Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Οταν ο Δίας... παίζει κρυφτό

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Στις 4 τα χαράματα και για μία ώρα θα καλυφθεί από τη Σελήνη ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει και με γυμνό μάτι

Το φαινόμενο της απόκρυψης του Δία θα είναι ορατό πρώτα στη Νότια Ελλάδα και όσο θα εξελίσσεται θα φαίνεται και στις βορειότερες περιοχές
Το φαινόμενο της απόκρυψης του Δία θα είναι ορατό πρώτα στη Νότια Ελλάδα και όσο θα εξελίσσεται θα φαίνεται και στις βορειότερες περιοχές
Ενα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορέσουν να παρατηρήσουν όσοι ξενυχτήσουν απόψε για να δουν την «απόκρυψη του Δία».
Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος θα κρυφτεί για μία ώρα πίσω από τη Σελήνη, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ερασιτέχνες αστρονόμους να κάνουν εξαιρετικές αστροφωτογραφήσεις. Η απόκρυψη του Δία θα γίνει από τον μηνίσκο της Σελήνης, ενώ η επανεμφάνισή του θα γίνει από τη σκοτεινή πλευρά της. Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.
Ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, επισημαίνει ότι η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει και διά γυμνού οφθαλμού και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους αποφασίσουν να ξενυχτήσουν το Σάββατο. «Το φαινόμενο θα είναι ορατό πρώτα στη Νότια Ελλάδα και στη συνέχεια βορειότερα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος είναι στην Κρήτη θα το δει στις 4.05, ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας θα το δουν στις 4.10 και στις 4.15 αντίστοιχα. Η παρατήρηση με γυμνό μάτι είναι δυνατή επειδή η Σελήνη δεν θα είναι λαμπερή».
Οταν ο Δίας... παίζει κρυφτό
Εκπληξη
Για όσους έχουν κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο η παρατήρηση του φαινομένου θα έχει και άλλες εκπλήξεις. «Με τον εξοπλισμό αυτό θα είναι δυνατή και η παρατήρηση των δορυφόρων του Δία την ώρα που κρύβονται πίσω από τη Σελήνη. Πρώτα θα κρυφτούν η Ιώς και η Ευρώπη, στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο Δίας και μετά η Καλλιστώ και ο Γανυμήδης. Πρέπει να επισημάνουμε, πάντως, ότι επειδή η Σελήνη θα είναι πολύ κοντά στον ανατολικό ορίζοντα, θα πρέπει αυτός να είναι ελεύθερος για να γίνει ορατό το φαινόμενο. Αν υπάρχει ένα βουνό μπροστά, η παρατήρηση θα είναι αδύνατη», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος.
Το βράδυ του Σαββάτου τις πύλες του στο κοινό θα ανοίξει ο αστρονομικός σταθμός Κρυονερίου Κορινθίας. Από τις 9 το βράδυ και μετά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες και προβολές, ενώ όσοι θέλουν θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης.
Στέλιος Βογιατζάκης  - Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...