Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Το πιο εντυπωσιακο νεφελωμα.


Αυτή η περίεργη εικόνα είναι η πιο παλιά εικόνα που εχω στο paratolmo.Oσο και αν σας φαινεται παραξενο η φωτογραφια αυτη ειναι 7.500 ετων.Μια εντυπωσιακή εικόνα που σχηματίζεται από 48 καρέ που ελήφθησαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble και ειναι το Carina νεφέλωμα που βρίσκεται 7.500 έτη φωτός μακριά. Που σημαίνει ότι αυτο που βλέπουμε σημερα, ειναι όπως ήταν κατά το έτος 5500 Π.Χ.Ένα από τα πιο αξιόλογα και όμορφα σε δομη νεφελωμα που ειναι ορατο στον Γαλαξία μας. Απλώνεται κατά μήκος περισσότερο από 300 έτη φωτός, και ειναι ενας από τους μεγαλύτερους σχηματισμους στο γαλαξία μας.Το αστέρι Eta Carinae, είναι 100 φορές η μάζα της γης και αναμένεται η έκρηξη του να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά γεγονότα όλων των εποχών. Μια καταστροφική έκρηξη, αφήνοντας ως υπόλειμμα μια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν ξέρει πότε, ίσως στα επόμενα χιλιάδες χρόνια ή ίσως αύριο.Θα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακες στα 13.000 εκατομμύρια χρόνια ζωής του γαλαξία. Θα εξαφανίσουν ολόκληρο το πλανητικό σύστημα, σε ακτίνα δέκα έτη φωτός. Ευτυχώς, σήμερα, εμας μας χωριζουν περίπου 7500 καθησυχαστικα ετη φωτος. Το Eta Carinae είναι ένα αστέρι που εκπέμπει ακτινοβολία τόση σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως ο Ήλιος παράγει σε ένα έτος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO...

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Ζωντανά» στο διαδίκτυο το πείραμα του CERN

Όσοι επισκεφθούν αύριο, από τις 9.30 το πρωί, την ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί «λεπτό προς λεπτό», στους θαλάμους ελέγχου των πειραμάτων και του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Αύριο επιχειρείται, για πρώτη φορά, η σύγκρουση των δεσμών ισχύος 7 TeV (3.5 TeV κάθε δέσμη πρωτονίων).
Ο επιταχυντής έχει επιταχύνει εδώ και δέκα ημέρες τις δέσμες πρωτονίων στη μεγαλύτερη εφικτή ενέργεια μετά την επαναλειτουργία του, το Νοέμβριο του 2009.
Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.
Η ομάδα του ΑΠΘ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου, έχει κατασκευάσει το 10% του Μιονικού Φασματομέτρου ATLAS, το οποίο καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 5600 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί την "καρδιά" στην αναζήτηση του σωματιδίου Ηiggs (το "σωματίδιο του Θεού") καθώς και στην αναζήτηση "νέας φυσικής".
Συνολικά εργάστηκαν πάνω από 40 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι ερευνητές και τεχνικοί, τα τελευταία δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Σήμερα, η ομάδα του ΑΠΘ παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ATLAS και οι νέοι της υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που αποτελούν τον κορμό της, θα είναι οι κύριοι πρωτεργάτες των μελλοντικών ανακαλύψεων και οι συνεχιστές της πρωτοποριακής αυτής έρευνας για την κατανόηση των νόμων της φύσης.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αστρα που... ζουν και πεθαίνουν μαζί

Πριν από μία εβδομάδα παρατηρήθηκε μια αστρική έκρηξη στον αστερισμό του Κύκνου, η οποία μετά από επισταμένες παρατηρήσεις αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για την έκρηξη ενός γνωστού μεταβλητού άστρου με τον κωδικό «V407 Κύκνου».φ

Ενα συμβιωτικό αστρικό ζευγάρι αποτελείται από έναν κόκκινο 
γίγαντα και έναν άσπρο νάνο, όπως στην περίπτωση του «V407 Κύκνου».

Ενα συμβιωτικό αστρικό ζευγάρι αποτελείται από έναν κόκκινο γίγαντα και έναν άσπρο νάνο, όπως στην περίπτωση του «V407 Κύκνου».

Οι μέχρι τότε παρατηρήσεις αυτού του άστρου δεν προέβλεπαν μία τέτοια μεγάλη έκρηξη και οι διάφοροι ερευνητές αναρωτήθηκαν για το τι θα μπορούσε να ήταν εκείνο που οδήγησε το συνηθισμένο αυτό άστρο να συμπεριφερθεί τόσο βίαια και να λάμψει 100 φορές πιο έντονα απ’ ό,τι μέχρι τότε.
Ενα άλλο συμβιωτικό ζευγάρι δημιούργησε τον επονομαζόμενο  Νότιο 
Κάβουρα
Ενα άλλο συμβιωτικό ζευγάρι δημιούργησε τον επονομαζόμενο "Νότιο Κάβουρα""
Μετέπειτα παρατηρήσεις απέδειξαν ότι το «V407 Κύκνου» ήταν ένα συμβιωτικό άστρο, δηλαδή ένα διπλό αστρικό σύστημα που σε πολλές παρόμοιες περιστάσεις οι αιώνες της αστρικής εξέλιξης έχουν σαν αποτέλεσμα το στενό θανατηφόρο αγκάλιασμά τους.
Μ' έναν θεαματικό τρόπο τα άστρα αυτά παραμορφώνονται κυριολεκτικά σε σχήματα αβγού ή σταγόνας, καθώς η ύλη του ενός διαφεύγει και αναμειγνύεται με την ύλη του άλλου, σχηματίζοντας έτσι μια παράξενη παραμορφωμένη διαστημική κλεψύδρα.
Πολλά σενάρια είναι πιθανά, ανάλογα με την αρχική μάζα του κάθε άστρου και την απόσταση μεταξύ τους. Σε πολλές όμως περιστάσεις ένα συμβιωτικό ζευγάρι αποτελείται από έναν κόκκινο γίγαντα και έναν άσπρο νάνο, όπως στην περίπτωση του «V407 Κύκνου».
ΥπερθέρμανσηΣ' αυτή την περίπτωση η μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη του άσπρου νάνου (λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του) έλκει προς αυτό τα αδύναμα υλικά του κόκκινου γίγαντα, με αποτέλεσμα μια σπειροειδή ροή ύλης από τον γίγαντα στον νάνο σχηματίζοντας έναν «σφιχτοδεμένο» δίσκο γύρω από το μικρότερο άστρο. Η ύλη αυτή υπερθερμαίνεται σε τρομακτικές θερμοκρασίες και τελικά συγκρούεται με την επιφάνεια του άσπρου νάνου.
Η συνεχής προσθήκη υλικών στον άσπρο νάνο δημιουργεί την αναγκαία κρίσιμη μάζα που μετατρέπει το όλο σύστημα σ' έναν τεράστιο πυρηνικό αντιδραστήρα εκτός ελέγχου. Οταν συμβεί κάτι τέτοιο, μέσα σε ελάχιστα λεπτά η περιοχή γύρω από τον νάνο μετατρέπεται σε μια λυσσασμένη κόλαση ασυγκράτητης πυρηνικής σύντηξης.
Ετσι με την ενέργεια τρισεκατομμυρίων βομβών υδρογόνου τεράστιες ποσότητες υλικών εκσφενδονίζονται στο διάστημα εμπλουτίζοντας τον διαστρικό χώρο με «βαριά» χημικά στοιχεία (ανώτερα του σιδήρου) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Μια τέτοια έκρηξη ονομάζεται νόβα.
Αν η έκρηξη είναι αρκετά μεγάλη μπορεί να εκτοξεύσει και τα δύο αυτά άστρα σε διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο διάστημα. Αν όχι, τα άστρα αυτά μπορεί να επιζήσουν και να επανέλθουν σιγά-σιγά στην προηγούμενη κατάστασή τους, ξαναθαμπώνοντας αργότερα το γύρω διάστημα με το βίαιο ξέσπασμα μιας νέας νόβα. «Στέλα νόβα» στα λατινικά σημαίνει νέο άστρο, παρ' όλο που στην πραγματικότητα μια τέτοια έκρηξη σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της ζωής του.
Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ακτίνες γάμα Πριν από αιώνες, όσοι παρατηρούσαν τον ουρανό και έβλεπαν επιθανάτιες εκρήξεις εκεί που προηγουμένως δεν έβλεπαν κανένα άστρο, νόμιζαν ότι αντίκριζαν τη γέννηση ενός νέου (νόβα) άστρου. Τέτοιου είδους άστρα που πρώτα, λόγω της αποστάσεώς τους, ήταν πάρα πολύ αμυδρά για να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι γίνονται ξαφνικά τόσο εμφανή ώστε μερικές φορές λάμπουν και την ημέρα.
Το «V407 Κύκνου» είναι ένα από 150 περίπου παρόμοια αστρικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, αλλά στη δεδομένη περίπτωση οι παρατηρήσεις που έκανε στις 19 Μαρτίου το Διαστημικό Τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα «Φέρμι» μας αποκάλυψε και την παρουσία ακτίνων γάμα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν σ’ ένα τέτοιο ζευγάρι συμβιωτικών άστρων. Η εξήγηση που δόθηκε προς το παρόν είναι ότι το κρουστικό κύμα που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη πρέπει να επηρέασε τα υλικά που εκτοξεύτηκαν σε ένα περιβάλλον ισχυρών μαγνητικών πεδίων. Γεγονός, πάντως, είναι ότι στο εξής το «V407 Κύκνου» θα βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση των παρατη­ρησιακών αστρονόμων για να δουν τον τρόπο που θα εξελιχθεί στη συνέχεια.
Διονύσης Π. Σιμόπουλος
εθνος

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Στις 5 Απριλίου η εκτόξευση του Discovery





Στις 5 Απριλίου θα αναχωρήσουν για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι επτά αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery, που θα μεταφέρει επιστημονικό υλικό και εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στις 6:21 (τοπική ώρα) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα.
"Είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε" δήλωσε ο Μπιλ Γκερστενμάιερ, υπεύθυνος για τα διαστημικά προγράμματα της NAΣA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ



To Project αυτό φέρεται να είναι ένα μυστικό (όπως πάντα) σχέδιο της NASA και των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την εξάλειψη των θρησκειών,την παγκόσμια επικράτηση της αναρχείας και εν τέλη τον αλληλοσπαραγμό των εθνών με σκοπό την επιβίωση της "κάστας των ισχυρών".
Οι πρώτες αναφορές μας έρχονται απο την δεκαετία του 60' όμως το μεγάλο "μπάμ" έγινε στην δεκαετία του 90'.Ο καναδός δημοσιογράφος serge monast έφερε στο φώς το 1994 μία πολύχρονη δικιά του μελέτη σχετικά με ένα περίεργο πρόγραμμα ονόματι project blue beam.Ο monast παρότι είχε πεί πως οι εν λόγο άνθρωποι έχουν την τεχνολογία να μπορούν να προκαλέσουν απο απόσταση (φυσικά) ανακοπή καρδιάς σε ένα υγιές άνθρωπο,πέθανε απο....
.

..ανακοπή καρδιάς λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων όπως και ο συνεργάτης του και πολύ καλός του φίλος τέσσερις μέρες μετά απο τον θάνατο του monast!Αυτοί οι δύο (τρομερά συμτωματικοί) θάνατοι ήταν απο μόνοι τους αρκετοί να στρέψουν το ενδιαφέρον τις κοινής γνώμης στα λεγόμενα του monast που στην αρχή απέρριψαν πολλοί έως χλεύασαν κάποιοι άλλοι..

Το P.B.B. βάση των όσων είπε ο monast έχει τέσσερα στάδια υλοποίησης...

