Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Πλησιάζουν το «σωματίδιο του Θεού»

Ευρωπαίοι επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHS) στη Γενεύη. Ο διευθυντής του CERN ανακοίνωσε στο Παρίσι πως οι ανακαλύψεις γίνονται ταχύτερα του αναμενόμενου και τα πειρ


Οι επιστήμονες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανακοίνωσαν πως έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου του Χιγκς, το οποίο θεωρείται πως έδωσε μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη στο σύμπαν

Φουντώνει η κούρσα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού». Οπως ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες που εργάζονται στους τεράστιους επιταχυντές σωματιδίων, στο CERN και το Fermilab Tevatron αντίστοιχα, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της απόδειξης της ύπαρξης του μυστηριώδους μποζονίου του Χιγκς.

Ευρωπαίοι επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHS) στη Γενεύη. Ο διευθυντής του CERN ανακοίνωσε στο Παρίσι πως οι ανακαλύψεις γίνονται ταχύτερα του αναμενόμενου και τα πειράματα έχουν εισέλθει στο στάδιο μιας «νέας φυσικής»
Η ύπαρξη του σωματιδίου αυτού, το οποίο θεωρείται ότι έδωσε μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη («Big Bang»), απασχολεί εδώ και μισό αιώνα τους φυσικούς, οι οποίοι κάνουν εντατικές προσπάθειες να το ανιχνεύσουν.
Στη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικής Υψηλής Ενέργειας, η οποία διεξάγεται στο Παρίσι, ερευνητές που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHS) κοντά στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι με πειράματα μόλις τριών μηνών έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα βασικά σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο, η κυρίαρχη θεωρία για την ερμηνεία του σύμπαντος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του CERN, Ρολφ Χόγιερ, οι ανακαλύψεις γίνονται ταχύτερα του αναμενόμενου και τα πειράματα εισέρχονται στο στάδιο μιας «νέας Φυσικής», κατά το οποίο πιθανότατα θα ανιχνευθεί και το «σωματίδιο του Θεού».
Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης, η οποία αποτελεί το ένα πέμπτο του σύμπαντος (η ορατή ανέρχεται στο 5%), μπορεί να χρειαστεί τρία έως τέσσερα χρόνια.
Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ακόμη ότι για πρώτη φορά κατάφεραν να εντοπίσουν στην Ευρώπη το υψηλό κουάρκ («Top Quark»), το σωματίδιο που πρωτοανακαλύφθηκε από τους Αμερικανούς το 1995.
Περισσότερο σίγουροι εμφανίστηκαν στο Παρίσι οι Αμερικανοί φυσικοί, οι οποίοι δήλωσαν ότι με τη βοήθεια του επιταχυντή Tevatron έχουν περιορίσει το εύρος τιμών για την πιθανή μάζα του μποζονίου του Χιγκς κατά το ένα τέταρτο και αυτό με αξιοπιστία 95%.
Ομως, παρόλο που ο αμερικανικός επιταχυντής είναι παλαιότερος και σαφώς μικρότερος και χαμηλότερης ισχύος από τον ευρωπαϊκό LHC, δεν αποκλείεται να προλάβει τη Γηραιά Ηπειρο στην ανίχνευση του «σωματιδίου του Θεού», εφόσον αυτό υπάρχει, καθώς ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία. Μόλις έναν χρόνο μετά την κατασκευή του πολυσυζητημένου Μεγάλου Επιταχυντή στη Γενεύη, ήδη γίνονται συζητήσεις στην Ευρώπη για κατασκευή ενός νέου, γραμμικού και όχι κυκλικού αυτή τη φορά, διπλάσιου μήκους, που θα επιτρέπει τη σύγκρουση ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων.
Στο μεταξύ, το συμβούλιο του CERN θα ψηφίσει για την αναβάθμιση και το κλείσιμο του LHC για τουλάχιστον 12 μήνες το 2012, απόφαση που θα δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους φυσικούς, αφού ενδέχεται να τους προλάβουν οι συνάδελφοί τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να ανακαλύψουν πρώτοι το μποζόνιο του Χιγκς.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...