Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Παράταση ζωής μέχρι τον Ιούλιο για τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία

Μία ακόμα αποστολή


H αυλαία κλείνει σύντομα για τα τρία επαπομείναντα διαστημικά λεωφορεία
H αυλαία κλείνει σύντομα για τα τρία επαπομείναντα διαστημικά λεωφορεία   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Μία ακόμα αποστολή πριν τη συνταξιοδότηση των διαστημικών λεωφορείων ενέκρινε η NASA: το Atlantis θα εκτοξευτεί για τελευταία φορά στις 28 Ιουνίου για να μεταφέρει εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η πτήση του Atlantis θα είναι η 135η αποστολή διαστημικού λεωφορείου από την έναρξη του προγράμματος τη δεκαετία του 1980.

Η αποστολή έλαβε το πράσινο φως από τη NASA και τον Λευκό Οίκο, υπάρχει όμως ακόμα πιθανότητα να ακυρωθεί αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέα κονδύλια για το 2011.

Τις τελευταίες τους αποστολές πραγματοποιούν φέτος και τα δύο άλλα διαστημικά λεωφορεία: έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές το Discovery προγραμματίζεται να αναχωρήσει για τον ISS στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η εκτόξευση του Atlantis θα ακολουθήσει δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση του ISS και τον οριστικό παροπλισμό τους, τα σκάφη της NASA θα γίνουν μουσειακά εκθέματα.

Το διαστημικό λεωφορείο Enterprise, ένα πρωτότυπο του σκάφους που δεν πέταξε ποτέ στο Διάστημα, εκτίθεται ήδη σε υπόστεγο του Ιδρύματος Smithsonian έξω από την Ουάσινγκτον.

Σε αντίθεση με τα διαστημικά λεωφορεία, που δεν μπορούσαν να πετάξουν πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος που θα τα διαδεχθεί θα αναλάβει επανδρωμένες αποστολές στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Δεδομένου όμως ότι το νέο σκάφος αποκλείεται να είναι έτοιμο πριν από το 2016, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα χρησιμοποιούν στο μεσοδιάστημα τα ρωσικά Soyuz, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...