Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

''ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ '' ΤΗΣ ΝΑΣΑ!!

Βρήκαν ίχνη από άγνωστη ζωή

Στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια ανακαλύφθηκε βακτήριο με αρσενικό και άλλα δηλητήρια στο DNA του! «Διευρύνθηκε ο ορισμός της ζωής» δήλωσε με συγκίνηση ο υποδιευθυντής της NASA. Αναθεωρούνται απόψεις για την εξέλιξη
H Φελίσα Γούλφε-Σάιμον συλλέγει δείγματα από τη λίμνη των  εξωγήινων οργανισμών
H Φελίσα Γούλφε-Σάιμον συλλέγει δείγματα από τη λίμνη των "εξωγήινων οργανισμών"

Από χθες άλλαξε οριστικά η αντίληψή μας για τη ζωή πάνω στη Γη, αλλά και σε ολόκληρο το Σύμπαν!... Σε μια ιστορική συνέντευξη Τύπου στο αρχηγείο της NASΑ, διοικητικά στελέχη και ειδικοί κλάδων της Αστροβιολογίας προέβησαν σε μια αποκάλυψη-σταθμό για τα σχολικά εγχειρίδια του μέλλοντος:

Στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια (Εθνικό Πάρκο Γιοσεμάιτ), σε ένα ιδιαίτερα αλμυρό και αφιλόξενο περιβάλλον όπου δεν ζει κανένα ψάρι, υπάρχει ένα «τερατώδες» βακτήριο με αρσενικό και άλλα δηλητήρια στο DNA του!
Το βακτήριο έχει στο DNA του αρσενικό και άλλα δηλητήρια
Το βακτήριο έχει στο DNA του αρσενικό και άλλα δηλητήρια
«Διευρύνθηκε ο ορισμός της ζωής» δήλωσε με συγκίνηση ο υποδιευθυντής της NASA, Εντ Ουάιλερ, προσθέτοντας ότι αλλάζουν πλέον τα δεδομένα της αναζήτησης ζωής και σε άλλους πλανήτες. Το «τέρας», που μελέτησε η αστροβιολόγος της NASA, Φελίσα Γούλφε-Σάιμον, ανήκει στην οικογένεια των Holomonadaceae και ονομάζεται πρωτοβακτήριο GFA-1. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ζωής στη Γη, που συντίθενται δομικά από άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο, το συγκεκριμένο βακτήριο ενσωματώνει στο DNA του τόσο το αρσενικό όσο και τον φώσφορο.
«Εφόσον υπάρχει κάτι στον πλανήτη μας με τόσο απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει σε άλλους κόσμους» τόνισε η Φελίσια-Γούλφε Σάιμον. Η ίδια και οι συνεργάτες της παρατήρησαν την ασυνήθιστη συμπεριφορά του βακτηρίου όταν το καλλιέργησαν στο εργαστήριο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Science και έχουν ιντριγκάρει την επιστημονική κοινότητα. Η ανακάλυψη μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για την εξέλιξη της ζωής, την οργανική χημεία, τους βιογεωχημικούς κύκλους και τη μικροβιολογία.
Εκτός από τη Φελίσα Γούλφε-Σάιμον, στο πάνελ της χθεσινής ανακοίνωσης ήταν παρόντες η Μαίρη Βόιτεκ, διευθύντρια του προγράμματος Αστροβιολογίας της NASA, η αστροβιολόγος Πάμελα Κόνραντ, του κέντρου διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ, ο ειδικός της μοριακής εξέλιξης Στίβεν Μπρένερ και ο Τζέιμς Ελσερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύπαρξη εξωγήινης ζωής
Τα αστέρια είναι τρεις φορές περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε
Τρισεκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή υπάρχουν πιθανότατα στο Σύμπαν, καθώς σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τα αστέρια είναι τρεις φορές περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος!
Οπως φαίνεται από την έρευνα του Πίτερ Ντόκουμ του Πανεπιστημίου του Γέιλ και του Τσάρλι Κόνροϊ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, τα αστέρια που ανήκουν στην κατηγορία των «κόκκινων νάνων» είναι τόσο πολλά, που τριπλασιάζουν τον συνολικό αριθμό των αστεριών στο Σύμπαν και αποτελούν το 80% των αστεριών!
Η απίστευτη αυτή ανακάλυψη, εάν λάβουμε υπόψη μας και τις ιδιότητες των «κόκκινων νάνων» που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη ζωής στους πλανήτες που περιφέρονται γύρω τους, σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα η Γη να είναι ο μόνος ζωντανός πλανήτης.
Η έρευνα αυτή προσφέρει επιπλέον καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος και του τρόπου με τον οποίο αυτό λειτουργεί, αντικαθιστώντας στην εικόνα που έχουμε γι’ αυτό μεγάλο μέρος της σκοτεινής ύλης με? κόκκινους νάνους!
Οι επιστήμονες με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης ανέλυσαν το φως μακρινών ελλειπτικών γαλαξιών και ανακάλυψαν πως είναι γεμάτοι με αστέρια μάζας τρεις φορές μικρότερης από του ήλιου μας και χαμηλής θερμοκρασίας (κόκκινοι νάνοι).
Τα δεδομένα προέκυψαν από τη φασματική ανάλυση του φωτός που εκπέμπουν οι γαλαξίες. Οι κόκκινοι νάνοι δεν εκπέμπουν αρκετό ορατό φως για να εντοπίζονται εύκολα από τη Γη.
