το Columbia ανακαλύφθηκε σε λίμνη του Τέξας, οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου και το θάνατο του εξαμελούς πληρώματος το Φεβρουάριο του 2003.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το σφαιρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη λίμνη Νακογκντότσες, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χιούστον, είναι μια από τις 16 δεξαμενές υγρού οξυγόνου και υδρογόνου που περιλάμβανε το σύστημα ηλεκτροδότησης του Columbia.

«Ο μόνος λόγος που την βρήκαμε εκτεθειμένη ήταν ότι έχουμε ξηρασία και η δεξαμενή αποκαλύφθηκε στη λίμνη. Ήταν γεμάτη λάσπη» ανέφερε στο Space.com η Λίσα Μαλόουν, εκπρόσωπος του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.

Η δεξαμενή, με διάμετρο περίπου ενός μέτρου, πρόκειται να μεταφερθεί τώρα στον κλιματιζόμενο χώρο του Κέντρου όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια του σκάφους.

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ως σήμερα εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 38 με 40 τοις εκατό του Columbia -το υπόλοιπο είτε κάηκε στην ατμόσφαιρα είτε βρίσκεται ακόμα κάπου στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, τις δύο πολιτείες όπου σκορπίστηκαν τα συντρίμμια.

Το Columbia καταστράφηκε λόγω ενός κομματιού μονωτικού αφρού που αποσπάστηκε από τη εξωτερική δεξαμενή καυσίμων κατά την εκτόξευση και προσέκρουσε στο αριστερό φτερό, προκαλώντας ρήγμα.

Το σκάφος καταστράφηκε 16 ημέρες αργότερα, καθώς επέστρεφε στη Γη από μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: υπέρθερμα αέρια εισήλθαν στο ρήγμα κατά την επάνοδο στην ατμόσφαιρα και έλιωσαν την αριστερή πτέρυγα.

Η ανακάλυψη της δεξαμενής έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων.
Newsroom ΔΟΛ - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...