1ο Στάδιο:

Στο πρώτο στάδιο φέρεται να γίνεται προσπάθεια με την χρήση τεχνολογίας τεχνητών σεισμών αλλιώς γνωστό ως HAARP που κατέχουν οι αμερικάνοι (βλ. άρθρο νίκολα τέσλα 1 & 2) με σκοπό την πρόκληση σεισμών σε διάφορα σημεία του πλανήτη και την αποκάλυψη στοιχείων (τάφοι,επιγραφές,αρχαίες πόλεις κ.τ.λ.) που θα καταρίπτουν τις τωρινές θρησκείες!Δηλαδή πως ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ,ότι το κοράνι δεν γράφτηκε απο τον Μωάμεθ και πάει λέγοντας...Μερικοί λένε ότι η ανακάλυψη του (και καλά) τάφου του Χριστού απο τον James Cameron ανήκει στο πρώτο στάδιο του P.B.B. όπως και το βιβλίο "κώδικας ντα βίντσι".Ο monast επίσης είπε (το 1994 μην ξεχνάτε!) ότι το hollywood θα προκάλεσει με ταινίες την πεποίθηση ότι μόνο με μία θρησκεία και μία κυβέρνηση μπορούμε να νικήσουμε μία επικείμενη εισβολή εξωγήινων (βλ. independence day -1996!).

2o Στάδιο:

Σύμφωνα πάντα με τον monast η NASA έχει αυτή την στιγμή που διαβάζετε,βάλει μυστικά πάνω σε δορυφόρους της που κινούνται γύρω απο την γή,μηχανήματα με ειδικές ακτίνες λέιζερ με σκοπό την προβολή ολογραμμάτων!Ο monast είπε ότι ήδη έχουν προβάλει εικόνες Α.Τ.Ι.Α. στον ουρανό και ίσως εκεί "κολάνε" οι,τόσες,μαρτυρίες ανθρώπων για Α.Τ.Ι.Α. που έχουν αλλόκοτη κίνηση,υψηλές ταχύτητες,τα διαφορετικά σχήματα η τις εξαφανίσεις ξαφνικά.Είναι όλα εικόνες ψεύτικες,ολογράμματα!Ακόμα έλεγε πως ο σκοπός των μηχανημάτων αυτών είναι να προβάλουν εικόνες Ιερών προσώπων με σκοπό την αναταραχή..

3ο Στάδιο:

Φανταστείτε,έλεγε,να εμφανιστεί πάνω απο την βαγδάτη μία στρατιά αγγέλων καλώντας τους πιστούς μουσουλμάνους να σκοτώσουν στο όνομα του Αλλάχ!Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί...Παρομοίως θα πράξουν και με τα άλλα κράτη "πατώντας" πάνω στην δύμαμη υποβολής που έχουν οι Θρησκείες παγκοσμίως.Τα μικροτσίπ που ακούμε τόσα χρόνια παίζουν και αυτά μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου αφού μέσα απο αυτά -με χρήση χαμηλών hz όπως E.L.F.- όχι μόνο θα βλέπουμε τους Θεούς μας στον ουρανό απο τους δορυφόρους,αλλά θα ακούμε και την φωνή τους μέσα στο κεφάλι μας!Καταλαβαίνετε σε μία κοινωνία που το 85%+ πιστεύει σε θρησκείες πόσο μεγάλες θα ήταν οι συνέπειες...

4ο Στάδιο:

Αυτό είναι και το πιό τολμηρό!Ο monast είπε πως μετά τις "προβολές" και το Θρησκευτικό χάος θα μεταδοθεί ψευδό μήνυμα εισβολής εξωγήινων ώστε να προκληθεί άκρατος πανικός που θα καταπέσει με την παρέμβαση των Η.Ε. που θα απαιτήσει την άμεση καταστροφή των πυρηνικών όπλων σε όλο τον πλανήτη!Όταν γίνει αυτό θα εκπέμψουν νέο σήμα στοχεύοντας τους Χριστιανούς του πλανήτη (φυσικό μας φαίνεται με τα 2/3 των ισχυρών χωρών να είναι Χριστιανοί) κάνοντας τους να νομίζουν ότι ήρθε η ώρα της Δευτέρας Παρουσίας,θα νομίζουν ότι σατανικές εισβολές απειλούν τα πιστεύω τους,με απότερω σκοπό την δημιουργία μιας κυβέρνησης απόλυτου πληθυσμιακού ελέγχου και μίας ενιαίας θρησκείας.Το τελικό χτύπημα θα είναι όταν οι δορυφόροι θα εξαπολύσουν νέο σήμα σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του πλανήτη κάνοντας τις τηλεοράσεις να προβάλουν εικόνες απο αποκρουστικά όντα,φαντάσματα και κάθε συσκευή που μπορεί,θα αναπαράγει ήχους τρομακτικούς και απόκοσμους ώστε να σπρώξουν τα έθνη στην παράκρουση και σε μαζικές αυτοκτονίες και στην τελική επικράτηση της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" (η αλλιώς New World Order που λέγεται ότι είναι υποκινούμενη απο τον Αντίχριστο)...

Ο Serge Monast στην συνέντευξη του τότε το 1994 λίγο πριν πεθάνει κάτω απο πέπλο μυστηρίου υποστήριξε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος.Σήμερα αυτοί που το στηρίζουν λένε ότι είμαστε ακομά στο πρώτο.Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε στο δεύτερο προς τρίτο βάση των όσων βλέπουμε και όσων ακούμε πάνω στα τεράστια άλματα της τεχνολογίας.Π.χ. τα ολογράμματα είναι πλέον γεγονός άσχετως αν δεν τα βλέπουμε εμείς
..Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αμερικάνοι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που κάνουν τον τυφλό να δεί,τον κουφό να ακούει και την αποκατάσταση του ασθενούς χωρίς την χρήση χειρουργικών εργαλείων η φαρμάκων...Ο monast παρέθεσε και στοιχεία όσο αναφορά τον έλεγχο του νού του ανθρώπου.Είπε πως ο δέκτης έχει κατασκευαστεί απο την Loral Electro-Optical system βιομηχανία όπλων στην καλιφόρνια.Η εν λόγω εταιρία είχε κάνει έρευνες για χάρη του στρατηγού της αμερικάνικης αεροπορίας Leonard Perez την δεκαετία του 80' ο οποίος είχε ζητήσει όπλα που θα μπορούν να "φυτεύουν" μηνύματα στο κεφάλι του εχθρού!Αυτό είναι εφικτό με ραδιενεργούς παλμούς και πολύ χαμηλές συχνότητες ( ELF, VLF, and LF) όπως προείπαμε.Ο monast aκόμα ανέφερε μία σειρά απο μυστηριώδεις αυτοκτονίες βρετανών επιστημόνων που σχετίζονται άμεσα με το P.B.B. αφού όλοι αυτοί δούλευαν για το αμερικάνικο ναυτικό.Εμείς πιστεύουμε ότι ίσως αυτά μπορεί να είναι αλήθεια αφού κάθε μέρα βλέπουμε και άλλη μία απίστευτη ανακάλυψη της τεχνολογίας.Φανταστείτε πόσες είναι αυτές που δεν έχουμε μάθει και ίσως δεν μάθουμε ποτέ..

http://ksipnistere.blogspot.com

Κβαντική τηλεμεταφορά πληροφορίας μεταξύ ατόμων σε απόσταση



Για πρώτη φορά, αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να κάνουν τηλεμεταφορά πληροφοριών ανάμεσα σε δύο άτομα που απείχαν ένα μέτρο μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην παγκόσμια αναζήτηση πρακτικών μεθόδων για την κβαντική επεξεργασία των πληροφοριών, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα πολύ ταχύτερη γενιά κβαντικών υπολογιστών, αλλά και σε ένα τύπο κβαντικού Ίντερνετ.

Η τηλεμεταφορά στον κβαντικό κόσμο είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φυσικά φαινόμενα: κβαντικές πληροφορίες, όπως η περιστροφή ενός σωματιδίου ή η πόλωση ενός ηλεκτρονίου, μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να ταξιδεύουν μέσω κάποιου φυσικού μέσου.

Μέχρι τώρα τηλεμεταφορά, από τους επιστήμονες, είχε επιτευχθεί μεταξύ φωτονίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, μεταξύ φωτονίου και ομάδας ατόμων, καθώς και μεταξύ μεμονωμένων γειτονικών ατόμων, αλλά μόνο με τη μεσολάβηση της δράσης ενός τρίτου ατόμου. Κανείς όμως από όλους αυτούς τους τρόπους δεν θεωρείται ότι παρέχει ένα εφικτό μέσο για την αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου κβαντικών πληροφοριών σε μεγάλες αποστάσεις.

Τώρα, μια επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων Μέριλαντ και Μίσιγκαν, υπό τον Κρίστοφερ Μονρόε, πέτυχε να τηλεμεταφέρει μια κβαντική κατάσταση (πληροφορία) άμεσα – χωρίς μεσολάβηση- από το ένα άτομο στο άλλο σε απόσταση ενός μέτρου.

Αυτή η ικανότητα είναι αναγκαία αν πρόκειται να υπάρξουν κβαντικά υπολογιστικά συστήματα. Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πληροφορία που φθάνει στο άλλο άτομο, έχει απόλυτη ακρίβεια στο 90% των περιπτώσεων τηλεμεταφοράς, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά.

Η τηλεμεταφορά επιτυγχάνεται χάρη σε ένα αξιοσημείωτο κβαντικό φαινόμενο, τη λεγόμενη εμπλοκή, που συμβαίνει μόνο σε ατομικό και υποατομικό επίπεδο. Από τη στιγμή που δύο αντικείμενα τεθούν σε κατάσταση κβαντικής εμπλοκής, οι ιδιότητές τους συμπλέκονται αξεδιάλυτα.

Η μέτρηση οποιουδήποτε από τα δύο αντικείμενα αυτόματα καθορίζει τα χαρακτηριστικά και του άλλου, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται. Έτσι, ουσιαστικά η πληροφορία που ενσωματώνεται στην κατάσταση του ενός τηλεμεταφέρεται και στο άλλο αστραπιαία.

Οι επιστήμονες, όπως δήλωσε ο Μονρόε, θεωρούν ότι τα φωτόνια είναι ιδανικά για την ταχεία μεταφορά πληροφοριών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ τα άτομα είναι ιδανικά για την αξιοποίησή τους σε κβαντικές μνήμες μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Η νέα τεχνική της αμερικανικής ομάδας συνδυάζει τις δύο μεθόδους, χρησιμοποιώντας τόσο φωτόνια όσο και άτομα, κάτι που προσδοκάται ότι θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο τύπο κβαντικού Ίντερνετ.

Read more: http://24newslines.blogspot.com

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πέταξε το πρώτο τουριστικό διαστημόπλοιο!!!


Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία το VSS Enterprise, το πρώτο εξαθέσιο σκάφος με το οποίο ο όμιλoς Virgin θα προσφέρει στο μέλλον υποτροχιακές πτήσεις… αναψυχής.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια.
Παρέμεινε πάντως συνδεδεμένο με το μητρικό του αεροπλάνο και δεν αποδεσμεύτηκε για να πυροδοτήσει τον πυραυλοκινητήρα.
Το πρώτο διαστημικό σκάφος της σειράς SpaceShipTwo ονομάστηκε από την Virgin Galactic «VSS Enterprise», μια σαφής αναφορά στο διαστημόπλοιο που πρωταγωνιστεί στη σειρά Enterprise.
Οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2011 με την προοπτική οι εμπορικές πτήσεις να ξεκινήσουν το 2012.
Το Enterprise θα απογειώνεται συνδεδεμένο κάτω από τα φτερά του μητρικού αεροπλάνου White Nigkht Two.
Θα απελευθερώνεται σε ύψος 16 χιλιομέτρων, οπότε και θα ανάβει τον πυραυλοκινητήρα του. Ακολούθως θα... ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα μέχρι το επίσημο όριο του Διαστήματος, σε ύψος 100 χλμ.
Οι επιβάτες θα μπορούν εκεί να απολαμβάνουν την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας για περίπου 3 λεπτά.
Το SpaceShipTwo βασίστηκε σε ένα πρωτότυπο με την ονομασία SpaceShip One, το οποίο κέρδισε το βραβείο των 10 εκατ. δολαρίων στο διαγωνισμό για το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο το 2004. Και τα δύο μοντέλα σχεδιάστηκαν από τον πρωτοπόρο αεροναυπηγό Μπερτ Ρατάν και την εταιρεία του Scaled Composites.
Το SpaceShip One εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Αέρα και Διαστήματος του Smithsonian.
Περίπου 350 υποψήφιοι πελάτες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταθέσει προκαταβολές για κρατήσεις στις πτήσεις της Virgin Galactic. Το εισιτήριο εκτιμάται ότι θα κοστίζει γύρω στα 200.000 δολάρια.

Πότε πρέπει να φύγουμε από τη Γη;


circling_earth.jpgΑνδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψουμε τη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάποτε ο ήλιος θα μικρύνει. Ήδη αυτό γίνεται συνεχώς εκπέμποντας ενέργεια σε μας και σε άλλους πλανήτες στο σύμπαν γενικά. Οπότε όταν θα μικρύνει δε θα μπορεί να συγκρατήσει τις αέριες μάζες του κοντά, και έτσι θα διογκωθεί ο ήλιος κι επομένως, θα ζεσταίνεται η γη περισσότερο. Συνεπώς μετά από πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια ή και νωρίτερα, θα πρέπει άνθρωπος να φύγει.
Πιστεύω όμως ότι δε θα χρειαστούμε διαστημόπλοια. Μέχρι τότε ο άνθρωπος θα είναι δυνατόν να την αφήσει τη γη, ακολουθώντας μια πορεία, ώστε να πάει να βρει κάποια άλλη θέση, κάποιο άλλο ήλιο, σε κάποιο άλλο μέρος του σύμπαντος και να περιστρέφεται γύρω από τον καινούριο ήλιο. Αυτό θα είναι δυνατό. Ολόκληρη η Γη να μεταφερθεί σ’ ένα άλλο ηλιακό σύστημα.
Όπως προωθείται ο πύραυλος εκπέμποντας αέρια και πηγαίνει, το ίδιο θα κάνει και η Γη. Θα μπορεί να εκπέμψει κάποια σώματα, σε μία κατεύθυνση, ώστε να κατευθυνθεί σε μία αντίθετη. Θα μπορούν όμως οι άνθρωποι τότε να πλοηγήσουνε τη γη ακολουθώντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία, όπου θα ξέρουνε τις κλιματικές συνθήκες που θα επακολουθήσουν. Και έτσι, θα την αράξουνε σε κάποια άλλη θέση στο σύμπαν, σε κάποιον άλλον πλανήτη, όπου θα ξέρουνε τι είδους κλίμα θα ‘χουνε.
Δηλαδή θα είναι τόσο πολύ προχωρημένη η επιστήμη, ώστε θα μπορεί να τα προδιαγράψει όλα αυτά. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται πάρα πολύ ενέργεια Οπότε εκτοξεύοντας η Γη πέτρες ή βράχους σε μια κατεύθυνση η γη, θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να απλοποιήσω τα πράγματα. Αυτό είναι δυνατό. Αλλά τότε θα έχουμε αρκετή ενέργεια, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό."

Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Δεν θα έλεγα στο μακρινό μέλλον. Όταν μιλάμε δηλαδή για τις μερικές χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας, αυτό είναι παρόν. Σε σχέση ακόμα και με την παρουσία του α��θρώπου στη Γη, μιλάμε για μερικά εκατομμύρια χρόνια, τις τελευταίες χιλιάδες έχουμε αναπτύξει τον πολιτισμό που έχουμε αναπτύξει. Αν πάμε σήμερα γύρω στο 4.000 μ.Χ. φερ’ ειπείν, και επιβιώνουμε σαν Γη, η μάζα με βάση τους ρυθμούς που αναπτύσσεται ο πληθυσμός στον πλανήτη μας θα πρέπει να είναι 20 φορές την μάζα του Ήλιου. Αν πάμε δε, στο 5.000 μ.Χ., και συνεχίσουμε έτσι με αυτόν τον επιθετικό ρυθμό, η μάζα της Γης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον. Και ως εκ τούτου, κάτι θα πρέπει να συμβεί ώστε ο πληθυσμός κατά κάποιο τρόπο να περιοριστεί. Είτε θα πρέπει λοιπόν να ξεφύγουμε και να πάμε στα άστρα, να αποικίσουμε τους πλανήτες και τα άστρα, είτε θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να αυτοκαταστραφούμε.»

Σταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

«Οπωσδήποτε θα χρειαστει να φύγουμε από τη Γη. Είναι θέμα χρόνου. Ορισμένα πράγματα είναι γνωστά και σίγουρα. Επί παραδείγματι σε ένα δισεκατομμύριο περίπου χρόνια η θερμοκρασία από την ακτινοβολία του Ηλίου θα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου θα έχει εξατμιστεί όλο το νερό από τη Γη και δεν θα είναι δυνατόν να ζήσουμε σε μία Γη όπως την ξέρουμε σήμερα. Αλλά το ζήτημα είναι: θα υπάρχει η ανθρωπότητα μέχρι τότε σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια; Υπάρχουν υπαρξιακοί κίνδυνοι όπως επί παραδείγματι μία σύγκρουση με ένα αστεροειδές που μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό και μπορεί να καταστρέψει και τη ζωή. Πράγματα δηλαδή τα οποία έχουν γίνει και στο παρελθόν. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ναι, οπωσδήποτε θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τη γη κάποτε, σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια που θα είναι οπωσδήποτε επιτακτικό, αλλά μπορεί να γίνει και στο μέλλον και το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε.»

Αθηνά Κουστένη
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα.

«Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να φύγουμε κάποια στιγμή από τη Γη. Ο Ήλιος μας σε περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια, θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, θα αρχίσει να καίει τη γειτονιά του, μέχρι να την κάψει εντελώς. Η ζωή θα έχει γίνει πολύ πιο αφόρητη από ότι τη βρίσκουμε σήμερα στη Γη, και πολύ καιρό πριν θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον τρόπο που θα εγκαταλείψουμε τη γη και θα πάμε να εγκατασταθεί κάπου αλλού.»

Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι , μετά από 5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, θα χρειαστεί να μετακομίσουν, είναι επειδή καθώς θα γυρνάει ο Ήλιος , θα αλλάξει η θερμοκρασία του, θα φουσκώσει, θα μεγαλώσει, και θα ΄ρθει σχετικά κοντά στη Γη. Οπότε η Γη θα υπερθερμανθεί, θα εξατμιστούν οι ωκεανοί, και πριν από αυτό βέβαια, θα αρχίσει να μην υπάρχει ζωή έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε τουλάχιστον εμείς σήμερα σε αυτόν τον πλανήτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν κάποιοι άνθρωποι να πάνε σε κάποιον άλλον πλανήτη.»

rocket_comic.jpgΣταμάτης Αλαχιώτης
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός σύγχρονου σοφού, του Χώκινγκ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη σχετικά με την κακοποίηση του περιβάλλοντος την οποία κάνουμε στο πλανήτη μας, ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να τον εγκαταλείψουμε. Θα είναι μη κατοικίσιμος. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι πήραμε την απόφαση ξαφνικά και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μετακομίζουν σε ένα άλλο πλανήτη, που τους περιμένουν σουίτες και τέτοια πράγματα.
Το ταξίδι είναι πάρα πολύ δύσκολο και ο εποικισμός ενός άλλου πλανήτη επίσης τραγικά δύσκολος. Ένα νέο γνωσιακό πεδίο η Βιολογία του Διαστήματος, ασχολείται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σε περιβάλλοντα που δημιουργούνται μέσα στο διαστημόπλοιο εν πτήσει και ήδη δίνουν κάποια γεύση, πόσο δύσκολο είναι αυτό το ταξίδι, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να εποικιστεί ένας άλλος πλανήτης ακόμα και του ηλιακού μας συστήματος.
Π.χ. έχει βρεθεί ότι οι ακτινοβολίες και η βαρύτητα έχουν σοβαρότατη επίδραση, όχι μόνο στη μορφολογία του κυττάρου αλλά και στην αντιγραφή του DNA, στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση των κυττάρων. Ένα βακτήριο π.χ. που μελετήθηκε εν πτήσει, παρουσίασε διπλασιασμό στην αναπαραγωγή του και στη πυκνότητα του πληθυσμού του. Αυξανόταν πολύ γρήγορα δηλαδή. Αντίθετα, η σόγια δεν υπέστη καμιά μεταβολή. Και μάλιστα η σόγια έχει μεγάλο ενδιαφέρον: επειδή είναι κοινή τροφή, φυτεύτηκαν σπόροι στο διαστημόπλοιο, οι σπόροι αυτοί φύτρωσαν, έγινε φυτό, άνθισε έκανε σπόρους, και έκλεισε τον κύκλο του. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι και άλλα φυτά μπορεί να αντέξουν σε τέτοια διαστημικά ταξίδια, όταν ο άνθρωπος πρέπει να παραμείνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα στο διάστημα ή ακόμα ίσως και σε κάποιον άλλο πλανήτη, όπου πρέπει να δημιουργηθούν επίσης οι μικροσυνθήκες οι κατάλληλες, για να μπορούν να αναπτυχθούν.
Ο Άρης π.χ. έχει ίχνη οξυγόνου, δεν έχει οξυγόνο. Αντίθετα, η κατά 95 % μεμπτή ατμόσφαιρά του αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και επειδή υπάρχει και μεγάλη απόσταση από τον ήλιο, στους πόλους έχει μείον 133 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και στο νότιο ημισφαίριο 37. Εκεί κάτι μπορεί να γίνει.Η Ευρώπη όπως σας είπα προηγουμένως έχει νερό επίσης, άρα μπορεί να πει κανείς ότι σε μια απελπιστική κατάσταση και μετά από προετοιμασία πολλών δεκαετιών, αιώνων, δεν ξέρω πόσο, θα μπορούσε ίσως να δημιουργηθεί εκεί ένα θερμοκήπιο στο οποίο θα περισώνονταν ίσως κάποιοι άνθρωποι. Αλλά αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και αντί να σκεφτόμαστε τέτοιου είδους αποδράσεις, είναι προτιμότερο να διαφυλάξουμε το πλανήτη μας.»


Γιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας
Πανεπιστημίου Αθηνών

« Εάν υπάρχει ανθρωπότητα μέχρι τότε, πιστεύω οτι θα είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψει τη Γη. Όλα τα σώματα, όλες οι οντότητες που υπάρχουν στο σύμπαν γεννιώνται, ενηλικιώνονται, και πεθαίνουν. Είτε είναι άνθρωποι είτε είναι τα άστρα στον ουρανό. Και ο Ήλιος μας έχει και αυτός μια ημερομηνία λήξης μετά από 4, 5, 6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αλλά υπάρχουνε και τα έκτακτα περιστατικά. Τα έκτακτα περιστατικά θα μπορούσε να είναι πρόσκρουση με μετεωρίτη, αλλά θα μπορούσαν να είναι και μη εξωγήινες παράμετροι, να είναι καθαρά γήινες. Υπάρχουν θύλακες αυτή την στιγμή στο υπέδαφος που κλείνουν τεράστιο όγκο από αέρια του θερμοκηπίου. Εάν σπάσουν αυτοί οι θύλακες τα αέρια αυτά θα βγουν στην ατμόσφαιρα, θα αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα, και μπορεί να έχουμε μία καινούρια εκτεταμένη εξαφάνιση ειδών, όπως είχαμε και στο παρελθόν κάποια εκατομμύρια χρόνια πριν. Και βέβαια μέσα σε αυτά τα έκτακτα θα έλεγα περιστατικά βάζω και όλη την προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος επειδή δεν έχει υπομονή, να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, να καταστρέψει τον πλανήτη, να καταστρέψει τον εαυτό του. Αυτό είναι... θαυμάσιο. Δείχνει δηλαδή το πόσο ενδιαφέρεται πραγματικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Το τι θα συμβεί πρώτα, πραγματικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε.»

Διονύσης Σιμόπουλος
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»

«Εάν επιβιώσουμε ως ανθρώπινο είδος, οπωσδήποτε σε μερικές χιλιάδες χρόνια αναγκαστικά θα πρέπει να φύγουμε. Με οποιαδήποτε μορφή κι αν επιβιώσουμε , ακόμη και σαν σύνδεση βιολογικών και τεχνολογικών εξαρτημάτων είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή . Ο ήλιος εξελίσσεται όπως όλα τα άστρα του είδους του. Σε ένα δισσεκατομμύριο χρόνια από σήμερα σίγουρα θα φθάσει σε μια κατάσταση που θα κάνει τη ζωή επάνω στη Γη σχεδόν αδύνατη.
Οπότε, μέσα σε αυτά τα επόμενα ένα δισεκατομμύριο χρόνια εάν έχουμε επιβιώσει - αν μπορέσουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα εμφανιστούν μπροστά μας - τότε αναγκαστικά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να φύγουμε από τον πλανήτη. Αλλά μιλάμε τώρα για κυριολεκτικά για επιστημονική φαντασία.Δεν είναι δυνατόν καν όχι να σκεφτούμε τι θα συμβεί σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια από σήμερα αλλά δεν μπορούμε καν να προβλέψουμε τι θα γίνει σε χίλια χρόνια από σήμερα.»

Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Βεβαίως, εάν συμπεριφέρεται η ανθρωπότητα όπως σήμερα, καταστρέφοντας το κλίμα και τους ανθρώπους,αδικώντας τους ανθρώπους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον Τρίτο Κόσμο ο οποίος πεινάει, είναι προφανές ότι πρέπει να φύγει κάποια στιγμή.»

Παναγιώτα Πρέκα
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θα “αναγκαστούμε” να φύγουμε από τη Γη. Βέβαια αν κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα ο ήλιος μας είναι μεσήλικας. Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει, και επομένως δεν θα υπάρχει και γη. Άρα θα πρέπει πιο μπροστά να έχουμε φύγει. Όμως έχει ακόμα αρκετά εκατομμύρια χρόνια μπροστά του. Εάν συμβεί κάτι άλλο έκτακτο όπως μια πτώση ενός αστεροειδή, την απευχόμεθα. Να θυμίσω όμως την περίπτωση με τους δεινόσαυρους που όλοι ξέρουμε ή αν εμείς οι άνθρωποι καταστρέψουμε τη Γη, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.»

Νίκος Κατσαρός
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Μπορεί να είναι και σχετικά σύντομα (πάντα σε διαστημικό χρόνο). Όλοι βλέπουμε τις κλιματικές αλλαγές, όλοι βλέπουμε τους αλματώδεις ρυθμούς ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο, και τότε οπωσδήποτε η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον πλανήτη Γη λόγω υπερπληθυσμού. Ήδη υπολογίζεται ότι το 2.200 ο πληθυσμός της Γης θα έχει πενταπλασιαστεί και επομένως η Γη δεν θα επαρκεί για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής λόγω του υπερπληθυσμού. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει και η έμφυτη ανάγκη στον άνθρωπο να διερευνά το καινούριο. Στην αρχή διερευνούσαμε τις θάλασσες, μετά διερευνούσαμε τις ηπείρους, τώρα αρχίσαμε να διερευνούμε το διάστημα και βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα. Επομένως είτε η ανάγκη είτε η φυσική δύναμη του ανθρώπου να διερευνά το άγνωστο, θα μας οδηγήσει στο σύμπαν.»

Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Κοιτάτε να δείτε, η ανθρωπότητα άμα την αφήναμε όπως ήτανε στα αυγά της, δεν θα είχε πρόβλημα. Τώρα βέβαια έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Πέρα από αυτό, αρχίζουν και γίνονται πλέον εταιρείες οι οποίες ξεφεύγουνε από τα πλαίσια της εταιρείας. Δηλαδή μια εταιρεία πρέπει να μεγαλώνει συνέχεια. Για να μεγαλώσει πρέπει πρώτα να βγάλει νέα προϊόντα, να καταναλώσει νέους πόρους, να βρει νέους καταναλωτές. Σε κάποια στιγμή το πράγμα θα αρχίσει να τελειώνει, έτσι; Οπότε, τώρα το ερώτημα είναι “Τι θα γίνει τότε;”. Ξέρετε τι θα γίνει;
Υπήρχε ένα έργο παλιά το οποίο λεγόταν Solgar Green” με τον Τσάρλτον Ήστον. Εκεί πέρα είχανε φτάσει σε τέτοιο σημείο οι καταναλώσεις και υπήρχε μία εταιρεία μόνο, όπου όταν πέθαινε κάποιος δεν τον θάβανε, τον κάνανε μπισκότα, και τον δίνανε στους άλλους για να ζήσουνε, και να γίνουνε πάλι μπισκότα. Οπότε, υπήρχε μία ανακύκλωση ανθρώπινου υλικού. Βέβαια δεν υπήρχε τίποτα, δεν είχανε αφήσει τίποτα, είχανε όλα χτιστεί, κ.λ.π. Και νομίζω ότι προς τα εκεί θα πάμε. Επομένως, η ανάγκη να πάμε σε ένα μέρος, σε κάποιον άλλον πλανήτη, είναι δεδομένη. Το θέμα είναι ποιος θα πάει. Δεν θα πάμε εμείς. Θα οργανωθεί από κάποια εταιρεία με μάνατζερ, πολεμικές δυνάμεις, κ.ά. Θα προσπαθήσουμε να πάμε. Τώρα, το θέμα είναι: τι θα γίνει εκεί; Θα δούμε.»
Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pylestv

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com

ΑΣΤΡΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Επιτέλους οι επιστήμονες ανακοίνωσαν, μετά από πολύχρονη προσπάθεια, ότι κατά πάσα πιθανότητα απομόνωσαν για πρώτη φορά δύο σωματίδια διαστρικής σκόνης, δηλαδή τα θεμελιώδη υλικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται ο ήλιος, η Γη και όλο το ηλιακό μας σύστημα.
Η ανακάλυψη κατέστη εφικτή χάρη σε μια πραγματική oline «στρατιά» εθελοντών ερευνητών, οι οποίοι, μέσω του Ιντερνετ, συνέβαλαν καθοριστικά να αναλυθούν τα δείγματα ύλης που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Stardust («Αστρόσκονη») της NASA, το οποίο είχε εκτοξευτεί το 1999, με στόχο ακριβώς να φέρει πίσω στη Γη δείγματα από την αρχέγονη ύλη του διαστήματος.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Σείριος

 
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Σείριος αποτέλεσε το πιστό σκυλί του κυνηγού Ωρίωνα. Τόσο το κυρίως αστέρι όσο και το μικρότερο που το συνοδεύει, ήταν η συντροφιά της αστρικής μυθολογίας της Μεσοποταμίας. Η περίπτωση του Κυνηγού Ωρίωνα, δελεάζει και τον πλέον απαιτητικό ενδιαφερόμενο για τη γνώση του γαλαξιακού στερεώματος. Ο μύθος φέρει τον θεό του ήλιου Απόλλωνα να ζηλεύει τον Ωρίωνα, εξ αιτίας της αγάπης του για τη θεά Άρτεμη. Για να εξουδετερώσει τον φημισμένο κυνηγό, ο Απόλλωνας μηχανεύεται αγώνες τοξευτικής στους οποίους η θεά συμμετέχει και σκοτώνει άθελα της τον Ωρίωνα. Από τότε τον τοποθετεί σε τέτοιο σημείο στον νυχτερινό ουρανό ώστε να διακρίνεται και από τα δύο ημισφαίρια. Στη συνέχεια αποφασίζει να μην τον αφήσει μόνο. Τοποθετεί σχεδόν δίπλα του τον πιστό σκύλο Σείριο και άλλο ένα μικρότερο κουτάβι για να τον συντροφεύουν στην αστροπολιτεία.
Ιστορικά, πολλοί πολιτισμοί έχουν κατανοήσει την ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου αστεριού. Λατρευόταν στην κοιλάδα του Νείλου πολύ πριν ιδρυθεί η Ρώμη και πολλοί αρχαίοι Αιγυπτιακοί ναοί κατασκευάστηκαν προσανατολισμένοι έτσι ώστε το φως από το αστέρι να μπορεί να διαπεράσει τους εσωτερικούς βωμούς τους. Οι Αιγύπτιοι βάσισαν το ημερολόγιο τους στο Σείριο ενώ οι Έλληνες το συνέδεσαν με τη θερμότητα του καλοκαιριού. Οι ημέρες των σκυλιών το καλοκαίρι, ήταν κατά την αρχαιότητα στην Αίγυπτο οι 40 πιο ζεστές ημέρες του χρόνου.
Ο Σείριος συσχετίστηκε με τον Αιγυπτιακό θεό Ανούβη που είχε όψη τσακαλιού και που ήταν ο κύριος εκφραστής των νεκρικών ιεροτελεστιών, ζυγίζοντας τις ψυχές και απονέμοντας δικαιοσύνη. Άλλοι τον παρομοίωσαν με τον φοβερό Κέρβερο, το τρικέφαλο σκυλί που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία φύλαγε τις πόρτες του Άδη. Υπάρχουν όμως μερικά άλυτα μυστήρια σχετικά με το άστρο. Οι αρχαίες παρατηρήσεις το περιγράφουν ως κόκκινο όταν σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Σείριος Α είναι γαλαζωπό λευκό. Η απόκλιση αυτή στο χρώμα απορρίπτεται από τους αστρονόμους, λόγω του ότι το χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών είναι πολύ σύντομο για πιθανή χρωματική αλλαγή. Άλλωστε δεν έχει παρατηρηθεί κάποια πιθανή εξέλιξη από κάποιο νεφέλωμα που θα μπορούσε να προκαλέσει την οποιαδήποτε τροποποίηση.

Η ΦΥΛΗ ΝΤΟΓΚΟΝ
Στο νότιο Μαλί (πρώην Γαλλικό Σουδάν), εκεί που ο ποταμός Νίγηρας παρουσιάζει μεγάλη καμπή, ζει μια φυλή που την αποτελούν φτωχοί αγρότες, οι Ντογκόν. Οι σπηλιές των βουνών Χομπορί στην περιοχή Μόπτι είναι οι κατοικίες τους, ενώ οι κοντινότερες πόλεις είναι το Τιμπουκτού στα βόρεια και η πρωτεύουσα της Άνω Βόλτας Ουαγκαντούγκου στο νότο. Οι Ντογκόν λέγεται ότι κάποτε ήταν μέρος της φυλής Μαντίγκο που αρνήθηκε να εξισλαμιστεί στα τέλη του 17ου αιώνα και κατέφυγε στις σπηλιές για το λόγο αυτό. Η Δυτικοαφρικανική αυτή φυλή έχει αρκετά κοινά σημεία με τις υπόλοιπες της περιοχής. Η μεγάλη διαφορά όμως εστιάζεται στην αξιοσημείωτη προσήλωση στα έθιμα και τις παραδόσεις και ιδιαίτερα στη διατήρηση της θρησκευτικής τους μυστικότητας και πίστης. Οι πανάρχαιες λατρευτικές παραδόσεις τις φυλής και τα μυστικά που κατέχουν, εντυπωσιάζουν τον άνθρωπο των σύγχρονων και πολιτισμένων χωρών. Οι Ντογκόν έχουν ως αρχή και πυξίδα ένα άστρο που σε καμία περίπτωση δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και που πολύ δύσκολα εντοπίζεται ακόμα και με το τηλεσκόπιο.
Οι έρευνες για το άστρο αυτόεξασφάλισαν φωτογραφικό υλικό μετά το 1970. Οι Γάλλοι ανθρωπολόγοι που το 1930 επισκέφθηκαν τη φυλή έμειναν έκθαμβοι όταν οι Ντογκόν τους μίλησαν για το περίεργο φωτεινό ουράνιο σώμα που μόνο εκείνοι μπορούσαν να διακρίνουν, εξηγώντας τους ότι τις πληροφορίες πήραν από εξωγήινους επισκέπτες που ήρθαν από άγνωστο αστρικό σύστημα.
Η περιγραφή του συγκεκριμένου αστεριού οδήγησε τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τον Σείριο Β’ που οι άνθρωποι της φυλής αποκαλούσαν Πο Τολό
Το 1844 οι τότε αστρονόμοι παρατήρησαν ορισμένες ανωμαλίες στις κινήσεις του κυρίως αστεριού (Σείριου Α’) και υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να υπάρχει και άστρο συνοδός, του οποίου η έλξη βαρύτητας πιθανόν να το επηρέαζε.
Γύρω στο 1862 και μετά από αρκετά χρόνια επίμονης έρευνας, άρχισε να διακρίνεται αμυδρά το δεύτερο αστέρι που ήταν όμως αρκετά πιο μικρό για να μπορεί να ασκεί έλξη στο μεγαλύτερο που είναι σε μέγεθος διπλάσιο από τον δικό μας ήλιο και τουλάχιστον 20 φορές πιο ακτινοβόλο.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Σείριος Β’ είναι ένας «Λευκός νάνος» που διαφέρει όμως από τα αστέρια της ίδιας κατηγορίας λόγω του ότι αν και μικροσκοπικός, είναι τόσο βαρύς που μπορεί να ασκεί έλξη βαρύτητας πάνω στον κυρίως Σείριο. Μάλιστα οι Ντογκόν ονομάζουν το άστρο Πο Τολό. Τολό σημαίνει στη διάλεκτο τους αστέρι και Πό ονομάζουν έναν εξαιρετικά μικρό σπόρο φυτού. Θέλουν με τη σύνθετη αυτή λέξη να δώσουν με τον πιο απλό και έντονο τρόπο, το στίγμα του. Ο Πο Τολό (Σείριος Β’) είναι για αυτούς το πιο μικροσκοπικό αστέρι αλλά παράλληλα και το πιο βαρύ. Τόσο βαρύ που ούτε όλα τα πλάσματα του κόσμου μαζί, δε μπορούν να το σηκώσουν. Το χρώμα του είναι λευκό και η τροχιά του ελλειπτική. Οι άνθρωποι της φυλής πιστεύουν ότι πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Σείριο κάθε 50 έτη και μάλιστα διοργανώνουν ειδική τελετή για να τιμήσουν τη μνήμη αυτού του γεγονότος.
Οι Ντογκόν όμως αναφέρονται και στην ύπαρξη ενός τρίτου άστρου επίσης στο Σείριο το οποίο ονομάζουν Έμε Για «Θηλυκό Ζαχαρόχορτο». Ακόμα δίνουν στοιχεία για τον μοναδικό δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι. Η Αστρονομία δεν έχει ερευνήσει ακόμα την ύπαρξη και αυτού του τρίτου αυτόφωτου ουράνιου σώματος.
Επιπλέον αίσθηση έχουν προκαλέσει στο Μαλί οι ικανότητες των Χογκόν (ιερείς των Ντογκόν). Δρώντας ως θεραπευτές, έχουν δώσει ίαση κυρίως σε πολλές δύσκολες διανοητικές ασθένειες. Οι Χογκόν θεραπεύουν αναμεταδίδοντας στον ασθενή την απίστευτη εσωτερική τους ενέργεια και δύναμη με τη χρήση της Αστρονομικής τους γνώσης. Πιστεύουν ότι σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχεί και ένα συγγενικό άστρο που πάντα τον ακολουθεί. Αν σε ένα δεδομένο χρόνο είναι δυνατή η γνώση για τη συγκεκριμένη θέση του αστεριού, τότε η κάθε ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί.
Οι αστρονομικές γνώσεις των Ντογκόν εκπλήσσουν ακόμα και τον ικανότερο εξειδικευμένο επιστήμονα. Πέρα από το Σείριο, είναι άριστοι γνώστες του ηλιακού συστήματος. Γνωρίζουν ότι ο Κρόνος διαθέτει δακτυλίους και ότι ο Δίας έχει τέσσερις σελήνες. Είναι επίσης γνώστες της τροχιάς των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Μάλιστα στην καθημερινή τους ζωή, καθοδηγούνται από τέσσερα ημερολόγια για τον Ήλιο, τη Σελήνη, το Σείριο και την Αφροδίτη.
Από πού όμως άντλησαν όλες αυτές τις γνώσεις είναι απορίας άξιο. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από τους Νόμμος (περίεργα αμφίβια όντα που έφτασαν στην γη από τον Σείριο). Μιλώντας με λεπτομέρειες περιγράφουν και το παράξενο μέσο που τους μετέφερε στα νοτιοανατολικά της περιοχής τους. Κατόπιν ένα ον με τέσσερα πόδια τράβηξε το σκάφος προς μια κοιλότητα που τη γέμισε με νερό μετατρέποντας την σε λίμνη.
Η παρουσία τους στη γη σύμφωνα με τους Ντογκόν είχε να κάνει με τη σωτηρία του κόσμου. Τα αμφίβια αυτά όντα έμοιαζαν περισσότερο με ψάρια παρά με ανθρώπους. Οι Ντογκόν παρουσιάζουν τους Νόμμος ως λυτρωτές και πνευματικούς φύλακες. Θεωρούν ότι ο αρχηγός τους σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Στο μέλλον πιστεύουν ότι θα τους επισκεφθεί και πάλι με ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια θα ξαναπάρει την αρχική όψη του αμφίβιου και θα κυβερνήσει τον πλανήτη από τα νερά
Οι περιγραφές αυτές σχετίζονται με άλλες που υπάρχουν στις αρχαίες γραφές της Βαβυλώνας. Εκεί δεν ονομάζονται Νομμος αλλά «Οάννες». Πρόκειται για αμφίβια όντα που ήρθαν στον πλανήτη για να σώσουν τον κόσμο. Το περίεργο ωοειδές μέσο μεταφοράς τους προσθαλασσώθηκε στην Ερυθρά θάλασσα. Οι Οάννες ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί ψάρια και οι Βαβυλώνιοι τους θεωρούσαν ημίθεους. Από αυτούς αποκόμισαν τις μετέπειτα πλούσιες αστρονομικές τους γνώσεις.
Μπορούν άραγε οι Νόμμος να συσχετιστούν με τους Οάννες; Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους Ντογκόν που υποστηρίζουν ότι η περιοχή στην οποία ζούν δεν αποτελεί την κοιτίδα τους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι κατάγονται από τους Βέρβερους φυλή που δεν είχε συγκεκριμένη πατρογονική εστία. Οι τακτικές νομαδικές μετακινήσεις τους κατά το παρελθόν, τους μετατόπισαν από τη Λιβύη που δρούσαν τον 1ο πχ αιώνα προς τα νότια. Εκεί έγιναν ένα με τους ιθαγενείς και εδραιώθηκαν γύρω στο 1000μχ.
Αν οι Ντογκόν έφτασαν στο Μαλί από τη Λιβύη, περιοχή πλησιέστερη στην Ερυθρά θάλλασα και στη Μεσοποταμία τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι Οάννες και Νόμμος είναι το ίδιο και το αυτό. Παρότι όμως ο γεωγραφικός συσχετισμός μπορεί να γίνει εφικτός, εξακολουθεί να μας απασχολεί το ερώτημα πως οι Αιγύπτιοι που κατοικούσαν ανάμεσα στις δύο περιοχές δεν γνώριζαν κάτι σχετικό.
Το μυστήριο υφίσταται και η λάμψη του Σείριου εξακολουθεί να εκπέμπει περίεργα σήματα. Είναι η περιοχή του αστεριού χώρος προέλευσης εξωγήινων όντων; Άραγε από εκεί ήρθαν στη γη οι προπάτορες του ανθρώπινου γένους; Δε μένει παρά να στρέψουμε το βλέμμα μας στο νυχτερινό ουρανό για να παρατηρήσουμε την έντονη και γεμάτη μυστήριο λάμψη του. Μια λάμψη που υπερκαλύπτει τον μικρό αμυδρό αλλά μεστό από ερωτηματικά σύντροφό του.

http://www.esoterica.gr

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Hubble 3D - Movie Trailer (2010) HD

Με τον όρο «μαζικές εξαφανίσεις» οι ειδικοί περιγράφουν τις ασύλληπτες κοσμογονικές καταστροφές που κατά καιρούς αλλάζουν ριζικά το σκηνικό και την πορεία της ζωής στον πλανήτη μας. Η ταχύτατη εξέλιξη των μικρών και ασήμαντων θηλαστικών, που πολύ αργότερα οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί μόνο ύστερα από μια τέτοια μαζική καταστροφή: όταν δηλαδή εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα γιγάντια ερπετά που επί 150 εκατομμύρια χρόνια υπήρξαν οι κυρίαρχοι οργανισμοί πάνω στη Γη.
Ωστόσο, επί δεκαετίες οι ειδικοί διαφωνούσαν για το αν ήταν ενδογενή ή εξωγενή τα αίτια που προκάλεσαν τη μαζική εξάλειψη των γιγάντιων δεινοσαύρων και συνεπώς την εντυπωσιακή ανάδυση των μικρόσωμων θηλαστικών. Χάρη στην κοινοποίηση, πριν από λίγες ημέρες, των συμπερασμάτων μιας πολυετούς διεθνούς επιστημονικής έρευνας, το μυστήριο του μαζικού αφανισμού των γιγάντιων ερπετών πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια θεωρείται πλέον οριστικά λυμένο. Αραγε, μπορούμε να εξαγάγουμε κάποια πολύτιμα συμπεράσματα για την περιπέτεια της ζωής από την κατανόηση τέτοιων επεισοδίων μαζικής εξάλειψης των κυρίαρχων, άλλοτε, μορφών ζωής;
Η ξαφνική εξάλειψη από προσώπου Γης των δεινοσαύρων, των παντοδύναμων γιγάντιων ερπετών, υπήρξε ένα μεγάλο μυστήριο που από πολύ παλιά ερέθιζε την ανθρώπινη φαντασία, δημιουργώντας σε ειδικούς αλλά και σε απλούς ανθρώπους ανάμικτα συναισθήματα μεγάλου θαυμασμού, φόβου ή και ανασφάλειας για τις σκοτεινές και ανεξέλεγκτες δυνάμεις που δρουν στη φύση και ρυθμίζουν το μέλλον κάθε ζωής.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Πώς είναι ένας κόσμος σε άλλον πλανήτη;

cousteni.jpg Αθηνά Κουστένη.
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα

«Δεν ξέρω ακριβώς. Βέβαια περνάμε κάποια στιγμή στην επιστημονική φαντασία αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προβληθώ στην μελλοντική Γη και να φανταστώ πώς θα ζήσουμε σε πολλά πολλά χρόνια από τώρα
Μιλάω για αυτό που αποκαλούμε “space cities”, δηλαδή τις πόλεις του διαστήματος σαν αυτές που σχεδιάζανε ήδη οι Ρώσοι επιστήμονες πριν από πενήντα χρόνια με κύλινδρους που περιστρέφονται γύρω από τη γη ή επάνω στη γη, όπου χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια. Μπορώ να τα φανταστώ. Εκείνο που αναρωτιέμαι είναι,γιατί όταν φανταζόμαστε ένα κόσμο σε πλανήτη άλλον από τον δικό μας, θεωρούμε πάντα ότι θα είναι αναγκαστικά πιο εξελιγμένος? Αυτό για μένα δεν είναι δεδομένο.
Μπορεί αν υπάρχει κάποιος κόσμος αλλού, κάποια όντα αλλού, να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εμάς μόνο και μόνο επειδή έχουν εμφανιστεί και εξελιχθεί με λιγότερο χρονικό διάστημα από το δικό μας. Οπότε, μπορεί να είναι κάτι μικρά μικρόβια, δεν ξέρω, που να βρίσκονται σε κάποιον πλανήτη. Δεν χρειάζονται όλες αυτές οι πολιτείες που φαντάζομαι εγώ.»

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γαλαξιακό «κονβόι» στην άκρη του σύμπαντος


Ολόκληρες ομάδες γαλαξιών κινούνται με την μορφή νηοπομπής (κονβόι) προς ένα συγκεκριμένο σημείο στην «άκρη» του σύμπαντος σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις αστρονόμων. Η μυστηριώδης «σκοτεινή ροή» φαίνεται να είναι ξεχωριστή από τη γενικότερη συνεχή επέκταση του σύμπαντος.
Η επέκταση του σύμπαντος έχει αποδοθεί στην - επίσης μυστηριώδη- "σκοτεινή ενέργεια".

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια άγνωστη δύναμη πίσω από το ορατό σύμπαν ευθύνεται για το κοσμικό "κονβόι".

Οι κοσμολόγοι ήδη κάνουν λόγο για τη "σκοτεινή ύλη" στην οποία αποδίδεται η περιστροφή των γαλαξιών και για τη "σκοτεινή ενέργεια" που θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος.

Τώρα, στη "σκοτεινή οικογένεια", έρχεται να προστεθεί, όπως φαίνεται, και η "σκοτεινή ροή".

Η νέα μελέτη έγινε υπό τον Σάσα Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard των ΗΠΑ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal Letters.

Η έρευνα ανέλυσε τις διακυμάνσεις στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων. Η ακτινοβολία αποτελεί "απομεινάρι" του αρχικού "Μπιγκ Μπανγκ" της δημιουργίας του σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι η θερμοκρασία είναι η ίδια όπου κοιτάξει κανείς στον ουρανό και φτάνει τους 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Το σκάφος WMAP της NASA όμως έδειξε ότι υπάρχουν μικρής κλίμακας διαφοροποιήσεις σε αυτή την ενιαία θερμοκρασία, της τάξης περίπου του ενός δεκάτου του χιλιοστού του βαθμού Κελσίου.

Οι νέες έρευνες υπό τον Κασλίνσκι έδειξαν ότι οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετακινούνται προς την κατεύθυνση ενός αριθμού ομάδων γαλαξιών, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι αυτοί γαλαξίες κινούνται σε σχέση με το υπόλοιπο σύμπαν, μια κίνηση που είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη διαστολή του σύμπαντος.

Το συμπέρασμα είναι σημαντικό, γιατί, καθώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί με βάση τη γνωστή κατανομή της ύλης στο ορατό σύμπαν, σημαίνει ότι "κάτι" έξω από το ορατό σύμπαν έλκει τους γαλαξίες ομαδικά προς το μέρος του.

Επειδή το φαινόμενο ξεφεύγει από τα μέχρι τώρα γνωστά στην κοσμολογία, οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν κι έκαναν ξανά και ξανά τους υπολογισμούς τους, όμως κάθε φορά επιβεβαίωναν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και απαιτεί κάποια εξήγηση.

Για πρώτη φορά, το φαινόμενο της "σκοτεινής ροής" εντοπίστηκε το 2008 και τώρα η νέα έρευνα, που κράτησε χρόνια, έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος του "κονβόι" των γαλαξιών στα 800 μεγα-παρσέκ ή εκατομμύρια παρσέκ.

Ένα παρσέκ αντιστοιχεί σε απόσταση περίπου 3.262.000 ετών φωτός.

Η προηγούμενη μελέτη είχε κάνει μικρότερη εκτίμηση, γύρω στα 300 μεγα-παρσέκ.

Μια πιθανή εξήγηση για τη "σκοτεινή ροή", κατά τον Κασλίνσκι, μπορεί να δοθεί από την "θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού".

Σύμφωνα με τη θεωρία, το πολύ πρώιμο σύμπαν, απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία του, ήταν σαν αφρός με "μπουρμπουλήθρες".

Μια από τις μπουρμπουλήθρες, "φούσκωσε" απότομα για να γίνει το σημερινό σύμπαν.

Οι γειτονικές αρχέγονες "φυσαλίδες" μπορεί να ευθύνονται για την μυστηριώδη έλξη που ασκούν στους γαλαξίες σήμερα.

Σύμφωνα με τον Κασλίνσκι, "αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει, είναι ότι καταγράφουμε την επίδραση των τμημάτων του χωροχρόνου που βρίσκονταν εκεί, πριν τον πληθωρισμό του σύμπαντος".

Εντοπίστηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

Μια διεθνής ομάδα 60 αστρονόμων, κυρίως Ευρωπαίων, επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη που έχει σχετικά φυσιολογική θερμοκρασία και γενικότερα μοιάζει με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον βρήκαν, «πρόκειται να γίνει η στήλη της Ροζέτας για την αναζήτηση εξωπλανητών», καθώς είναι δυνατό να μελετηθεί εξονυχιστικά.
Η ανακάλυψη του πλανήτη Corot-9b, που πήρε το όνομά του από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο CoRoT που τον εντόπισε, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008, αλλά από τότε έγιναν εκτενείς επίγειες παρατηρήσεις από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στην Χιλή, το τηλεσκόπιο του οποίου επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν την μάζα του Corot-9b, που είναι περίπου το 80% του Δία, και να επιβεβαιώσουν ότι είναι όντως ένας «νορμάλ» εξωπλανήτης.
  
Τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό “Nature”, δείχνουν ότι ο Corot-9b έχει τροχιά παρόμοια με αυτή του Ερμή και, όπως οι αέριοι γίγαντες του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ είναι πιθανό ότι περιέχει νερό και βράχια.
  
Ο εξωπλανήτης διέρχεται μπροστά από το μητρικό άστρο του κάθε 95 γήινες μέρες. Αυτή η διέλευση κρατά οκτώ ώρες και επιτρέπει στους αστρονόμους να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην κατανόηση της ατμόσφαιράς του. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Corot-9b, αντίθετα με τους άλλους εξωπλανήτες, διαθέτει σχετικά ήπιο κλίμα, με θερμοκρασία στην επιφάνειά του που κυμαίνεται από 160 βαθμούς μέχρι μείον 20 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τη νέφωσή του).
  
Περισσότεροι από 400 εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.  
 

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Γέννηση του ηλιακού συστήματος από έκρηξη αστέρων




Νέα ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας ή περισσότεροι υπερκαινοφανείς αστέρες είναι υπεύθυνοι για τη γέννηση ή ανάπτυξη του ηλιακού μας συστήματος.
Στα μέσα του 2004, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ύπαρξη ενός ισοτόπου του σιδήρου με την ονομασία σίδηρος-60 που ανακαλύφθηκε σε μετεωρίτη εδώ στη Γη. Το υλικό αυτό πρέπει να προϋπήρχε στο νεαρό ηλιακό σύστημα αλλά μπορεί να σχηματιστεί μόνο στο εσωτερικό αστέρων πολύ μεγαλύτερων από τον Ήλιο. Το παραπάνω συμπέρασμα οδηγεί στη θεωρία ότι ο σίδηρος-60 εισήλθε στο ηλιακό σύστημα εξαιτίας της κοντινής απόστασης του Ήλιου μας από ένα άλλο άστρο τεραστίων διαστάσεων, το οποίο έζησε λίγο και διαλύθηκε με τη μορφή ενός σουπερνόβα.  
Μόλις πρόσφατα μια νέα μελέτη ήρθε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Άλλος ένας μετεωρίτης που βρέθηκε στην επιφάνεια της Γης εμπεριείχε χλωρίνη-36 ένα αρκετά ταχύ διασπόμενο ισότοπο. «Δεν υπάρχουν πια τέτοιες ποσότητες χλωρίνης-36 στο ηλιακό σύστημα,» δήλωσε χαρακτηριστικά η Laurie Leshin του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. «Αυτή η άμεση ανακάλυψη αποδεικνύει την ύπαρξη του συστατικού αυτού στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα.»
Η συνδυασμένη ανακάλυψη υποδεικνύει την βιαία γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Παρόλο που τώρα ο Ήλιος φαίνεται να είναι απομονωμένος, ένας μεγάλος αριθμός αστρονόμων υποστηρίζει ότι σχηματίστηκε μέσα σε ένα πυκνό νέφος αερίων μαζί με άλλα άστρα και αργότερα αποσπάστηκε από αυτό. 
 

Ψάχνουν το «άστρο του θανάτου»


Το υποθετικό άστρο έχει βαφτιστεί «Νέμεσις» και υπολογίζεται ότι είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη11:10
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ενα αόρατο «άστρο του θανάτου» επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το οποίο υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας και το οποίο, κατά καιρούς, «στέλνει» εν δυνάμει καταστροφικούς κομήτες προς το μέρος της Γης.

Το προς το παρόν υποθετικό άστρο, που έχει ήδη βαφτιστεί «Νέμεσις», με βάση τους υπολογισμούς, είναι τεράστιο, πέντε φορές μεγαλύτερο από τον γίγαντα Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη! Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδούς, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια.
Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοντολόγους, κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια, η Γη «βομβαρδίζεται» κάθε περίπου 26 εκατ. χρόνια από κάποιο παγωμένο ουράνιο σώμα που προκαλεί μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη μας.
Μερικοί ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις περιοδικές καταστροφικές προσκρούσεις βρίσκεται ένας άλλος «ένοχος», η «Νέμεσις», που στέλνει ουράνια σώματα να πέσουν πάνω στη Γη.
Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το «κρυφό» αυτό άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του έτους φωτός (δηλαδή 25.000 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης).
Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν ερυθρό ή καφέ«νάνο», ένα «αποτυχημένο» άστρο που δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια, ώστε να καίει όπως ο ήλιος μας σήμερα. Αν και δεν φαίνεται από τα τηλεσκόπια του ορατού φωτός, ελπίζεται ότι θα γίνει αντιληπτό από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA, που εκτοξεύτηκε πέρυσι και άρχισε από φέτος τον Ιανουάριο να "χαρτογραφεί" τους ουρανούς.
Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 1.000 καφέ «νάνους» σε μια ακτίνα 25 ετών φωτός από τον ήλιο μας, ώσπου να του τελειώσουν τα καύσιμα τον Οκτώβριο (το κοντινότερο κανονικό άστρο στη Γη απέχει περίπου 4,5 έτη φωτός).
Το ηλιακό μας σύστημα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από μια τεράστια σφαίρα παγωμένων σωμάτων, το λεγόμενο «Νέφος Οορτ», σε υπερδιπλάσια απόσταση από την «Νέμεση».
Μερικά από αυτά τα παγωμένα σώματα έλκονται προς τη Γη ως κομήτες και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι γι' αυτό φταίει η ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της αόρατης «Νέμεσης».
Μια ένδειξη ότι η τελευταία όντως υπάρχει, είναι η ανακάλυψη το 2003 ενός μυστηριώδους νάνου πλανήτη, της "Σέντνα", που έχει μια περίεργη επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, διάρκειας 12.000 γήινων ετών.
Σύμφωνα με τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, «η Σέντνα είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Δεν πλησιάζει ποτέ κανέναν από τους γιγάντιους πλανήτες ή τον ήλιο μας. Έχει τη δική της πορεία, χάρη στην απίστευτα εκκεντρική τροχιά της.
Ο μόνος τρόπος να έχει αποκτήσει μια τέτοια τροχιά, είναι να την έχει ωθήσει κάποιο άλλο γιγάντιο σώμα - άρα, λοιπόν, τι υπάρχει εκεί πέρα;»

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο Μεγάλος Αφανισμός

Ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινοσαύρους διέσχισε την ατμόσφαιρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.

Επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια οφειλόταν στη σύγκρουση της Γης με έναν αστεροειδή διαμέτρου 15 χιλιομέτρων

Την περασμένη εβδομάδα μία διεθνής ομάδα 41 ερευνητών διατύπωσε τελικά το γενικό συμπέρασμα σχετικά με την αιτία του αφανισμού των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια. Και η ετυμηγορία τους ήταν αυτό που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει αποδεκτό, χωρίς όμως τις αδιάψευστες αποδείξεις που χρησιμοποίησε η νέα ερευνητική ομάδα: ότι, δηλαδή, η παγκόσμια εκείνη καταστροφή οφειλόταν στη σύγκρουση της Γης μας με έναν αστεροειδή διαμέτρου 15 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινοσαύρους διέσχισε την ατμόσφαιρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.
Το σημείο πρόσκρουσης εντοπίστηκε στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, όπου σήμερα έχει ανακαλυφτεί ένας κρατήρας με διάμετρο 100 χιλιομέτρων και βάθος 30 χιλιομέτρων, αποτέλεσμα της τεράστιας εκείνης σύγκρουσης.
Ο αστεροειδής έπεσε στην επιφάνεια της Γης με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο αστεροειδής έπεσε στην επιφάνεια της Γης με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Πριν από 65 εκατ. χρόνια ένα τεράστιο βουνό, διπλάσιο σε μέγεθος από το Εβερεστ, κάλπαζε με μεγάλη ταχύτητα προς τον πλανήτη μας. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει απέδειξαν ότι η πτώση του αστεροειδούς εκείνου δεν επιβραδύνθηκε ουσιαστικά από την ατμόσφαιρα, την οποία διέσχισε σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα πέφτοντας στην επιφάνεια με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Η πρόσκρουσηΜέσα σε ένα δευτερόλεπτο μετά τη σύγκρουση, ολόκληρη η μάζα του αστεροειδούς, που έφτανε τα έξι τρισεκατομμύρια τόνους, εξαερώθηκε δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο 160-180 χιλιομέτρων, ενώ η ενέργεια που απελευθερώθηκε εκείνη τη στιγμή ισοδυναμούσε με την έκρηξη 3.000.000 βομβών υδρογόνου αντίστοιχη με την έκρηξη 6,25 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα.
Η δύναμη της πρόσκρουσης εκτίναξε στην ατμόσφαιρα υλικά 600 τρισεκατομμυρίων τόνων με όγκο 50.000 κυβικών χιλιομέτρων και σε ύψος 160 περίπου χιλιομέτρων, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την υδρόγειο. Μικρότερες ποσότητες υπερθερμασμένης σκόνης τύλιξαν τη Γη σε ύψος 9 χιλιομέτρων. Το χαμηλό αυτό στρώμα της θερμής σκόνης μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας της σύγκρουσης και προκάλεσε μια ξαφνική και καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς. Σε ύψος 70 χιλιομέτρων η θερμοκρασία έφτασε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, μετατρέποντας την επιφάνεια σε μια υπέρθερμη κόλαση.
Η σύγκρουση εκείνη πρέπει να σήκωσε ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα, ένα τσουνάμι ύψους 3.000 μέτρων, το οποίο εκτινάχτηκε με την ταχύτητα του ήχου. Παρ' όλα αυτά, οι καταστροφές από το τσουνάμι δεν θα μπορούσαν να είναι παρά ηπειρωτικής μόνον έκτασης και θα επηρέαζαν την εξέλιξη της ζωής στις γειτονικές μόνον ηπείρους. Η τοποθεσία, όμως, πάνω στην οποία έπεσε ο εξωγήινος επιδρομέας περιελάμβανε πετρώματα ανυδρίτη, ενός σχετικά σπάνιου ορυκτού από το οποίο ελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου.
Πέντε εκατομμύρια τόνοι αυτού του δηλητηριώδους αερίου μετατράπηκαν με τη σειρά τους σε θειικό οξύ που έπεσε σαν βροχή σε ξηρά και θάλασσα. Τεράστιες ποσότητες οξειδίων του αζώτου και νιτρικού οξέος έπεσαν πάνω στη Γη καταστρέφοντας καθετί το ζωντανό.

ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ

Voyager 1-Voyager 2

Τα μυνήματα μας στους εξωγήινους.


Εκτός του χαιρετισμού σε 50 γλώσσες, 118 εικόνες από διάφορες περιοχές της Γης ,19 μουσικά κομμάτια ethnic και κλασική μουσική, ο χρυσός δίσκος της γης περιλαμβάνει, τον ήχο από ένα φιλί, τα πρώτα λόγια μιας μητέρας που κρατάει ένα μωρό, και μια καρδιά χτυπάει. Αυτοί οι ανθρώπινοι ήχοι ταξιδεύουν με περίπου 56.000 χλμ/ώρα προς τον αστρικό χώρο και είναι ήδη στην άκρη του ηλιακού συστήματος, πάνω από 16.000 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη. Οι ήχοι αυτοί ειναι από το 1977 στα διαστημόπλοια Voyager1 και Voyager2, που φέρουν απο ένα χρυσό δίσκο στο αστρικό τους ταξίδι, που σκοπό έχει να δώσει ένα μήνυμα για το ποιοί είμαστε σε περίπτωση που τα αστρόπλοια βρεθούν απο εξωγήινους.
Εκτός των αλλων περιέχει και την ακριβή θέση της γης στο ηλιακό σύστημα για να μας βρουνε. Τωρα αν τυχόν οι δυνητικοί αλλοδαποί δεν είναι φιλικοί κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί. Ελπίζουμε ομως οτι η αστρική μοναξιά, τόσο η δική μας οσο και η δική τους, θα είναι αυτή που θα μας ενώσει και οχι θα μας χωρίσει.
ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Απομονώθηκε DNA απολιθωμένων αυγών 19.000 ετών




Ένα ακόμα βήμα για να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή το σενάριο του «Τζουράσικ Παρκ», έκαναν αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι, για πρώτη φορά στον κόσμο, κατάφεραν να αποσπάσουν και να απομονώσουν DNA από τα απολιθωμένα τσόφλια αυγού εξαφανισμένων σήμερα πουλιών, όπως το γιγάντιο μόα και το πουλί-ελέφαντας, που έζησαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Κατασκευαστικά λάθη» στον επιταχυντή CERN

Θα ξανακλείσει για ένα χρόνο στο τέλος του 2011

Ένα διευθυντικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παραδέχτηκε, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο BBC, ότι έχουν γίνει ορισμένα λάθη στην κατασκευή του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, τα οποία αναγκαστικά θα καθυστερήσουν επί διετία το μηχάνημα να φτάσει στο απόγειο της ενεργειακής ισχύος του.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Μας έρχεται «πετριά από τον ουρανό»


Πιθανά αίτια:
Πρόσκρουση με πλανήτη (όπως ο Νεμπέρου) ή με αστεροειδή Η απάντηση
Προτού δούμε τα αίτια των σεναρίων αυτά καθαυτά, ας ξεκαθαρίσουμε το αν πράγματι οι Μάγιας μάς έδωσαν ένα ημερολόγιο με ημερομηνία λήξης: Απ΄ όλα τα κείμενα των Μάγιας που αναφέρονται στους 13 «μακρούς χρόνους» 304 δικών μας ετών ή Βaktuns, μόνο ένα παραπέμπει στη ζοφερή ημερομηνία του 2012: Το μνημείο 6 του Τortugero, στη μεξικανική επαρχία Τabasco. Το κείμενο είναι κατεστραμμένο και τα σπαράγματά του δεν μιλούν με επάρκεια για «τέλος του χρόνου». Αντιθέτως, άλλα τέτοια κείμενα κάνουν αναφορές σε χρονολογίες πολύ πιο κατοπινές της λεγάμενης, όπως η επιγραφή του 7ου αιώνα, κατά παραγγελία του βασιλιά Πακάλ του Παλένκουι, όπου προφητεύεται ότι η επέτειος της ανόδου του στον θρόνο θα εορτασθεί στις 15 Οκτωβρίου του έτους 4772 μ.Χ.! Αρα, το τέλος του αμφιλεγόμενου Βaktun 13 ήταν απλά το τέλος μιας συγκεκριμένης περιόδου (σαν να μιλούσαμε εμείς για το τέλος του Μεσαίωνα) και όχι το τέλος των πάντων.

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Το Σύμπαν

Μιλώντας για την ραδιενέργεια-Εισαγωγή

Εισαγωγή

Η ραδιενέργεια είναι η αυθόρμητη αποσύνθεση των ατομικών πυρήνων με εκπομπή υποατομικών σωματιδίων μεταξύ των οποίων είναι τα άλφα και βήτα ή ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων που ονομάζονται ακτίνες X και ακτίνες γάμμα. becquerelΤο φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1896 από τον Γάλλο φυσικό Antoine Henri Becquerel όταν παρατήρησε ότι το στοιχείο ουράνιο μπορεί να μαυρίσει ένα φωτογραφικό φιλμ, έστω και αν   μεσολαβεί ανάμεσά τους γυαλί ή μαύρο χαρτί. Επίσης παρατήρησε ότι οι ακτίνες που παράγονται είναι σε θέση να φορτίσουν τα ηλεκτροσκόπια δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι ακτίνες κατέχουν μια ηλεκτρική ενέργεια.
Το 1898 οι Γάλλοι χημικοί Pierre και Marie Curie Marie-pierre Curieσυνήγαγαν το συμπέρασμα ότι η ραδιενέργεια είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα άτομα, ανεξάρτητα από την φυσική ή την χημική κατάσταση τους. Επίσης συμπέραναν ότι επειδή το ουράνιο --που περιέχεται στο μετάλλευμα πισσουρανίτης είναι πιό έντονα ραδιενεργό από τα άλατα του ουράνιου που χρησιμοποιήθηκαν από τον Becquerel, πρέπει να βρίσκονται στο μετάλλευμα κι άλλα ραδιενεργα στοιχεία . Έφεραν εις πέρας λοιπόν μια σειρά χημικών επεξεργασιών του πισσουρανίτη που οδήγησε στην ανακάλυψη των δύο νέων ραδιενεργών στοιχείων, του πολώνιου και του ραδίου.
Η Marie Curie επίσης ανακάλυψε ότι το στοιχείο θόριο είναι ραδιενεργό, και το 1899 το ραδιενεργό στοιχείο ακτίνιο ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο χημικό Andri Louis Debierne. Στο ίδιο έτος η ανακάλυψη του ραδιενεργού αερίου ραδονίου έγινε από τους βρετανικούς φυσικούς Ernest Rutherford και Frederick Soddy, οι οποίοι το παρατήρησαν σε συνδυασμό με το θόριο, το ακτίνιο, και το ράδιο.
Η ραδιενέργεια αναγνωρίστηκε σύντομα ως η πλέον συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας από όσες ήταν γνωστές μέχρι τότε. Οι Curie μέτρησαν την θερμότητα που συνδέεται με την αποσύνθεση του ραδίου και καθόρισαν ότι 1 gr του ραδίου εκπέμπει περίπου 420 j ενέργεια ανά ώρα. Αλλά αυτό το θερμικό φαινόμενο συνεχίζεται για ώρες και έτη συνεχώς, ενώ η πλήρης καύση ενός γραμμαρίου άνθρακα οδηγεί στην παραγωγή συνολικά μόνο 33.600 j ενέργεια. Η ραδιενέργεια προσέλκυσε την προσοχή των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο μετά από αυτές τις αρχικές ανακαλύψεις. Στις επόμενες δεκαετίες πολλές πτυχές του φαινομένου ερευνήθηκαν λεπτομερώς.
www.physics4u.gr

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΣΤΕΡΟΙΔΗΣ


Ενα νέο, προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε πριν από δύο μήνες εντόπισε 16 αστεροειδείς που κινούνται σε τροχιές κοντινές με εκείνη της Γης. Η ανακάλυψη προκάλεσε έκπληξη αφού τόσο ο αριθμός τους όσο και η κοντινή απόσταση από τη Γη θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στον εντοπισμό τους εδώ και πολύ καιρό.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στη σύνθεση των συγκεκριμένων αστεροειδών που είναι παρόμοια με εκείνη της φρέσκιας... ασφάλτου. Απορροφούν, δηλαδή, σχεδόν το σύνολο του ηλιακού φωτός μένοντας σκοτεινοί, γι΄ αυτό και ήταν ως σήμερα αόρατοι από τα όργανα διαστημικής παρατήρησης.

Το τηλεσκόπιο WΙSΕ κατάφερε τελικά να τους εντοπίσει αφού μπορεί να εντοπίζει την υπέρυθρη ακτινοβολία. Οι συγκεκριμένοι αστεροειδείς εξαιτίας της απορρόφησης του φωτός ουσιαστικά «ακτινοβολούν» στην υπέρυθρη ακτινοβολία και έτσι το WΙSΕ τους εντόπισε αμέσως.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

MIA ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

The Known Universe by AMNH

Έκθεμα το κείμενο της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας




Το κοινό έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά στην ολότητά του το πρωτότυπο χειρόγραφο ενός κειμένου-ορόσημου για την επιστήμη, της «Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας» του Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε έκθεση που διοργανώνει η Ακαδημία Επιστημών του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της.
Η θεωρία του Αϊνστάιν, που περιέχεται στο ιστορικό 46σελιδο κείμενο, βοηθά στην κατανόηση των μυστηρίων του σύμπαντος, από το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» ως τις μαύρες τρύπες στο διάστημα. Ο διάσημος φυσικός εξηγεί γιατί το σύμπαν επεκτείνεται και γιατί η βαρύτητα «καμπυλώνει» τον χωρόχρονο. Μεταξύ άλλων, μάθαμε ότι η ροή του χρόνου επηρεάζεται από τη βαρύτητα, με συνέπεια τα ρολόγια να τρέχουν πιο γρήγορα όσο πιο μακριά βρίσκονται από μια μεγάλη πηγή βαρύτητας (π.χ. τη Γη), ενώ οι δείκτες κινούνται πιο αργά όσο βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν.
Το κείμενο, που γράφηκε στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Βερολίνο και δωρίστηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο το 1925, κατά την εγκαινίαση του τελευταίου, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1916. «Άλλαξε την κατανόησή μας για τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα, στην πραγματικότητα για όλο το σύμπαν», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα Αρχεία Αϊνστάιν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, που διαθέτουν την πλήρη συλλογή των γραπτών του διάσημου επιστήμονα.
Το -γεμάτο μαθηματικές εξισώσεις και σχόλια, υπογραμμίσεις, διαγραφές και ξαναγραμμένες φράσεις- χειρόγραφο εκτίθεται σαν να είναι έργο τέχνης, σε μια ειδική θήκη από πεύκο, στη μέση ενός κατά τα άλλα γυμνού δωματίου με πολύ αχνό φωτισμό και υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για λόγους προστασίας του κειμένου, θυμίζοντας έναν πραγματικό βωμό της επιστήμης.
Μερικές σελίδες του χειρογράφου είχαν εκτεθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ ολόκληρο το ανεκτίμητης αξίας κείμενο, το οποίο θα εκτεθεί αυτή την φορά επί τρεις εβδομάδες. Το χειρόγραφο, που φυλαγόταν στα υπόγεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ, μεταφέρθηκε με θωρακισμένο όχημα στην Ακαδημία Επιστημών για να εκτεθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου στην έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, φροντίζει να αναδείξει «τη σχέση ανάμεσα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και τον εβραϊκό λαό», όπως δήλωσε ο Γκουτφρόιντ.
Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε το 1879 στην τότε Γερμανική Αυτοκρατορία και κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία στο μεσοπόλεμο. Αν και είχε συμβάλει στη δημιουργία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, αρνήθηκε να γίνει πρόεδρός του το 1952, όταν του υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, όμως κληροδότησε με τη διαθήκη του όλα τα γραπτά του στο πανεπιστήμιο, πριν τον θάνατό του στις ΗΠΑ το 1976.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμφισβητώντας τον Δαρβίνο: Διαφωνία σχετικά με την εξέλιξη του Νου


 





Ενάμιση αιώνα μετά την δημοσίευση της επαναστατικής θεωρίας της Εξέλιξης από τον Κάρολο Δαρβίνο, κάποιοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητά της να εξηγήσει το πώς δημιουργήθηκαν τα ανθρώπινα όντα και άλλες μορφές ζωής. Κάποιοι δε, που αμφισβητούν τη θεωρία αυτή, εστιάζουν τις αμφιβολίες τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θεωρούν πως θα πρέπει να εμπλέκεται μια υψηλότερη δύναμη, αλλιώς, πως θα μπορούσε μια μάζα κυττάρων να παράγει τόσο περίπλοκες νοητικές διαδικασίες όπως η συνείδηση ή οι υποκειμενικές εμπειρίες; Πως θα μπορούσε κάτι, όπως η ελεύθερη βούληση, να είναι το αντικείμενο της εξέλιξης;

Καθώς οι αμφισβητίες του Δαρβίνου εστιάζονται στο πρόβλημα νου-εγκεφάλου, οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι νοητικές διεργασίες όπως αυτή της συνείδησης, έχουν εξελιχθεί παράλληλα με την εξέλιξη του εγκεφάλου. Ο Steven Novella, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, μελετά τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Οι εργασίες του υποδεικνύουν ότι ο νους εξαρτάται από τον εγκέφαλο.
"Εάν αλλάξεις τον εγκέφαλο, αλλάζεις το νου. Εάν προκαλέσεις κάποια εγκεφαλική βλάβη, προκαλείται αντίστοιχα νοητική βλάβη. Και εάν σταματήσεις την εγκεφαλική λειτουργία, παύουν και οι νοητικές λειτουργίες," δηλώνει. Και τώρα, με πιο εξελιγμένα εργαλεία, όταν εξετάζουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας για παράδειγμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η εγκεφαλική δραστηριότητα προηγείται των νοητικών δράσεων, κάτι που φαίνεται λογικό, εφόσον οι αιτίες προηγούνται των αποτελεσμάτων τους."
Τα στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις για το ότι ο εγκέφαλος προκαλεί τη νοητική δραστηριότητα είναι πάρα πολλά, λέει ο Novella, αλλά η επιστήμη δεν είναι ακόμα σίγουρη. Και υπάρχει πραγματική διαφωνία αναφορικά με το πόσο ακόμα θα χρειαστεί η επιστήμη για να εξερευνήσει τη συγκεκριμένη ερώτηση.
Η πίστη σε ένα Θείο Χέρι
Κι εδώ είναι το σημείο όπου επεμβαίνουν όσοι δεν ασπάζονται τον Δαρβινισμό. Ένας από αυτούς είναι ο νευροχειρούργος Michael Egnor από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Stony Brook. "Είμαι νευροχειρούργος. Αναγνωρίζω το πόσο στενά συνδέονται ο νους με τον εγκέφαλο," δηλώνει ο Egnor. "Αλλά η ερώτηση είναι, υπάρχει κάτι άλλο, σε συνδυασμό με τα υλικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε για να έχουμε μια επαρκή εξήγηση για το νου; Πιστεύω, πως υπάρχει."
Ο Egnor θεωρεί πως έχει αναμειχθεί ένας ευφυής σχεδιαστής για να παράγει όχι μόνο τον εγκέφαλο, αλλά όλα τα ζωντανά όντα και συγκεκριμένες ιδιότητες του σύμπαντος. Χωρίς αυτόν τον σχεδιαστή, ο εγκέφαλος θα ήταν απλά ένας υπολογιστής από κρέας, κατασκευασμένος από νευρικά κύτταρα, ισχυρίζεται ο Egnor. "Δεν υπάρχει τίποτε σχετικό με τους νευρώνες, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει να συμπεράνουμε επιστημονικά ότι η συνείδηση προκαλείται από αυτούς. Υπάρχουν μάζες από ζελατινώδη άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο, όπως σε κάθε άλλο είδος σάρκας. Γιατί όμως να μπορεί η σάρκα να έχει εμπειρίες πρώτου προσώπου; Έτσι, ακόμα και αν το εξετάσει κανείς με τη λογική, δεν ταιριάζουν τα στοιχεία αυτά μεταξύ τους."
Αντίπαλα blogs
Ο Egnor και ο Novella διαφωνούν εδώ και μήνες για το ζήτημα νου-εγκεφάλου μέσα από blogs που φιλοξενούν τις αντίπαλες επιχειρηματολογίες. Ο Egnor γράφει για ένα Blog που ονομάζεται 'Evolution News & Views' (Νέα και Οπτικές της Εξέλιξης) που φιλοξενείται από το Discovery Institute (Ινστιτούτο Εξερεύνησης), μια δεξαμενή σκέψεων που αποτελεί κομβικό σημείο για την κίνηση του Ευφυούς Σχεδιασμού και που απορρίπτει την Εξέλιξη του Δαρβίνου. Ο Novella από την άλλη πλευρά, γράφει για ένα blog που λέγεται 'NeuroLogica' (Νευρολογική) που φιλοξενείται από την New England Skeptical Society (Σκεπτικιστική Εταιρία της Νέας Αγγλίας), μια οργάνωση της οποίας είναι συνιδρυτής. Κανένας από τους δυο δεν ασπάζεται τις ιδέες του άλλου.
"Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ενέργεια, μπορεί να διατηρήσει πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει, μπορεί να προσλάβει αισθητηριακά ερεθίσματα. Μπορεί ακόμα και να ενεργοποιήσει από μόνος του τον εαυτό του, δημιουργώντας έναν βρόχο από δραστηριότητα," λέει ο Novella σε απάντηση στα επιχειρήματα του Egnor, σύμφωνα με τα οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα από μόνα τους δεν μπορούν να προκαλέσουν νοητικές λειτουργίες. Ο εγκέφαλος "μπορεί να κάνει πράγματα που εύλογα μπορούν να προκαλέσουν συνειδητή εμπειρία και αυτεπίγνωση, έτσι το επιχείρημα του Egnor είναι αστήρικτο."
Ο Novella συμπληρώνει ότι ο Egnor είναι στην πραγματικότητα δημιουργιστής που ανακυκλώνει τα θρησκευτικά επιχειρήματα που αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν στην Εξέλιξη και στην άποψη ότι η φυσική επιλογή θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τον γενετικό μας κώδικα. Ο Egnor αντίθετα ισχυρίζεται, "το εάν είναι ο ίδιος ο κώδικας του DNA ή ο νους που καταλαβαίνει τον κώδικα του DNA, και τα δύο απαιτούν μια ερμηνεία που υπερβαίνει όσα γνωρίζουμε για την ύλη." Και συμπληρώνει πως δεν είναι δημιουργιστής: "Η προσωπική μου οπτική είναι πως έχουμε ψυχές και πως οι ψυχές αυτές έχουν δημιουργηθεί από τον Θεό. Αλλά δε χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου αυτήν την οπτική για να αναγνωρίσεις αυτό που θεωρώ ως ένδειξη ότι ο νους δεν είναι παντελώς υλικός."
Πεποιθήσεις εν δράση
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι οι Egnor και Novella έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για την περίπτωση της Terri Schiavo. Η Schiavo ήταν η γυναίκα στη Φλόριντα που είχε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και της διακόπηκε η μηχανική υποστήριξη που τη διατηρούσε στη ζωή, μετά από μια νομική μάχη που κράτησε επτά χρόνια. Ο Novella λέει ότι το δικαστήριο είχε δίκιο να θεωρήσει ότι ο νους της Schiavo καθοριζόταν από τον φυσικό της εγκέφαλο.
"Είχε σημαντικά αρκετή εγκεφαλική καταστροφή που ήταν ασύμβατη με την ύπαρξη συνείδησης με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο. Και είναι λογικό να βασίζονται ιατρικές αποφάσεις σε τέτοιου είδους επιστημονικά στοιχεία," λέει ο Novella. "Εάν επιπλέον θέλει κανείς να φέρει ηθικά ζητήματα στο όλο θέμα, η υπόθεση είναι κάπως διαφορετική. Όπως ξέρετε, η επιστήμη δεν κάνει ηθικές αποφάσεις για εμάς. Απλώς μας δίνει τις πληροφορίες για τις ηθικές μας επιλογές."
Ο Egnor υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση ήταν λανθασμένη διότι δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός τρόπος ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ενός νου. Εξάλλου, ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμα και όταν ο εγκέφαλος παύει να λειτουργεί, ο νους μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει, συμπληρώνει ο Egnor. Αυτά τα στοιχεία συνήθως σχετίζονται με άτομα που έχουν έρθει κοντά στην κατάσταση του θανάτου.
"Τα άτομα αυτά ήταν σε θέση να έχουν νοητικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια που είχαν καρδιακή προσβολή, όταν στο καρδιογράφημα δεν φαινόταν δραστηριότητα και κάποιες φορές, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν εγκεφαλικά κύματα," λέει ο Egnor. "Έτσι πιστεύω, ότι υπάρχουν πολύ πραγματικά επιστημονικά στοιχεία για το ότι ο νους σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να υπάρχει χωρίς έναν λειτουργικό εγκέφαλο."
Οι νευροεπιστήμονες που ασπάζονται τον Δαρβινισμό λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί, ακόμα και αν τα ηλεκτρικά σήματά του είναι δύσκολο να ανιχνευτούν.
Ωστόσο, τόσο ο Egnor όσο και ο Novella συμφωνούν σε ένα πράγμα: Το αποτέλεσμα της διαφωνίας σχετικά με τον νου και τον εγκέφαλο θα έχει μια προφανή επίδραση σε οτιδήποτε, από το τι διδάσκονται οι μαθητές και οι φοιτητές, μέχρι το πώς παίρνονται οι αποφάσεις στο τέλος της ζωής.
Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...