Σύμφωνα με τον Ντόκουμ, από το φάσμα εκπομπής των γαλαξιών αυτών λείπουν κάποια συγκεκριμένα μέρη που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα μήκη κύματος ακτινοβολίας, τα οποία με τη σειρά τους αντιστοιχούν στην ύπαρξη κόκκινων νάνων. Οπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Πιθανότατα υπάρχουν τρισεκατομμύρια Γαίες γύρω από αυτά τα αστέρια, γι’ αυτό οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι’ αυτού του είδους τα άστρα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Φωτιά πήραν τα στοιχήματα...
Οργιο φημών ακόμα και για «πράσινα τερατάκια»
Οργίαζαν οι φήμες και τα στοιχήματα πήραν φωτιά εν αναμονή της ανακοίνωσης της NASA. Πολλοί ήταν οι λάτρεις του Διαστήματος που απογοητεύθηκαν χθες, καθώς περίμεναν να ανακοινωθεί από τους επιστήμονες η ανακάλυψη εξωγήινων μορφών ζωής, που θα έμοιαζαν ακόμα και με? «πράσινα μικρά τερατάκια»!
Η ανακοίνωση της NASA ότι θα «συζητηθεί μια αστροβιολογική ανακάλυψη που θα επηρεάσει την αναζήτηση στοιχείων εξωγήινης ζωής» ήταν αρκετή για να προκαλέσει φρενίτιδα στο Διαδίκτυο, με ιστοτόπους και μπλογκ να βιάζονται να συμπεράνουν ότι οι επιστήμονες βρήκαν τον Ε.Τ. Μάλιστα η πρόσφατη ανίχνευση οξυγόνου σε μικρή ποσότητα στην ατμόσφαιρα της Ρέας, του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου, από το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» της NASA ενίσχυσε τη φημολογία, ενώ ακόμη στα μπλογκ γινόταν λόγος και για ενδεχόμενη ανακάλυψη αρσενικού στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.
ΕξωγήινοιΗ ιστοσελίδα Kotaku έγραψε ότι η NASA πιθανώς να μιλήσει για συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ζωής εκτός της Γης ή ακόμη για ζωντανούς οργανισμούς που βρέθηκαν στη Ρέα, ενώ ο Stephen Losey έγραψε στη FederalTimes.com: «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να υπονοείται: Η NASA έχει ανακαλύψει εξωγήινους. Τώρα ας ελπίσουμε ότι θα είναι φιλικοί και γλυκείς, όπως ο Ε.Τ., και όχι πολεμοχαρείς σαν τους Klingon από το Σταρ Τρεκ». Η βρετανική εφημερίδα «Times» έκανε λόγο για άκρατο ενθουσιασμό των «εραστών της εξωγήινης ζωής», ενώ το περιοδικό «Forbes» κάλεσε τους αναγνώστες να σταματήσουν να «φρικάρουν».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Οι άνθρωποι που ξανάγραψαν το βιβλίο της ζωής
Η «ντριμ τιμ» της ΝΑSA
Κυριολεκτικά μια δράκα ... «τρελών επιστημόνων», άνδρες και γυναίκες που περνάνε τη ζωή τους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη για να βρουν την «εξαίρεση» στους νόμους της Φύσης είναι οι άνθρωποι που ξανάγραψαν το Βιβλίο της Ζωής. Η επικεφαλής της έρευνας, Φελίσα Γούλφε-Σάιμον, έκανε δεύτερο σπίτι της την αφιλόξενη λίμνη Μόνο, συλλέγοντας εξωτικά βακτήρια και υποβάλλοντάς τα σε εργαστηριακές εξετάσεις. Βιοχημικός του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ και στέλεχος του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, ανακοίνωσε χθες πως η ίδια και οι συνεργάτες της «άνοιξαν μια χαραμάδα σε άλλες πιθανές μορφές ζωής στο Σύμπαν».
Η «βετεράνος» Πάμελα Κόνραντ, αστροβιολόγος του Jet Propulsion Laboratory της NASA, αποκαλείται «κυνηγός εξωγήινης ζωής», αφού έχει ταξιδέψει ως τα πέρατα της Γης για να μελετήσει ασυνήθιστες βιο-παραλλαγές. Τις ακραίες συνθήκες αγαπά και η Μαίρη Βόιτεκ, που μελετά τον κύκλο του αζώτου και τις μεταλλάξεις των μικροβιακών κοινοτήτων στην... Ανταρκτική, στην επιφάνεια αλλά και σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.
Οσο για τους άνδρες της παρέας, ο καθένας έχει τη δική του «λόξα». Ο Στίβεν Μπένερ, πρώην καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Φλόριδας και ειδικός στην κυτταρική-μοριακή Βιολογία, ίδρυσε ένα δικό του εργαστήριο, με στόχο να κατασκευάσει... συνθετική ζωή.
Συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της «συνθετικής βιολογίας», ενώ οι έρευνές του αξιοποιούνται στη μάχη κατά του AIDS. Όσο για τον Τζέιμς Έλσερ, πρόβλεψε ότι το βακτήριο-τέρας μπορεί να εγκαινιάσει νέα εποχή, για βιοκαύσιμα απαλλαγμένα από φωσφορούχα απόβλητα.
Τη θεωρία της Γούλφε-Σάιμον περί ύπαρξης οργανισμών που δεν υπακούουν στους γνωστούς φυσικούς νόμους, στήριξαν με δημοσιεύσεις τα 2-3 τελευταία χρόνια οι Αριελ Ανμπάρ και Πολ Ντέιβις, του πανεπιστημίου της Αριζόνας.
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...