Εννέα νέους εξωπλανήτες οι οποίοι κινούνται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ανακάλυψε ομάδα αστρονόμων, ανεβάζοντας πλέον σε 452 τον αριθμό των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995.
Παράλληλα, οι ερευνητές βρήκαν νέα στοιχεία που φαίνεται να ανατρέπουν την καθιερωμένη θεωρία για το πώς σχηματίστηκαν και πώς κινούνται οι πλανήτες γύρω από τα άστρα τους, καθώς μερικοί από τους νεοανακαλυφθέντες εξωπλανήτες κινούνται σε ανάποδη κατεύθυνση σε σχέση με την (περιστροφική) κίνηση του μητρικού άστρου τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των επιστημόνων, αντίθετα με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, που όλοι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ήλιου, δύο από τους νέους εξωπλανήτες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την περιστροφή του άστρου τους, ενώ με αφορμή τη νέα αυτή ανακάλυψη, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και άλλοι εξωπλανήτες, που είχαν ήδη ανακαλυφθεί στο παρελθόν, κινούνται ανάποδα σε σχέση με το άστρο τους, αν και μέχρι πρότινος πιστευόταν το αντίθετο.
Η ανακάλυψη των εξωπλανητών που κινούνται αντίθετα από το μητρικό άστρο τους ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία και παράλληλα αποτελεί πρόκληση για τους θεωρητικούς της δημιουργίας των πλανητών, που τώρα καλούνται να δώσουν εξήγηση στο φαινόμενο και ίσως ξαναγράψουν την ιστορία της αστροφυσικής από την αρχή.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από ένα δίσκο σκόνης και αερίων που κινείται συμπαρασυρόμενος από ένα άστρο και, όταν το άστρο τελικά συμπυκνώνεται, ακολουθεί «κατά πόδας» και αναγκαστικά την φορά του άστρου-ήλιου του. Για «πραγματική βόμβα που έπεσε στο πεδίο των εξωπλανητών», έκανε λόγο ο αστρονόμος Αμορί Τριό του Αστεροσκοπείου της Γενεύης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνητών.
Οι νέοι εξωπλανήτες περιφέρονται γύρω από διάφορα άστρα σε απόσταση μέχρι 1.000 ετών φωτός από τη Γη, μέσα στο γαλαξία μας. Ανήκουν στην κατηγορία του «καυτού Δία» επειδή αποτελούν γιγάντιους αέριους πλανήτες των οποίων η τροχιά βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το άστρο-ήλιο τους, γι' αυτό και η θερμοκρασία τους είναι τόσο μεγάλη.
Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος «καυτός Δίας», η προέλευση τέτοιων πλανητών αποτελεί ένα αίνιγμα. Επειδή πάντως είναι μεγάλοι και κοντά στο άστρο τους, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από τη Γη, χάρη στη βαρυτική επίδραση που ασκούν στον ήλιο τους. Σύμφωνα με μια θεωρία, οι «καυτοί Δίες» σχηματίσθηκαν μακριά από τα άστρα τους και στη συνέχεια η βαρυτική έλξη τους έφερε κοντά σε αυτά, γύρω από τα οποία πλέον περιφέρονται. Όμως αυτή η θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί τέτοιοι εξωπλανήτες, αλλά όχι όλοι, καταλήγουν να έχουν τροχιά με αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την περιστροφική κίνηση του άστρου τους.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου